
Автор: Татяна Минчева - кор. на БНР в Бон
Директорът на института "Роберт Хок" проф. Райнхард Бергер препоръчва на жителите в Германия да използват плодове и зеленчуци само след термична обработка. Страната предприема строг контрол върху хранителните продукти.
Решението беше взето на извънредна среща, свикана от министрите на здравеопазването и на потреблението, заедно с висши представители на здравеопазването на провинциите.
Днес от заразата в Германия почина още една възрастна жена. Така общо жертвите на новия щам в страната достигнаха 11 души.
Все още няма категорични доказателства по какъв начин смъртоносните бактерии са попаднали в зеленчуците. Не е ясно също какъв точно е източникът на заразата, тъй като освен в краставици, внесени от Испания, бактерии бяха открити днес и в краставици, продавани в провинция Мекленбург- Предна Померания все още с неуточнен произход.
В лабораториите се извършват тестове с хиляди проби, взети от германските пазари. Хемолитично-уремичният синдром за сега няма лечение, бактерията е от много устойчив вид и според някои експерти в Германия тя е мутирала и най-вероятно е възникнала в краставиците, доматите и салатите, вследствие от напояване с фекални води.
бнр / Germany link