Нов адрес на germany link:

Germanwings

Germanwings
Lufthansa

Германия-плацдарм на Сащ за електронен шпионаж в Европа


Германия-плацдарм на Сащ за електронен шпионаж в Европа

Скандални разкрития в Германия: местни фирми нелегално са снабдявали с оръжие режима на Кадафи !!!

https://anon.click/dulaw85

Скандални разкрития в Германия: местни фирми нелегално са снабдявали с оръжие режима на Кадафи !!!

Германската разузнавателна служба БНД е шпионирала журналисти

https://pod.disroot.org/posts/1065681


Германската разузнавателна служба БНД е шпионирала журналисти


публикувано на 24.02.17


Германската разузнавателна служба БНД е шпионирала журналисти от Би Би Си, вестник “Ню Йорк таймс”, агенция Ройтерс и други медии.

За това съобщи на интернет сайта си германското списание “Шпигел”, позовавайки се на автентични документи, получени в редакцията му. Поне 50 телефонни и факс номера и имейл адреси на журналисти и редакции били в списък за проследяване от 1999 година.

Сред шпионираните журналисти са били и кореспонденти в Афганистан.

Пълното разследване на “Шпигел” се очаква да бъде публикувано утре в печатното издание на списанието.

“Дойче банк”

https://pod.disroot.org/posts/1036743
Пералнята “Дойче Банк” извършила обстойна проверка на личните сметки на американския президент Доналд Тръмп
.
https://pod.disroot.org/posts/980879
“Дойче банк” се извини за свои измами
.
https://pod.disroot.org/posts/960632
Глобиха Дойче Банк с 630 милиона долара заради руска схема за пране на пари
Държавно устройство: федерална република. Държавен глава -президент, избиран за срок от 5 г. от специално свикано федерално събрание. Законодателен орган - парламент с две камари (Бундестаг и Бундесрат). Изпълнителен орган - правителство с федерален канцлер, който се избира от Бундестага. Министрите се назначават от президента по предложение на канцлера.
Watch 24-hour Al Jazeera English news online live broadcast right here.

понеделник, 10 октомври 2011 г.

Почти 10% от германците: функционално неграмотни

Неграмотният германец

Почти 10% от германците: функционално неграмотни


Почти 10% от германците: функционално неграмотни

Над 7 милиона германци са функционално неграмотни. Много от засегнатите се срамуват да признаят за тази своя слабост и така остават неуки до края на живота си. Какво ли е да живееш без да можеш да пишеш и четеш?

"Беше много трудно и неприятно: не умеех много неща, трябваше да прибягвам към разни трикове, а в същото време се срамувах, опитвах да скрия проблема си, живеех винаги със страха, че мога да бъда разкрит и да се набия на очи", така Тим-Тило Фелмер, бивш неграмотен, а сега преуспяващ автор на детска литература и собственик на издателство, описва ученическите си години.

В Германия, според проучване на университета в Хамбург, има 7,5 милиона функционално неграмотни. За около 4,3 милиона от тях немският е майчин език. Следователно над 14% от трудоспособното население на Германия се състои от функционално неграмотни.

Как обаче се справят неграмотните с всекидневието в страна, където без умението да се чете, фактически никой не може да измине и няколко крачки?

Трикове и вътрешна съпротива

С течение на времето те си изработват най-различни трикове и оправдания, за да не им се налага да четат и пишат. При това с много енергия и усилия. Наложи ли се например да попълват формуляр, твърдят, че са си забравили очилата или пък са наранили ръката си. Често наизустяват необходимите им на работното място текстове, за да не се налага да ги четат.

Трудно е без буквите


Трудно е без буквите

По този начин те успявят с години наред да крият тази си тайна от приятели, членове на семействата и колеги. Страхът от социално маргинализиране очевидно им пречи да признаят за слабостта си. Посещението на курс за ограмотяване им коства преодоляването на силна вътрешна съпротива. Петер Хубертус, съосновател и управителен директор на Федералното сдружение за ограмотяване и основно образование, потвърждава това с думите:

"За съжаление в Германия ситуацията е такава, че все още няма много хора, които да са достатъчно храбри, за да посещават предлагащитe се курсове. Не повече от 20 000 пълнолетни посещават курсове по четене и писане..."

Виновна е образователната система?

Тим-Тило Фелмер е един от онези, които са преодолели функционалната неграмотност. След като придобил професионална квалификация като автомонтьор, опитал и няколко други занаяти, но никъде не успял да реализира потенциалните си възможности, тъй като не можел да чете и пише. С течение на времето желанието му да се справи с проблема си ставало все по-силно. Днес той си спомня:

"Когато започнах да се ограмотявам, бях на 25 години. Първо посетих курс в читалището, след което и няколко други. Известно време имах и частен учител. В ученето ми помагаха и приятели или пък приятелката ми. Дълго време се учех и у дома. Освен това използвах и компютърни програми за ограмотяване."

Мнозина пълнолетни неграмотни търсят вината у самите себе си. Тим-Тило Фелмер обаче смята, че виновна е образователната система. Твърде многочислените паралелки не предлагат на учителите възможност за индивидуално стимулиране на учениците, което е особено важно за децата със слабости по отношение на четенето и писането.


Автор: Е. Мернош, В. Шопов/Редактор: М. Илчева


дв / Germany link