Нов адрес на germany link:

Germanwings

Germanwings
Lufthansa

Германия-плацдарм на Сащ за електронен шпионаж в Европа


Германия-плацдарм на Сащ за електронен шпионаж в Европа

Скандални разкрития в Германия: местни фирми нелегално са снабдявали с оръжие режима на Кадафи !!!

https://anon.click/dulaw85

Скандални разкрития в Германия: местни фирми нелегално са снабдявали с оръжие режима на Кадафи !!!

Германската разузнавателна служба БНД е шпионирала журналисти

https://pod.disroot.org/posts/1065681


Германската разузнавателна служба БНД е шпионирала журналисти


публикувано на 24.02.17


Германската разузнавателна служба БНД е шпионирала журналисти от Би Би Си, вестник “Ню Йорк таймс”, агенция Ройтерс и други медии.

За това съобщи на интернет сайта си германското списание “Шпигел”, позовавайки се на автентични документи, получени в редакцията му. Поне 50 телефонни и факс номера и имейл адреси на журналисти и редакции били в списък за проследяване от 1999 година.

Сред шпионираните журналисти са били и кореспонденти в Афганистан.

Пълното разследване на “Шпигел” се очаква да бъде публикувано утре в печатното издание на списанието.

“Дойче банк”

https://pod.disroot.org/posts/1036743
Пералнята “Дойче Банк” извършила обстойна проверка на личните сметки на американския президент Доналд Тръмп
.
https://pod.disroot.org/posts/980879
“Дойче банк” се извини за свои измами
.
https://pod.disroot.org/posts/960632
Глобиха Дойче Банк с 630 милиона долара заради руска схема за пране на пари
Държавно устройство: федерална република. Държавен глава -президент, избиран за срок от 5 г. от специално свикано федерално събрание. Законодателен орган - парламент с две камари (Бундестаг и Бундесрат). Изпълнителен орган - правителство с федерален канцлер, който се избира от Бундестага. Министрите се назначават от президента по предложение на канцлера.
Watch 24-hour Al Jazeera English news online live broadcast right here.

неделя, 30 октомври 2011 г.

Близо 7 000 души се събраха на протест на площад Мариенплац в Мюнхен

Протест в Мюнхен

29.10.2011

Близо 7 000 души се събраха на протест на площад Мариенплац в Мюнхен. Демонстрантите искат да се спре изграждането на трета писта на летището в града.

Мултимилиардният проект трябва да бъде завършен през 2015-та година. Според много от местните жители, новата писта и увеличеният въздушен трафик ще навредят на околната страна и ще намалят цената на имотите в района.

От летището на свой ред обещават откриването на много нови работни места.

иаф / Germany link

четвъртък, 27 октомври 2011 г.

Говорителят на Меркел с нов гаф - изпрати порно линк в Туитър

Снимка:дъртото Меркел с увисналите цоцки.

Говорителят на Меркел с нов гаф - изпрати порно линк в Туитър

27.10.2011

Говорителят на германското правителство Щефен Зайберт допусна гаф и изпрати хиляди почитатели на канцлерката Ангела Меркел в порно сайт, съобщи в. "Кориере дела сера", цитиран от БТА.

Зайберт адресирал съобщение до 40 хиляди свои последователи в Туитър, съдържащо линк, препращащ към страницата на правителството, в която било публикувано изявление по повод обявеното освобождение на Либия.

Вместо да копипейстне линка в туита си, правителственият говорител предпочел да го напише лично и така допуснал грешката.

Неговите последователи с изненада установили, че кликвайки върху линка не попадат в страницата на правителството, а са пренасочени към сайт с порно филмчета.

Преди време, в съобщение в Туитър, Зайберт обърка имената на Барак Обама и Осама бин Ладен.

медиапул / http://germanylink.blogspot.com

понеделник, 24 октомври 2011 г.

