Германското разузнаване черпи чужди шпиони на Октоберфест
Властите безразсъдно харчат парите на данъкоплатците за неизползваеми приложения за смартфони, стадиони или затваряне на улици
Публикувано: 2 окт. 2015
Берлин, Германия

Службата за външно разузнаване на Германия (БНД) кани чужди шпиони на Октоберфест за сметка на данъкоплатците, съобщи електронното издание "Локал", като цитира документи, до които се е добрала Асоциацията на данъкоплатците във ФРГ. След като пристигат в Мюнхен, чуждестранните разузнавачи получавали от домакините си ваучери на стойност от 50 евро, за да се насладят на бирата или да похапнат от печеното говеждо месо.Германското външно разузнаване плаща и хотелското настаняване на някои от колегите си, поканени специално за Октоберфеста. Това е само един от скандалните примери, показващи как държавните институции безразсъдно харчат парите на данъкоплатците за несериозни начинания, отбелязват от Асоциацията на данъкоплатците.
От публикуваните документи също така става ясно, че 500 000 евро обществени пари са похарчени и за разработката на приложение за смартфони, което позволява на потребителите да откриват гробовете на популярни личности. Приложението обаче има доста нисък рейтинг заради изключително слабия интерес към него от страна на потребителите. Властите в северния баварски град Регенсбург необяснимо са инвестирали 50 милиона евро в изграждането на нов стадион за местния футболен отбор, който се бори да остане в регионалната футболна лига на Германия.
Хамбург пък отпуснал 440 000 евро, за да бъде преместена велосипедна алея, която пречела на пешеходците. Алеята е направена преди три години, но предизвиквала доста оплаквания. Сега алеята преминава покрай основен път. Дървета, осветлението и канализацията е трябвало да бъдат преместени, става ясно от доста сериозната инвестиция в начинанието.
Властите в Кьолн плащат по около 100 000 евро годишно за затварянето на площад "Хайнрих Бьол", в близост до който е разположена сградата на симфоничния оркестър. Площадът се затваря при всяка репетиция или концерт на музикантите заради лошата звукоизолация на зданието, в което те се помещават. Уличният шум пречил на оркестъра, обясняват кьолнските власти. Проблемът съществува от 15 години и за този период властите са похарчили над 1.6 милиона евро, става ясно от документа.

 https://tinyurl.com/oyt9u75