Нов адрес на germany link:

Germanwings

Germanwings
Lufthansa

Германия-плацдарм на Сащ за електронен шпионаж в Европа


Германия-плацдарм на Сащ за електронен шпионаж в Европа

Скандални разкрития в Германия: местни фирми нелегално са снабдявали с оръжие режима на Кадафи !!!

https://anon.click/dulaw85

Скандални разкрития в Германия: местни фирми нелегално са снабдявали с оръжие режима на Кадафи !!!

Германската разузнавателна служба БНД е шпионирала журналисти

https://pod.disroot.org/posts/1065681


Германската разузнавателна служба БНД е шпионирала журналисти


публикувано на 24.02.17


Германската разузнавателна служба БНД е шпионирала журналисти от Би Би Си, вестник “Ню Йорк таймс”, агенция Ройтерс и други медии.

За това съобщи на интернет сайта си германското списание “Шпигел”, позовавайки се на автентични документи, получени в редакцията му. Поне 50 телефонни и факс номера и имейл адреси на журналисти и редакции били в списък за проследяване от 1999 година.

Сред шпионираните журналисти са били и кореспонденти в Афганистан.

Пълното разследване на “Шпигел” се очаква да бъде публикувано утре в печатното издание на списанието.

“Дойче банк”

https://pod.disroot.org/posts/1036743
Пералнята “Дойче Банк” извършила обстойна проверка на личните сметки на американския президент Доналд Тръмп
.
https://pod.disroot.org/posts/980879
“Дойче банк” се извини за свои измами
.
https://pod.disroot.org/posts/960632
Глобиха Дойче Банк с 630 милиона долара заради руска схема за пране на пари
Държавно устройство: федерална република. Държавен глава -президент, избиран за срок от 5 г. от специално свикано федерално събрание. Законодателен орган - парламент с две камари (Бундестаг и Бундесрат). Изпълнителен орган - правителство с федерален канцлер, който се избира от Бундестага. Министрите се назначават от президента по предложение на канцлера.
Watch 24-hour Al Jazeera English news online live broadcast right here.

четвъртък, 14 октомври 2010 г.

Щутгарт се надигна срещу Меркел и компания

НАБЛЮДАТЕЛ

СЪПРОТИВА

Щутгарт се надигна срещу Меркел и компания

:::

Ангела Меркел:германската култура е базирана на християнските и юдейските ценности !



Снимка:Гърдите на Меркел по време на избори като примамка за избирателите.

:::


Спорен проект за нова жп гара и трасе за скоростни влакове за 4.5 млрд. евро предизвикаха изсичането на стари дървета в центъра на града. От няколко седмици протестите набират сила, имаше и сблъсъци, като вече се организира референдум за разпускане на местния парламент, което може да удари по федералната власт в Берлин

СВЕТОСЛАВ АБРОСИМОВ

Пенсионерът Дитрих Вагнер бе ранен сериозно в очите по време на сблъсъците с полицията на 30 септември от водна струя. Лекуващият го лекар съобщи за сп."Щерн", че той в момента е временно ослепял заради откъсната ретина и други сериозни наранявания. На Вагнер му предстои сериозна операция и не се знае дали той ще възстанови зрението си както преди. По-късно полицията го обвини, че е хвърлял камъни срещу органите на реда.