В Берлин задържаха младеж, подпалил около 100 коли

В Берлин задържаха младеж, подпалил около 100 коли

24 Октомври 2011

Берлин, Германия /КРОСС/ Берлинската полиция е задържала младеж, който се подозира, че е подпалил около 100 коли в периода юни-август 2011, пише вестник Tagesspiegel. Според данни на полицията, през лятото младежът е подпалил 67 автомобила в няколко района на Берлин и още 35 са били повредени от действията му. Причинените вреди се оценяват на няколко милиона евро. Задържането на подпалвача е станало благодарение на няколкостотин сътрудници на федералната полиция, които в продължение на няколко нощи са следили заподозрения. Младият човек се появявал по нощите именно на тези места, където са горели автомобилите. Според признанието на 27-годишният задържан, той е бил „озлобен" от това, че дълго време е бил без работа и именно това го подтикнало да пали автомобилите. Откакто е започнал да работи, няма и подпалени автомобили, коментират от берлинската полиция.

иаф / Germany link

Видео:Германски агенти издебнали Кадафи

Данни на BND позволили точния удар над конвоя на диктатора


Kaddafi LINC by timesbg

Германски агенти издебнали Кадафи

Премиерът Джибрил: Бих искал да беше жив, за да го съдим. Сейф ал Ислам обещава да отмъсти за убийството на баща си

Снимка ЕПА
Родният град на Кадафи Сирт, край който диктаторът бе убит, е целият в развалини от въздушните удари на НАТО.
24.10.2011

Снимка ЕПА
Либийци изнасят трупове от останките на автомобили от конвоя, в който пътувал Кадафи.
Снимка ЕПА
Либийски бунтовници оглеждат канализационните тръби, в една от които според бунтовниците се бил скрил Кадафи, преди да бъде заловен.
Германското външно разузнаване (BND) е открило къде се крие Муамар Кадафи няколко седмици преди либийският диктатор да бъде заловен и убит на 20 октомври. Това съобщи сп. „Шпигел”, като се позовава на източник от германските тайни служби.

Германските агенти имат стари традиции във вербуването на източници на информация в Близкия изток и са разбрали къде се крие сваленият либийски лидер, сочи списанието.

Именно данните на BND позволили френски самолети да нанесат прецизен удар върху колоната автомобили, в която се придвижвал Кадафи, бягайки от град Сирт, посочили източниците на „Шпигел”.

Операцията на BND в либийския конфликт не е първото участие на германското разузнаване във война, в която Германия официално не е замесена. Германската служба за външно разузнаване е действала активно и по време на войната в Ирак през 2003 г., въпреки че тогавашният канцлер Герхард Шрьодер упорито е отричал това. Немски агенти в Ирак редовно снабдявали американците с разузнавателни данни.

Междувременно в интервю за Би Би Си в събота либийският премиер Махмуд Джибрил заяви, че би предпочел Кадафи да не е бил убит, а да е бил изправен пред правосъдието, за да отговаря за престъпленията си.

"Честно да ви кажа, аз лично бих предпочел да беше жив. Искам да знам защо причини това на либийския народ", казва Джибрил в интервюто, което бе излъчено вчера. Джибрил казва, че би предпочел да бъде обвинителят в процеса срещу Кадафи и да търси отговор на въпроса, който вълнува всички - защо?

Дали либийският народ заслужаваше това

което той направи през тези 42 години на потисничество, на убийства, пита риторично либийският премиер.

Пак пред Би Би Си представителят на новото либийско ръководство Омран ал Уейб сочи, че има решение тялото на Кадафи да бъде предадено на негови роднини. Омран ал Уейб заяви също, че в Мисрата е била извършена аутопсия на тялото на бившия либийски лидер, въпреки че по-рано командирите на бунтовническите отряди са отказвали да се прави аутопсия.

Ал Уейб разказва пред Би Би Си, че именно той карал в болницата ранения Кадафи, заловен от бойци на Преходния национален съвет. Но избухнала престрелка между въстаниците и войски, верни на Кадафи, и не е ясно чий куршум се е оказал смъртоносен за Кадафи, твърди Ал Уейб. "Аз се опитвах да спася живота му, но не успях", казва той.

