Нов адрес на germany link:

Germanwings

Germanwings
Lufthansa

Германия-плацдарм на Сащ за електронен шпионаж в Европа


Германия-плацдарм на Сащ за електронен шпионаж в Европа

Скандални разкрития в Германия: местни фирми нелегално са снабдявали с оръжие режима на Кадафи !!!

https://anon.click/dulaw85

Скандални разкрития в Германия: местни фирми нелегално са снабдявали с оръжие режима на Кадафи !!!

Германската разузнавателна служба БНД е шпионирала журналисти

https://pod.disroot.org/posts/1065681


Германската разузнавателна служба БНД е шпионирала журналисти


публикувано на 24.02.17


Германската разузнавателна служба БНД е шпионирала журналисти от Би Би Си, вестник “Ню Йорк таймс”, агенция Ройтерс и други медии.

За това съобщи на интернет сайта си германското списание “Шпигел”, позовавайки се на автентични документи, получени в редакцията му. Поне 50 телефонни и факс номера и имейл адреси на журналисти и редакции били в списък за проследяване от 1999 година.

Сред шпионираните журналисти са били и кореспонденти в Афганистан.

Пълното разследване на “Шпигел” се очаква да бъде публикувано утре в печатното издание на списанието.

“Дойче банк”

https://pod.disroot.org/posts/1036743
Пералнята “Дойче Банк” извършила обстойна проверка на личните сметки на американския президент Доналд Тръмп
.
https://pod.disroot.org/posts/980879
“Дойче банк” се извини за свои измами
.
https://pod.disroot.org/posts/960632
Глобиха Дойче Банк с 630 милиона долара заради руска схема за пране на пари
Държавно устройство: федерална република. Държавен глава -президент, избиран за срок от 5 г. от специално свикано федерално събрание. Законодателен орган - парламент с две камари (Бундестаг и Бундесрат). Изпълнителен орган - правителство с федерален канцлер, който се избира от Бундестага. Министрите се назначават от президента по предложение на канцлера.
Watch 24-hour Al Jazeera English news online live broadcast right here.

вторник, 29 март 2011 г.

Загубата на коалицията на Меркел е знакова

ПРОМЯНА

Коалицията на Меркел загуби ключови избори заради "Фукушима"

Избирателите в Баден-Вюртемберг жестоко наказаха консерваторите и нокаутираха либералите, а Зелените стават водеща сила

Ралф Бесте,Вайт Медик и Филип Витрок,Шпигел-онлайн

Антиядрените движения в Германия, които бяха позагубили мощта си в последните години, набраха нови сили след катастрофата във Фукушима. Демонстрациите им срещу правителството започнаха още на третия ден от земетресението в Япония и не се успокоиха от уверението на Меркел, че ще спре седемте най-стари АЕЦ в страната. Преди японската катастрофа коалицията на ХДС и либералите смяташе да удължи живота на няколко централи.

Снимка:ЕПА/БГНЕС

Цезура. Така германската канцлерка Ангела Меркел определи катастрофата в Япония - земетресението, цунамито и ядрената криза с АЕЦ "Фукушима 1". След местните избори в две ключови германски провинции в неделя това важи и за Меркел. Една политическа цезура (пресечна точка, раздел, б.р.). Областта Баден-Вюртемберг е загубена. Досега тя винаги беше определяна като едно от родните места на консерваторите, където те управляваха без прекъсване 58 години.

Сега провинцията пак прави история, след като ще бъде водена от първия премиер от Зелените в Германия. "Най-големият кошмар", така определи съботната вечер Георг Брунхубер в централата на Християндемократическия съюз (ХДС) в Берлин. Той е един от ветераните на консерваторите, който до 2009 г. беше в Бундестага и предвождаше именно групата на ХДС от Баден-Вюртемберг. Сега неговият кошмар стана факт.

Със сигурност десните са очаквали този резултат. Водещите фигури в ХДС не си затваряха очите пред резултатите на последните социологически проучвания. Те все пак се надяваха на някакво "чудо" и черно-жълтите (цветовете на консерваторите и либералите) да се задържат на власт. Шокът от загубата обаче личи при всички. "Това е болезнена загуба", заяви генералният секретар на съюза Херман Грьое. Не само той изглежда смазан. Добрият резултат на ХДС в другата област - Райнланд-Пфалц, не помага, защото там ще се запази коалицията между социалдемократите и Зелените.

Самата Меркел знае какво я очаква

Още вчера избухна политическият дебат в средите на управляващите накъде отиват, като тези, които доскоро нервно мълчаха, дадоха воля на чувствата си. Промяната на курса за атомната енергия, сдържаността при кризата с Либия, спасяването на еврото - именно роптаенето в групата на ХДС в парламента е голямо. "Новините, които през последните месеци идваха от Берлин, на първо място предизвикаха гняв в собствените редици и после се прехвърлиха върху избирателите", смята Ханс Михелбах, един от лидерите на историческия съюзник на християндемократите - Християнсоциалния съюз (ХСС) в Бавария.