СНИМКИ: ЕПА/БГНЕС

От няколко седмици напрежението в Щутгарт, провинция Баден-Вюртемберг, нараства всеки ден заради един от най-големите в Европа градоустройствени и транспортни проекти, известен под името "Щутгарт 21". Той предвижда изграждането на 16 тунела, 18 моста, 60 километра път, три нови гари, както и скриване под земята на част от нова централна гара и релсовия път. Целта е Щутгарт да се превърне в един от основните възли на железопътния транспорт в страната, през който ще минават високоскоростните влакове от Париж до Братислава през Страсбург и Виена - високоскоростна линия с обща дължина от 1500 километра. Проектът е ключов за провинция с 10 милиона жители, в която са базирани промишлени гиганти като "Даймлер", "Порше" и "Бош", а също и широка мрежа предприятия, изнасящи продукцията си в страни от цял свят. В района на Щутгарт живеят близо 2.5 милиона души, уловени в капана на задръстванията от сутрин до вечер, обясни за АФП говорителят на "Щутгарт 21? Волфганг Дрекслер. "От 20 години тук не е имало голям строителен проект", добавя той. Дрекслер отбеляза, че без новата жп линия градът ще остане извън международното трасе. С новата линия пътуването между Щутгарт и Улм ще се съкрати наполовина. Проектът отваря и 4000 нови работни места. Отвъд този конкретен проект експертите са единодушни, че

германската железопътна мрежа е в окаяно състояние

Във Франция високоскоростният влак взема разстоянието от Париж до Лион за по-малко от два часа, но на влака по линията Хамбург-Кьолн е необходимо два пъти повече време при същата дистанция. Придвижването с кола не е по-бързо, така че германците обикновено вземат самолет.

От 1995 г. нагласите в Щутгарт претърпяха обрат. При приемането на плана повечето граждани го одобряваха. "Щутгарт 21? обаче вече има много противници, предприели поредица акции от началото на строителните работи, започнали в края на септември. Те критикуват цената, разрушаването на част от сегашната гара, датираща от епохата между двете световни войни, дългосрочните вреди за града и се съмняват, че проектът ще увеличи железопътния трафик толкова, колкото се очаква. Те също така са против това да бъдат изсечени общо 282 дървета в парка, който е гордостта на столицата на Баден-Вюртемберг. "Хората се чувстват разколебани", казва Франк Дворшак, 54-годишен директор на лицей. "Когато мога, участвам в протестите със семейството си. Малко по малко те се разрастват", отбелязва със задоволство той. На 30 септември около 30 000 души протестираха в Щутгарт срещу проекта, който официално е на стойност 4.5 млрд. евро, но редица експерти пресметнаха, че реално той ще излезе на данъкоплатците 11 милиарда евро за период от девет години, съобщиха организаторите на демонстрациите. Според други цифрата дори можела даже да стигне до колосалните 18.7 млрд. евро.

Протестът беше брутално потушен от полицията

Голяма част от германците подкрепиха демонстрантите. Особено след като бяха излъчени кадри на възрастни хора с окървавени лица и влачени младежи. Според властите демонстрантите хвърляли камъни, след което полицията използвала палки, водни струи, сълзотворен газ и спрейове с червен пипер. Сред ранените имаше и деца, тъй като в демонстрацията участваха много родители. Според данни на полицията са били ранени 130 души, 16 от които са приети в болница. 26 демонстранти са арестувани. Според други източници най-малко 280 души са потърсили помощ от лекари. Малко след това бяха изсечени първите дървета в парка до гарата. Това обаче изобщо не уплаши гражданите на Щутгарт и още на следващия ден, в петък ,се състоя нова мощна демонстрация, в която този път взеха участие над 50 000 души. На 11 октомври демонстрантите вече бяха около 70 000, което сериозно стресна властите.

"Бих искала подобни демонстрации да се провеждат мирно, трябва да се избягва всякакво насилие", реагира сдържано канцлерката Ангела Меркел. "Когато майки с децата си тръгнат срещу полицията, те трябва да знаят, че ще срещнат отпор", оправда действията на униформените вътрешният министър на провинцията Хериберт Рех. От опозицията настояха за незабавно спиране на строежа на гарата и отказ от всякакво насилие срещу граждани. От началото на октомври през няколко дни

