Нов адрес на germany link:

Germanwings

Germanwings
Lufthansa

Германия-плацдарм на Сащ за електронен шпионаж в Европа


Германия-плацдарм на Сащ за електронен шпионаж в Европа

Скандални разкрития в Германия: местни фирми нелегално са снабдявали с оръжие режима на Кадафи !!!

https://anon.click/dulaw85

Скандални разкрития в Германия: местни фирми нелегално са снабдявали с оръжие режима на Кадафи !!!

Германската разузнавателна служба БНД е шпионирала журналисти

https://pod.disroot.org/posts/1065681


Германската разузнавателна служба БНД е шпионирала журналисти


публикувано на 24.02.17


Германската разузнавателна служба БНД е шпионирала журналисти от Би Би Си, вестник “Ню Йорк таймс”, агенция Ройтерс и други медии.

За това съобщи на интернет сайта си германското списание “Шпигел”, позовавайки се на автентични документи, получени в редакцията му. Поне 50 телефонни и факс номера и имейл адреси на журналисти и редакции били в списък за проследяване от 1999 година.

Сред шпионираните журналисти са били и кореспонденти в Афганистан.

Пълното разследване на “Шпигел” се очаква да бъде публикувано утре в печатното издание на списанието.

“Дойче банк”

https://pod.disroot.org/posts/1036743
Пералнята “Дойче Банк” извършила обстойна проверка на личните сметки на американския президент Доналд Тръмп
.
https://pod.disroot.org/posts/980879
“Дойче банк” се извини за свои измами
.
https://pod.disroot.org/posts/960632
Глобиха Дойче Банк с 630 милиона долара заради руска схема за пране на пари
Държавно устройство: федерална република. Държавен глава -президент, избиран за срок от 5 г. от специално свикано федерално събрание. Законодателен орган - парламент с две камари (Бундестаг и Бундесрат). Изпълнителен орган - правителство с федерален канцлер, който се избира от Бундестага. Министрите се назначават от президента по предложение на канцлера.
Watch 24-hour Al Jazeera English news online live broadcast right here.

събота, 5 февруари 2011 г.

Болногледачка в Германия ?

Какво трябва да знаете, ако искате да работите в Германия?

Важно е да проверите какви условия на труд ви предлагат

Важно е да проверите какви условия на труд ви предлагат

Не са малко българските жени, често пъти с висше образование, които са принудени да търсят работа като болногледачки в чужбина. Броят им в Германия напоследък расте. Какво е важно да знаят те при започване на работа?

Ниските заплати в родината им и лошите условия на труд накараха много българки, румънки или полякини да поемат към Западна Европа. Голяма част от тях се наемат да гледат възрастни и болни хора у дома им, срещу заплащане, което по западен стандарт не е особено високо, но все пак е достатъчно примамливо на фона на ниските доходи в родната им страна.

Доходи и условия на труд

Какво е заплащането в Германия за чуждите болногледачки и може ли човек да се довери на посредническите служби? Към кого би следвало да се обърне, когато има проблеми? Това са все важни въпроси от практическо естество, които трябва да се изяснят предварително.

Голяма част от болногледачите работят нелегално и без осигуровки

Голяма част от болногледачите работят нелегално и без осигуровки

В крайна сметка няма стопроцентова гаранция за това, че жените, които поемат работа в бранша, ще получават полагащата им се, а не дъмпингова заплата, или че няма да се окажат жертва на измами. Рискът обаче може да се намали, ако човек е добре информиран преди да подпише трудовия договор.

От първи август 2010 г. в бранша на грижата за стари и болни хора е въведена минимална работна заплата. В западните провинция се плащат 8,50 евро/час, а в източните - 7,50 евро/час. Заплащане под тази норма е недопустимо. Работодатели, които плащат по-малко, нарушават закона. На практика обаче фирмите често се опитват да заобикалят закона.

Само седмици след приемането на закона за минималната надница, вече беше измислена и "вратичка" за заобикалянето му. Достатъчно е потвърждение от семейството-домакин, че съответната жена е наета като домашна помощница. Трикът позволява легално да се плаща по-ниска надница от предвидената за болногледачи.

Вратички в закона

За контролиращите органи на практика е много трудно да изяснят дали договорът включва грижи за болни и възрастни хора или само домакинска работа. Затова е необходимо всеки, който сключва договор, лично да се увери кои дейности са описани в него. Друга честа практика е жените да бъдат използвани и за домакинска работа, без това да е посочено в договора им.

Има и друг трик: някои от посредническите фирми обясняват на кандидатките за работа, че могат да им осигурят привлекателно заплащане, само ако са съгласни да се регистрират като "самоосигуряващи се лица", т.е. да основат фирма.

Разноските по настаняване в дом за възрастни хора не са по джоба на всяко германско семейство

Разноските по настаняване в дом за възрастни хора не са по джоба на всяко германско семейство

Който стори подобно нещо обаче, сам се лишава от правата си, предупреждават германските органи по труда. В този случай не важат минималните надници от 8,50 евро, респ. 7,50 евро/час, нито пък другите условия на колективния трудов договор.

Наети или самонаети

Проблемът е в това, че в Германия има недостиг на болногледачи, поради което нуждаещите се семейства много често наемат жени от Полша и други източноевропейски страни, включително и нелегално. Според официални статистики в Германия се наемат близо един милион източноевропейки за тази дейност.

Дали на посредническите фирми може да се има доверие? На този въпрос не може да се даде ясен отговор. "Няма гаранция, че посредническите фирми са абсолютно надеждни и че жената, подписала тругов договор чрез посредничеството на фирмата, няма да стане жертва на измама", казва Марта Бьонинг от Германския синдикален съюз.

Автор: Ф. Мачияк, Й. Паас, Б. Рачева / Редактор: Б. Узунова

дв / Germany link