Нов адрес на germany link:

Germanwings

Germanwings
Lufthansa

Германия-плацдарм на Сащ за електронен шпионаж в Европа


Германия-плацдарм на Сащ за електронен шпионаж в Европа

Скандални разкрития в Германия: местни фирми нелегално са снабдявали с оръжие режима на Кадафи !!!

https://anon.click/dulaw85

Скандални разкрития в Германия: местни фирми нелегално са снабдявали с оръжие режима на Кадафи !!!

Германската разузнавателна служба БНД е шпионирала журналисти

https://pod.disroot.org/posts/1065681


Германската разузнавателна служба БНД е шпионирала журналисти


публикувано на 24.02.17


Германската разузнавателна служба БНД е шпионирала журналисти от Би Би Си, вестник “Ню Йорк таймс”, агенция Ройтерс и други медии.

За това съобщи на интернет сайта си германското списание “Шпигел”, позовавайки се на автентични документи, получени в редакцията му. Поне 50 телефонни и факс номера и имейл адреси на журналисти и редакции били в списък за проследяване от 1999 година.

Сред шпионираните журналисти са били и кореспонденти в Афганистан.

Пълното разследване на “Шпигел” се очаква да бъде публикувано утре в печатното издание на списанието.

“Дойче банк”

https://pod.disroot.org/posts/1036743
Пералнята “Дойче Банк” извършила обстойна проверка на личните сметки на американския президент Доналд Тръмп
.
https://pod.disroot.org/posts/980879
“Дойче банк” се извини за свои измами
.
https://pod.disroot.org/posts/960632
Глобиха Дойче Банк с 630 милиона долара заради руска схема за пране на пари
Държавно устройство: федерална република. Държавен глава -президент, избиран за срок от 5 г. от специално свикано федерално събрание. Законодателен орган - парламент с две камари (Бундестаг и Бундесрат). Изпълнителен орган - правителство с федерален канцлер, който се избира от Бундестага. Министрите се назначават от президента по предложение на канцлера.
Watch 24-hour Al Jazeera English news online live broadcast right here.

понеделник, 13 септември 2010 г.

Ангела Меркел си играе с огъня

Преглед на оригинала
"Немски като чужд език"

Докато демонстранти протестираха с шаржове на Тило Зарацин ...

... топбанкерът раздаваше автографи при публичното четене на книгата му "Германия се самоунищожава"

Reuters




Германия "след Зарацин"

През последните няколко седмици голяма част от германския политически елит стъпва по тънкия лед на политическата коректност, толерантността и дискриминацията. Стабилността в обществените настроения се пропука под тежестта на скандала, свързан с противоречивите изказвания на заместник-директора на централната банка Тило Зарацин за мюсюлманските имигранти, които според него не могат и не желаят да се интегрират и живеят "на гърба на държавата".

Последва награждаването на датския карикатурист Курт Вестергард лично от канцлера Ангела Меркел. Вестергард се прочу преди пет години с карикатурите на пророка Мохамед, които предизвикаха протести на ислямската общност по цял свят, а отличието му беше връчено, тъй като не се е уплашил от реакциите след публикуването на творбите му. До последно медиите поддържаха напрежението, че Меркел рискува отново да разгневи мюсюлманите, което поне засега не се случи.

По същото време федералното правителство представи нова интеграционна програма, в чиято основа стои назначаването на повече учители с чуждестранен произход. Нейната цел е да се намали броят на деца на имигранти, които не успяват да завършат училище.

Интеграционната програма

Вътрешният министър Томас де Мезиер и председателят на Федералната служба за миграцията Алберт Шмид, които представиха новата имиграционна програма, твърдят, че тя по никакъв начин не е реакция на скандала с Тило Зарацин, но признаха, че проблемът е бил подценяван през последните години. Според Де Мезиер чужденците в Германия, които не желаят да се интегрират, са близо 15% и програмата трябва да намали този дял. Освен това докладът трябва да внесе повече обективност в разгорещената дискусия.

"Правителството се опитва да потуши скандала с изказванията на Зарацин със статистика", коментира германското издание на "Файненшъл таймс", "Който чете доклада, за да намери конкретни решения на проблемите в интеграцията на част от имигрантите, ще остане разочарован", пише в свой анализ германската информационна агенция ДПА. "Докладът на Службата за миграция и бежанци е до голяма степен абстрактен и съдържа малко нова информация", допълва агенцията.