Освен това все повече се усеща напрежението между ХДС и коалиционните им партньори на федерално равнище - либералите от Свободна демократическа партия (СДП). Много от последните смятат решението за спирането на седемте стари ядрени реактора заради Япония за замазване на очите. Консерваторите пък ги обвиняват, че министърът на икономиката Райнер Брюдерле от либералите е злепоставил правителството със своите действия. Точно преди вота той заяви, че ядреният обрат на правителството е с цел привличане на електорат и това е "нерационално".

Опозицията в момента е на върха на щастието от тези кавги сред управляващите

Настроениeто сред Зелените и Германската социалдемократическа партия (ГСДП) е приповдигнато и те заедно свирят за атака срещу коалицията. Съпредседателката на Зелените Клаудия Рот говори за политическа "промяна", шефът на ГСДП Зигмар Габриел вижда "залеза на канцлерката", а неговата помощничка Андреа Налес вярва, че идва "краят на коалицията". Засега е ясно, че това не е точно така. Провалът на югозапад няма да свали Меркел, най-малкото защото няма достойна кандидатура отляво. Сцената е подготвена, но кой ще се качи на нея? От дълго време няма такава харизматична личност, която да обедини опозицията и да се противопостави на канцлерката. В самите редици на християндемократите също няма сили, които да направят преврат и да я свалят. "Партията стои твърдо зад Меркел", заяви вчера Грьое. Ако въобще се стигне до последици за отделни политици, то това ще е сред редиците на либералите и засяга най-вече лидера и външен министър Гидо Вестервеле и неговия министър Райнер Брюдерле.

Ако някой от двамата обаче падне, това ще е поредният тежък удар по правителството. При всички случаи

управлението на Меркел ще бъде много по-трудно

Самите консерватори обвиняват за всичко събитията в Япония. "Много избиратели решиха в последния момент, почти спонтанно, за кого да гласуват", смята лидерът на фракцията на ХДС в парламента Петер Алтмайер. От това спечелиха преди всичко Зелените. "Времето за действие след "Фукушима" беше много кратко, за да убедим избирателите, че мораториумът върху ядрените централи не е само предизборен ход", смята Алтмайер. Той допълни, че няма да има промяна на курса на правителството във връзка с ядрената енергия.

Като цяло Ангела Меркел и черно-жълтата й коалиция отново са изправени пред голямо изпитание. Но изборните резултати също така са жълт картон за опозицията, защото ГСДП се представи доста по-зле от очакваното, а истинските победители са Зелените. Социалдемократите загубиха чувствително позициите си след вота в Райнланд-Пфалц и ще трябва да правят много повече отстъпки пред своя зелен коалиционен партньор. В момента те имат и една историческа дилема, един вид своя цезура. Те ще трябва да подкрепят избирането на първия зелен премиер в Баден-Вюртемберг, което е прецедент не само за западните провинции, но и за страната като цяло. Някои смятат, че това е голямо унижение за най-старата партия в Германия. От ГСДП обаче не виждат нещата така. Според нейни представители изборите в Баден-Вюртемберг е бил един вид референдум за атомната енергия, от което спечелиха закономерно природозащитниците. "Червеното сърце е голямо и в него има място за един зелен премиер", каза техният лидер Дагмар Габриел. Но много от членовете на партията се страхуват, че тази нова зелена сила може да предизвика противоречия между двете близки политически сили.

За Зелените това са едни от най-успешните избори в тяхната история

Затова лидерите им правят всичко възможно, за да осребрят тази победа. Те вече не са просто партия на еколозите, които постоянно трябва да търсят коалиция, а вече ще могат да налагат своето управление. "Това е историческа крачка", смята бившият им лидер Райнхард Бютикофер. "Те навлизат в една нова фаза", сигурен е той. Неговата наследничка Рот формулира така новия стремеж на партията си: "Ние ще провеждаме политика, която засяга всички хора, за общото благо, а не само по отделни въпроси". Шефката на зелената група в парламента Ренате Кюнаст изпрати едновременно с това послание към ГСДП: "Когато една партия е силна, тя налага кой ще бъде премиер. Ние няма да позволим да ни бъде взето маслото от хляба в лицето на ГСДП", каза тя.

Атаката се обяснява с факта, че през септември именно Кюнаст ще премери сили на изборите за кмет на Берлин със сегашния градоначалник социалдемократ Клаус Воверайт. Тези противоречия са може би единствената утеха на ХДС, тъй като социалдемократите вече не могат да се похвалят, че са другата най-голяма народна партия в страната, и вече ще играят ролята на по-малкия партньор в комбинацията със Зелените. Тази малка радост обаче едва ли ще намали болката на десните от последния изборен разгром.

Привърженици на Зелената партия в Баден-Вюртемберг празнуват послучай уникалната победа на техния кандидат Винфрид Кречман, който ще бъде първият "зелен" премиер на германска провинция. Загубата на коалицията на Меркел е знакова, тъй като южната провинция се управляваше в продължение на 58 г. от ХДС.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

сега / Germany link