Британският министър на отбраната Филип Хамънд заяви вчера, че репутацията на новите либийски власти е била "малко опетнена" от смъртта на Кадафи, който беше убит в четвъртък при все още неясни обстоятелства."Младото либийско правителство ще разбере, че репутацията му в света е малко опетнена от случилото се", заяви министърът в интервю за Би Би Си. Той изрази увереност, че Преходният национален съвет
ще изясни обстоятелствата около смъртта
на Кадафи, "за да си възвърне и изчисти репутацията".

Синът на Кадафи Сейф ал Ислам, който според съобщения на бунтовниците бил заловен, направи кратко обръщение към своите привърженици, в което заяви, че е жив и се намира на територията на Либия. Той смята да продължи съпротивата срещу бунтовниците. Обръщението на Сейф ал Ислам бе излъчено през нощта срещу неделя от лоялния на режима сирийски телевизионен канал "Ал Рай".

"Ще продължим съпротивата. Намирам се в Либия. Жив съм, свободен съм и смятам да се боря до край и да отмъстя", заяви синът на Кадафи.
.
„Дъртия Рошльо е мъртъв”

Айша Кадафи
Дъщерята на Кадафи Айша по доста брутален начин узнала за смъртта на баща си, съобщи вчера в. „Дейли мейл”.

Минути след като Кадафи бил убит Айша, която е в Алжир, му позвънила по сателитен телефон. Един от бунтовниците, ликвидирали Кадафи, откликнал на позвъняването и като разбрал с кого говори, казал „Всичко свърши. Абу Шафшуфа е мъртъв”. Абу Шафшуфа бил прякорът на Кадафи. На арабски означавал „Дъртия Рошльо”.

в мо / Germany link

петък, 21 октомври 2011 г.

Доверието в германския бизнес намалява

Доверието в германския бизнес намалява отново докато кризата вилнее из еврозоната

21 октомври 2011

Берлин. По официални данни доверието в германския бизнес за октомври се е влошило за четвърти пореден месец, докато икономическия лидер в Европа започва да усеща ефекта от дълговата криза, предава АФП.
Месечният индекс за бизнес климат се понижи с цял един пункт до 106.4 за октомври.
Спадът може да не е така стръмен, колкото бе очаквано, като икономисти прогнозираха спад до 163.3 или 106.2 пункта. Данните, показват, че дълговата криза в еврозоната прави компаниите несигурни в бъдещето, каза анализатор.

иаф / Germany link

сряда, 19 октомври 2011 г.

Германия ще намали прогнозата си за икономически ръст за 2012 година заради кризата

Германия ще намали прогнозата си за икономически ръст за 2012 година заради кризата

19 октомври 2011

Берлин. Германия ще намали близо наполовина прогнозата си за икономически ръст за следващата година заради дълговата криза в еврозоната, предаде АФП, позовавайки се на правителствените източници от Берлин.
Очаква се новата прогноза на германското правителство да бъде за растеж от 1% през 2012 година. През април прогнозите на германските власти бяха за ръст на БВП от 1,8%.
През тази година се очаква икономическият растеж да е 2,9% в сравнение с 3,7% през 2010 година.

иаф / Germany link

вторник, 18 октомври 2011 г.

Германската Пиратска партия получи голяма подкрепа на скорошните избори в Берлин

Би Би Си: Властта на пиратите

18 октомври 2011

Лондон. Германската Пиратска партия получи голяма подкрепа на скорошните избори в Берлин, като всичките й 15 кандидати спечелиха места в местния парламент. Успехът на партията идва на фона на засилващата се подкрепа за движението в други страни, сред които Австралия, Русия, Тунис и Мексико.
Първоначално пиратските партии влязоха в новините, като привлякоха вниманието на обществото към въпроса за споделянето на дигитални файлове, но отскоро те вече имат и забележителен избирателен успех, коментира Би Би Си.
Това до известна степен стана възможно благодарение на техните забележителни интернет и социално-медийни умения, както и умното брандиране – една от партиите дори създаде свой сайт, подобен на „Уикилийкс”.
След създаването на първата пиратска партия в Швеция през януари 2006 година, броят им по целия свят се увеличи драстично до над 60.