"Ядосва ме това, че се посочват проблеми, но не се посочват решения", каза Алберт Шмид във връзка с изказванията на Зарацин. Според него успех по програмата може да се постигне в рамките на по-малко от едно десетилетие. Но тъй като образователната политика се решава в местите парламенти на отделните провинции, интеграционната стратегия има просто пожелателен характер.

"Благодаря за оставката"

Така в. "Зюддойче цайтунг" озаглавява свой коментар по повод доброволното оттегляне на Тило Зарацин от управата на Бундесбанк. Под силен правителствен натиск бордът гласува отстраняването на топ банкера, а федералният президент Кристиян Вулф трябваше да вземе финалното решение за съдбата му.

"Всички трябва да са благодарни на Зарацин – президентът Вулф, директорът на Бундесбанк Аксел Вебер и канцлерът Ангела Меркел", пише "Зюддойче цайтунг". "Доброволното оттегляне на Тило Зарацин от управата на Бундесбанк спести голямо изпитание за демократичната система в държавата. Сега остава Германия да се научи да общува с теми табу", допълва изданието.

Проблемът в случая е, че законът за централната банка няма ясни правила за отстраняване на член на борда, без той да е извършил юридическо нарушение. Именно заради това, преди Зарацин да си подаде оставката, новоизбраният президент Вулф попадна под кръстосания огън на медиите, тъй като той трябваше да подпише отстраняването на банкера.

"Кой президент би бил по-подходящ да поведе дебата за интеграцията освен Кристиян Вулф", пише "Ди цайт". Като премиер на провинция Долна Саксония Вулф назначи първия министър от турски произход, интеграцията беше в основата на предизборната му кампания тази година, а в първата си реч като държавен глава той се обяви за "пъстра" германска република.

Дебатът и табутата

"Дебатът "Зарацин" съществува не толкова заради самия Зарацин, а защото не познаваме добре имигрантите в тази страна", коментира "Ди цайт". Според голяма част от германските медии проблемът се оказва по-скоро свързан със способността на правителството да въведе успешни интеграционни политики. "Колкото по-далечни са религията и културните особености на имигрантите от тези на германците, толкова по-трудна ще бъде и интеграцията.

Именно мюсюлманите, чието ежедневие е пряко повлияно от религията, трябва да преодолеят чувството за дистанция", твърди икономистът Улрих Пфайфер, управител на иститута "Емпирика", пред в. "Ханделсблат". "Комуникацията ще е да е далеч по-лесна, ако мюсюлманските духовни лидери заради тяхната ключова роля разполагаха с обширни познания по немски език.

И докато това не се наложи от правителството, винаги ще има проповедници, които ще останат чужденци в една държава, където същевременно искат да бъдат на разположение на вярващите", допълва Пфайфер. Вътрешният министър Де Мезиер обаче предупреди религията да не се сочи като предпоставка за липсата на интеграция.

"Зарацин по свой начин каза това, което много германци усещат", заяви Ханс Юрген Ирмер, заместник-председател на партийната група на управляващия Християндемократически съюз в парламента на провинция Хесен, още преди да се заговори за оставки. Според "Зюддойче цайтунг" за много германци Зарацин се е превърнал в герой, който назовава табутата в дебата за интеграцията. "Остава въпросът дали свободата на изразяване в тази държава се наказва с принудителна загуба на работата", допълва изданието.

Новата интеграционна програма

- Назначаване на повече учители чужденци. Педагози с чужд произход биха затвърдили идеята за многообразие в училищата, тъй като имат поглед към други традиции, биха допринесли за отварянето на образованието към различните култури. Те могат да се справят с чувствителни конфликти и да ги предотвратят.

- По-добро владеене на немски език. Обучението по немски език в детските градини и училищата трябва да се координира, както и между отделните провинции. Изучаване на немски език на възможно най-ранна възраст.

- Общи обучения за родители имигранти и техните деца.

- Обучения, които да подготвят участниците за активно включване на трудовия пазар.

- Активно участие на родителите имигранти в образователния процес на децата им.

- Интегриране на младежите в различни организации. Съвместна работа между училищата и огранизациите на имигранти. Хора с чуждестранен произход биха могли да привлекат млади хора за работата на организацията.

дневник /Germany link