в Щутгарт се организират нови протести,

като броят на демонстрантите се увеличава от ден на ден и това вече се превръща във федерален проблем. Особено след като редица организатори започнаха подписка за свикване на референдум, който, ако бъде проведен, може да доведе до разпускане на местния парламент в Баден-Вюртемберг и до сериозна политическа криза, която да удари дори федералния кабинет в Берлин. За провеждането на допитването са нужни 10 000 подписа, което едва ли ще е проблем. Редица бивши конституционни съдии обаче дадоха рамо на премиера на провинцията Щефан Мапус, като заявиха, че това е противоконституционно. Други юристи обаче опровергаха това, като се започна и паралелна битка на юридическия фронт. Някои по-радикални глави дори били заплашили със смърт шефа на Дойче банк Рюдигер Грубе и членове на неговото семейство заради проекта, което наложи те да бъдат поставени под полицейска охрана. "Продължавам да съм убеден в ползата от проекта", каза отново наскоро в интервю Грубе.

Германските либерали и зелените предложиха привличането на арбитър в спора за "Щутгарт 21". За такъв на 6 октомври беше назначен бившият генерален секретар на ХДС Хайнер Гайслер, който вече снове между акционерите на дружеството за изграждане на проекта и представители на протестиращите и се опитва да установи диалог между тях. Гражданският съюз срещу оспорвания проект за нова подземна жп гара е съгласен на преговори, но поставя условието преди това да бъдат прекратени строителните дейности. С темата вече се занимава и Бундестагът, в който същия ден се разгоряха сериозни дебати по въпроса. Малко преди това правителството на Баден-Вюртемберг спря разрушаването на старото крило на жп гарата и другите строителни работи с надеждата това да доведе до преговори с протестиращите, но по-късно ремонтните работи пак бяха възобновени. С оглед предвидените за март догодина местни избори "Щутгарт 21? може да се превърне в основна тема в кампанията на опозиционните социалдемократи и Зелените, които искат да свалят консервативно-либералното правителство на Християндемократическия съюз(ХДС) и Свободната демократическа партия(ФДП), подкрепящо канцлера Ангела Меркел.

----каре---

Зелените станаха втора политическа сила в Германия

Германската партия на Зелените надмина по популярност Германската социалдемократическа партия (ГСДП) и така за пръв път стана лидер на опозицията в страната и на практика втора по популярност в момента политическа сила в страната след консерваторите на канцлера Ангела Меркел. Зелените сили спечелиха доста популярност именно заради протестите в Щутгарт, показа публикувано в сп. "Щерн" социологическо проучване на института "Форса", отразяващо разочарованието на германците от водещите партии. Подкрепата за зелените се е увеличила до 24%, което е с един пункт повече от социалдемократите, които за седмица са паднали с два пункта. Зелените трупат актив и от недоволството на германците от плана на правителството на Меркел да увеличи живота на ядрените реактори. Освен това темата за климатичните проблеми и настъплението на "зелената енергия" също играят роля, тъй като 16% от тока в Германия днес се осигурява от възобновяеми източници. Според шефа на "Форса" Манфред Гюлнер Зелените печелят по-скоро от спада в популярността на ГСДП и десницата на Меркел, но заради силното ръководство. Нейните лидери се откроиха при продължителната битка срещу строежа на гигантска жп гара в Щутгарт. Заедно със социалдемократите опозицията събира 47% популярност, което е с 11% повече от управляващата коалиция на Меркел в момента.

Когато през 1998 г. Зелените влязоха за пръв път във федералното правителство на Герхард Шрьодер, те бяха спечелили 6.7% на изборите, а ГСДП - почти 41%. През 2009 г. подкрепата за еколозите на федерални избори достигна 10.9%, като след това те започнаха да трупат победа след победа на местни и регионални избори. Зелените са популярни и сред привърженици на десницата, като двете партии управляват заедно в провинциите Хамбург и Саар.

Над 50 000 души демонстрираха в Щутгарт на 1 октомври след сблъсъците с полицията, като имаше и плакат с надпис:"Представете си, че днес са избори и ние отиваме към урните".

СНИМКА: ДАПД/сп."Щпигел"

Малко момиченце седи пред оградената част на старата жп гара, която се охранява от многобройни полицейски части.

СНИМКИ: ЕПА/БГНЕС


Вестник "Сега" / Germany link