иаф / Germany link

Пореден ден на протести срещу финансовите пазари в Гeрмания

Пореден ден на протести срещу финансовите пазари в Гeрмания

Четвърти ден в Германия продължава протестната вълна срещу силата на финансовите пазари. Германските участници в инициативата "глобален мирен протест" прекараха и тази нощ в палаткови лагери пред сградата на Европейската централна банка във Франкфурт и пред банка в Хамбург, където местните власти се опитаха безупешно да разгонят демонстрантите. Във Франкфурт хора носеха топла храна, одеяла и чай в лагерите заради ниските температури. Протестиращите настояват финансовите пазари да служат на хората, а не на борсовите спекуланти. Демонстрантите определят протеста си като политически,

Междувременно говорител на канцлера Ангела Меркел заяви, че протестните действия са израз на дълбока загриженост и на напълно оправданото желание за човешка справедливост. Според финансовия министър Волфганг Шойбле правителството гледа много сериозно на вълната от глобални протести. Шойбле предупреди, че назрява криза на демокрацията и призова за по-силна и справедлива система за регулиране на банковия сектор.

бнр / Germany link

Сюзан Сарандън нарече нацист папа Бенедикт XVI


Сюзан Сарандън нарече нацист папа Бенедикт XVI

18.10.2011

Лос Анджелис. Папа Бенедикт XVI бе наречен нацист от Сюзън Сарандън по време на дискусия на филмовия фестивал в Ню Йорк, предаде Ройтерс.

Холивудската звезда, отличена с награда "Оскар" за ролята си в драмата "Осъденият на смърт идва", споделила, че е изпратила на папата копие от книгата, по която е заснет филма. "На предишния. Не на този нацист, който имаме сега", пояснила Сюзън Сарандън.

Забележката е направена от актрисата в интервю, взето от актьора Боб Балабан. Според "Нюздей" Балабан упрекнал дискретно Сарандън за коментара й, но тя го е повторила. Холивудският агент на актрисата не е отговорил на обажданията за коментар.

Папа Бенедикт, с рождено име Йозеф Ратцингер, за кратко членува в организацията Хитлерюгенд в началото на 40-те години на миналия век, когато членството е задължително. Той напуска войската през Втората световна война. Бъдещият папа е казвал, че като предани католици родителите му са отричали нацистката идеология.

65-годишната Сюзън Сарандън е римокатоличка, израснала в Ню Йорк, и е известна с подкрепата си за различни каузи - от борбата срещу глада и СПИН до противопоставянето срещу водената от САЩ война в Ирак. През 1999 г. актрисата е обявена за посланик на добра воля на УНИЦЕФ.

асн / Germany link

В Германия бедните стават все по-бедни

На германците всичко им е наред?

И в Германия има хора, които се хранят от кофите за боклук

И в Германия има хора, които се хранят от кофите за боклук

Богат ли си, имаш всички шансове да си останеш богат. Беден ли си, нямаш почти никаква възможност да избягаш от нищетата. С други думи: пари при пари отиват. Тази стара поговорка описва много точно реалността в Германия.

Германия, тази тъй богата държава, тази страна-мечта, е всъщност страна на контрастите. Така най-кратко може да се обобщят изводите от т. нар. "Социален доклад", подготвян на всеки две години в Германия. Резултатите от тазгодишното му издание показват еднозначно, че пропастта между бедни и богати става все по-дълбока. Парадоксалното в случая е, че всичко това става на фона на следната тенденция: като цяло благосъстоянието на германското общество нараства.

Бедността на богата Германия


Бедността на богата Германия

Бедните стават все по-бедни

Според социолозите 15,5 процента от германците са застрашени от бедност, т.е. получават по-малко от 60 процента от средния за страната доход. Тези хора дават по-голямата част от приходите си за наем на жилище, което на всичко отгоре се намира в някой шумен и мръсен квартал. Самият апартамент пък е влажен и мрачен. За отпуска и дума не може да става. Една трета от бедните германци разполагат с толкова малко пари, че не могат да си осигурят поне два пъти в седмицата топло ядене с месо.

