Европа | 06.06.2011
Кълнове са разпространили смъртоносната зараза
Растителните кълнове са хрупкави и придават винаги свежест на салатата. Могат да се ядат и самостоятелно - особено откакто салатата влезе в списъка на опасните продукти заради бактерията Еширихия коли. В неделя обаче стана ясно, че по всяка вероятност именно растителните кълнове са нейният разпространител. 21 души в Германия починаха вследствие на заразата.
Защо никой досега не се е сетил за опасните кълнове?
Окончателните резултати от лабораторните изследвания все още не са налице, но всички улики водят към кълнове от био-ферма в северногерманската провинция Долна Саксония. Нейният аграрен министър Герт Линдеман заяви: "Това е много ясна следа към източника на заразата. От тази ферма са купували всички по-големи търговци, доставчици на магазини и ресторанти, които са били посещавани от заразените с бактерията хора", обясни аграрният министър на провинция Долна Саксония.
Заразата продължава да върлува - въпреки всички усилия на учени и лекари
Още преди година Федералната служба за изследване на риска предупреди за опасност от разпространение на бактерията Еширихия коли чрез растителни кълнове. Проблемът е в това, че бактерията остава в плода на кълновете и не може да бъде измита. С оглед на това експертите си задават следния въпрос: защо световно известният институт "Роберт Кох", който търси възможния причинител на тежкото заболяване, не е разгледал по-рано опасността, произтичаща от растителните кълнове? Федералният министър на здравеопазването Даниел Бар e категоричен: "Нямам повод да смятам, че механизмите ни за контрол не функционират."
Лутането на учени и политици изнервя потребителите
Ако се окаже, че био-фермата в Долна Саксония е действителният източник на смъртоносната бактерия, без отговор остават въпроси като: дали внесените от цял свят и засети във фермата семена са били вече заразени при пристигането им в Германия? Или заразата идва от водните пари, в която израстват кълновете? Засега се знае, че във водата, която се използва във фермата, не са били намерени бактерии. В същото време германските здравни институции избягват да назовават държавите, от които идват семената, за да не се повтори гафа с испанските краставици - те бяха набедени първоначално като източник на заразата. Междувременно фермата в Долна Саксония е вече затворена, а продукцията й - иззета. Заразата върлува обаче от три седмици и е ясно, че вече продадените кълнове са отдавна преработени и изконсумирани.
Краставиците не са виновни
Германските потребители са доста изнервени от тази ситуация. Препоръката да не се ядат салати, домати и краставици остава, макар че сега като източник на заразата се сочат растителните кълнове. Към това се прибавя и признанието на аграрния министър на Долна Саксония, че по всяка вероятност първоначалният източник на заразата може и да остане неоткрит.
Междувременно германски и китайски учени, които успяха да разчетат генома на бактерията, предупредиха, че става дума за особено опасен щам. Попаднал в човешките черва, той отделя токсини. Това може да доведе до тежки разстройства и бъбречни увреждания. Другият проблем е, че щамът не реагира на антибиотици.
АГ, ДВ, БЦ, АРД, М. Липчева, Б. Узунова
дв / Germany link