При това с годините бедните стават все по-бедни, а богатите - все по-богати. Най-богатите германци съставляват 20% от населението, но на тях се падат повече от 36% от общите за страната приходи на месец. Най-бедните 20% от обществото се задоволяват с едва 9,4% от тези приходи. Освен това средното съсловие, което е по принцип гръбнакът на германското общество, намалява видимо.

На теория всеки човек в Германия има шанс да успее в живота: всички са равни пред закона и имат гарантиран равен старт в образователната система. На практика обаче нещата изглеждат другояче. Съвсем малка част от бедните успяват да подобрят стандарта си на живот. В същото време приходите на богатите не намаляват, а точно обратното - увеличават се.

Който е роден в панелка, много трудно излиза от нея


Който е роден в панелка, много трудно излиза от нея

Успех по наследство

Допреди десетина години Германия се гордееше с образователната си система, за която се твърдеше, че давала шанс и на най-бедните да успеят. Днес социалният произход е определящ фактор за образователния ценз. Казано другояче: в Германия шансовете за добро образование и професионално израстване се наследяват.

При това степента на образование влияе и върху здравословния начин на живот, а оттук и върху дълголетието на хората. Проучвания доказват, че германците, положили зрелостен изпит, живеят 5 години по-дълго от сънародниците си, които са само със завършен десети клас. Или с други думи: голямото богатство на Германия са добре образованите й хора.

Автор: Р. Гесат, М. Липчева-Вайс; Редактор: Д. Попова-Витцел


дв / Germany link

понеделник, 17 октомври 2011 г.

Имигрантите в Германия са по-заплашени от това да се окажат под чертата на бедността

Имигрантите в Германия са по-заплашени от това да се окажат под чертата на бедността

17 октомври 201

Берлин. Имигрантите в Германия са по-заплашени от това да се окажат под чертата на бедността в сравнение с местните жители, сочат данните на Федералната статистическа агенция, съобщава радио „Дойче веле”.
Рискът да се окажат под чертата на бедността е два пъти по-висок за жителите на Германия от семейства на имигранти, пише в доклад на статистическата агенция, представен по повод Международния ден за борба с бедността. През 2010 година на границата на бедността в Германия са се оказали над една четвърт от жителите с имигрантски корени.
Според ЕС риск да се окажат под чертата на бедността има за жителите, чиито доходи са под 60% от средното ниво на доходите на населението в дадената страна.

иаф / Germany link

Председателят на асоциацията на германските банки Андреас Шмиц същевременно призна, че има грешки на банковата индустрия

„Ди Велт”: Дебатът за финансовата криза се усили в Германия след световните протести срещу банките

17 октомври 2011

Берлин. След протестите по целия свят срещу силата на банките дебатът в Германия за последиците на финансовата криза се усили, пише „Ди Велт”. Германският финансов министър Волфганг Шойбле заяви, че приема протестите „много сериозно” и предупреди за криза на демократичните системи. Според него кризата ще бъде налице, ако политиците не възстановят доверието на хората в политиката. Шойбле призова за ясен контрол и прозрачност във всички сфери на банковия сектор. Според него политиците сега трябва да дадат убедителни документи, че сами определят правилата, а не са направлявани от пазарите. Председателят на асоциацията на германските банки Андреас Шмиц същевременно призна, че има грешки на банковата индустрия, но отправи предупреждение срещу глобалното осъждане на банките. Клаус Ернст, председателят на партията на Левите, същевременно предложи провеждането на периодични демонстрации за по-силно регулиране на банките.

иаф / Germany link

„Берлинер цайтунг”: Движението срещу силата на парите достигна и Берлин

„Берлинер цайтунг”: Движението срещу силата на парите достигна и Берлин

17 октомври 2011

Берлин. Социалното движение „Окупирай” достигна и Берлин и повече граждани от очакваното протестираха в края на седмицата, пише „Берлинер цайтунг”. Очакваха се само 350 протестиращи, като в действителност в събота вечерта десет пъти повече хора в Берлин се събраха да протестират срещу властта на финансовите пазари. Организаторите съобщиха, че е имало най-малко 8 хиляди демонстранти, а според полицията броят на участниците е най-малко 3 хиляди души. Сред тях имаше много обикновени граждани, последователи на глобалното движение „Окупирай Уолстрийт”.

иаф / Germany link

четвъртък, 13 октомври 2011 г.

През 2012 година икономическият ръст на Германия ще се свие

През 2012 година икономическият ръст на Германия ще се свие, а публичният дефицит ще намалее

13 октомври 2011

Берлин. Растежът на германския брутен вътрешен продукт ще се забави значително през 2012 година, спадайки до 0,8%, докато за тази година икономиката ще отчете ръст от 2,9%. Това са прогнозите на водещите германски икономически институти за най-голямата икономика в Европа, предаде АФП.
В същото време икономистите предвиждат, че публичният дефицит на Германия ще продължи да се стопява от 0,9% през тази до 0,6% през следващата година. Очакванията на водещите институти в Германия служат за база на официалните икономически прогнози на правителството.

иаф / Germany link

„Щерн”: Германците се опасяват от дълговата криза и неспособността на политиците да се справят със ситуацията

„Щерн”: Германците се опасяват от дълговата криза и неспособността на политиците да се справят със ситуацията

13 октомври 2011

Берлин. Германците се опасяват от дълговата криза и неспособността на политиците да се справят със ситуацията. Това сочат данните от проучване на общественото мнение, проведено по поръчка на германския седмичник „Щерн”.
71% от германските граждани се опасяват от последствията от високия държавен дълг. Неспособността на политиците да разрешат проблемите е причина за безпокойство при 61% от населението на страната. Освен това германците се опасяват от негарантирани пенсии, шансовете за получаване на образование в университет и увеличаването на безработицата.
Мнозинството от жителите на Германия обвиняват банките за много от актуалните проблеми. 78% от анкетираните са против оказването на държавна подкрепа на тези банки, които са изгубили пари заради спекулативни операции. 74% от германците смятат, че законодателната власт трябва по-строго да регулира финансовите структури.

иаф / Germany link

Инфлацията в Германия е достигнала тригодишен максимум през септември

Инфлацията в Германия е достигнала тригодишен максимум през септември

13 октомври 2011

Берлин. Инфлацията в Германия е достигнала тригодишен максимум от 2,6% през септември, сочат окончателните данни. Това се дължи преди всичко на растящите енергийни разходи, предаде АФП.
Нивото на инфлацията от 2,6% на годишна база е най-високо от септември 2008 година. На месечна база потребителските цени в Германия през миналия месец са се увеличили с 0,1%.

иаф / Germany link

сряда, 12 октомври 2011 г.

Серия опити за палежи по железопътната мрежа на Берлин в знак на протест срещу присъствието на германски войници в Афганистан

Германия започва разследване за саботаж във връзка с опитите за нападения срещу берлинската железопътна мрежа

12 октомври 2011

Берлин. Германската федерална прокуратура днес обяви, че е започнала разследване за „саботаж с цел нарушаване на конституцията” след серия опити за палежи по железопътната мрежа на Берлин, предаде АФП.
Отговорността за престъпните актове беше поета в интернет от крайнолява група в знак на протест срещу присъствието на германски войници в Афганистан.
От понеделник над 12 запалителни устройства бяха открити край релсите на железопътната мрежа в различни точки от германската столица.
Разследването е поверено на федералната прокуратура, тъй като обвиненията срещу извършителите ще бъдат за „накърняване на конституцията” на страната.

иаф / Germany link

През следващата година икономиката на Германия няма да се развива толкова добре и растежът й ще бъде ограничен до 0,8%

Германски икономически институти предвиждат по-нисък икономически ръст за страната през 2012 година

12 октомври 2011

Берлин. Основните германски институти за икономически изследвания предвиждат през 2012 година икономическият ръст на Германия да възлезе на около 0,8%, което е значително под прогнозите на правителството, очакващо растеж на германската икономика в размер на 1,8%, предаде АФП.
В момента германското правителство очаква 2,6 и 1,8 процента икономически ръст за страната през тази и следващата година. Според доклад на четири известни института обаче през следващата година икономиката на страната няма да се развива толкова добре и растежът й ще бъде ограничен до 0,8%. В същото време за 2011 година институтите предвиждат по-силен ръст на брутния вътрешен продукт от правителствените очаквания. Според институтите за цялата година БВП ще отчете 2,9-процентно повишение.

иаф / Germany link

ВЕСТЕРВЕЛЕ УТРЕ ЩЕ ПРИСТИГНЕ НА ПОСЕЩЕНИЕ В ТУРЦИЯ

ВЕСТЕРВЕЛЕ УТРЕ ЩЕ ПРИСТИГНЕ НА ПОСЕЩЕНИЕ В ТУРЦИЯ

Външният министър на Германия Гуидо Вестервеле утре ще пристигне на посещение в Турция.

Изпратена 12.10.2011 10:48:59 UTC

Обновена 12.10.2011 10:48:59 UTC

Външният министър на Германия Гуидо Вестервеле утре ще пристигне на посещение в Турция.

В изявлението направено от външното министерство бе отбелязано, че по време на срещата на външния министър Ахмет Давутоглу и Вестервеле в Истанбул се очаква да бъдат обсъдени двустранните отношения на Турция и Германия, а така също и някои регионални и международни въпроси.

В изявлението се отбелязва, че посещението е показател за задълбочаването на консултациите между Турция и Германия относно актуалните въпроси и се изразява убеждението, че посещението на външния министър на приятелска и съюзническа Германия ще допринесе за развитието на турско-германските отношения.

Радио "Гласът на Турция" / Germany link

Германците харчат всяка година по 9 милиарда евро за обучение по вещерство


Германците харчат всяка година по 9 милиарда евро за душеспасение. Пътуват като поклонници до странни места, подлагат се на "енергийни ритуали" или пък се записват на задочни курсове за обучение по вещерство.

Germany link

Корупция в Германия:Германска компания е подкупвала депутати с бонуси и отстъпки

Авиокомпания ухажвала депутати с VIP карти

Йоахим Хунолд

Германска компания е подкупвала депутати с бонуси и отстъпки, разкри в. "Франкфуртер Рундшау". Става дума за авиокомпания "Еър Берлин", която е подарила на депутати от федералния парламент карта Topbonus Card Gold. Тя дава право на по-широки кресла, бонуси при повече пропътувани мили и по-бързо минаване през проверките при регистриране и качване на самолета. Депутатите са получили картите през януари 2010 г. Решението е било прието от тогавашния генерален директор на компанията Йоахим Хунолд. Всяка карта за депутат била придружена с бележка, която гласяла: "Подкрепата на германските депутати е много важна за нас". Бележката носела подписа на Йоахим Хунолд, който подаде оставка този август. По данни на вестника Topbonus Card Gold била новогодишен подарък на компанията с пожелание "за успех във всички политически начинания".

Вестникът няма информация колко депутати са използвали картата, която обикновено се издава на много редовни клиенти (с прелетени над 64 370 км годишно). Говорителка на компанията заяви, че не може да предостави информация за отделни клиенти. Германският клон на организацията за борба с корупцията "Трансперънси Интернешънъл" настоя парламентът да разкрие имената на депутатите, получили картите. "Този тип услуги създава условия за бъдещо лобиране", заяви директорът на германския клон Кристиян Хумборг.

в се / Germany link


Безсрамницата Ангела Меркел - показа си увисналите цици,а сега и дъртата катерица ли ще си извади ?

Още:

Депутатите с въздушни подаръци
Air Berlin знае да цени германските депутати

Air Berlin знае да цени германските депутати

Кой ли не обича подаръците? От един актуален случай в Германия става ясно, че частна фирма е проявила особена щедрост към представители на Бундестага: депутати са получили специални "въздушни" подаръци.

Франкфуртер Рундшау информира, че авиокомпанията Еър Берлин е подарила на германски депутати карти с бонуси. Според вестника получателите на т.нар "златни карти" били много на брой. Картата била разпратена на народните представители през януари миналата година заедно с придружително писмо от тогавашния шеф на авиокомпанията Йоахим Хунолд. Тя предоставяла достъп до по-широки кресла в самолетите - с повече място за краката, 40-процентов бонус върху всички пропътувани мили и преференциална обработка на багажа.

В подстъпите на корупцията

"За нас подкрепата от страна на германските политици е от голямо значение", се подчертавало в писмото на Хунолд. Затова въздушната компания щяла да се радва, ако депутатите "се възползват от приложената златна карта като стимул за своята работа". Не е известно обаче колко от получателите действително са използвали подаръка. Говорител на фирмата заяви, че по правило те не давали информация за своите клиенти.

Организацията за борба срещу корупцията Трансперънси интернешънъл апелира към германския президент Вулф да разкрие кои политици са получили "златната карта". "Подобни услуги за депутатите представляват питателна почва за последваща лобистка дейност", заяви представителят на организацията Кристиан Хумборг.

Наскоро Еър Берлин оповести, че в края на тази година прекратява своята дългогодишна програма с бонуси за видни личности. Една специална карта позволяваше на повече от 100 личности от света на икономиката, спорта, културата и развлекателния бранш и техните семейства да летят по всяко време безплатно с Еър Берлин. От миналия месец дружеството има нов шеф, бившия директор на германските железници Хартмут Медорн.

Те имат криле...

Те имат криле...


АГ/ФР/ДПА, С. Гяуров, М. Илчева


дв / Germany link

вторник, 11 октомври 2011 г.

„Гласът на Америка”: Германските авиодиспечери обмислят стачка

„Гласът на Америка”: Германските авиодиспечери обмислят стачка

11 октомври 2011

Берлин. Профсъюзът, представляващ интересите на германските авиодиспечери, обяви, че по-късно тази седмица може да обяви стачка, съобщи радио „Гласът на Америка”.
Възможно е авиодиспечерите да спрат работа още утре, ако не бъде постигнато споразумение за промяна на условията на труд и за увеличаване на заплащането.
В понеделник профсъюзът отхвърли последното предложение.
От „Луфтханза” посочиха, че все още не могат да оценят какви биха били последиците от евентуална стачка на въздушните диспечери.

иаф / Germany link

АФП: Германският икономически ръст ще се забави заради кризата с еврозоната

АФП: Германският икономически ръст ще се забави заради кризата с еврозоната

11 октомври 2011

Берлин. Германската икономика вероятно ще забави темповете си на развитие по-късно през годината, заради ефекта от дълговата криза в еврозоната, коментираха от Берлин, отправяйки предупреждение, че проблемите засягат дори най-силната европейска икономика, коментира АФП.
Според месечния доклад на германското министерство на икономиката „германската икономика започна третото тримесечие добре, въпреки трудните международни условия. Въпреки това икономическите рискове нараснаха значително през последните седмици и настроението на инвеститорите и потребителите е по-мрачно”.
„Ръстът ще бъде по-бавен през остатъка от годината заради по-слабите външни импулси и от по-предпазливото вътрешно търсене от компаниите и потребителите”.
Германия, която е най-силната европейска икономика и втори най-голям световен износител след Китай, до момента понася кризата относително добре, като безработицата е ниска и ръстът остава динамичен.

иаф / Germany link

Работници от германските жп линии се опитват да възстановят кабелите, които бяха откраднати и подпалени между гарите Бризеланг и Финкенкруг

ГЕРМАНИЯ

11.10.2011

Работници от германските жп линии се опитват да възстановят кабелите, които бяха откраднати и подпалени между гарите Бризеланг и Финкенкруг.

в мо / Germany link

понеделник, 10 октомври 2011 г.

Пазете ги! Германци вадят сърца на българчета в клиника до Варшава

Пазете ги! Вадят сърца на българчета в клиника до Варшава

10 Октомври 2011

Ужасяваща група трафиканти на деца, съставена от германци и поляци, е правила опити да навлезе в България

Ужасяваща група трафиканти на деца, съставена от германци и поляци, е правила опити да навлезе в България, пише "Всеки ден".
Целта на престъпниците е била да купят малчугани и след това да ги изнесат до Полша.
В последствие в незаконна клиника , намираща се на 50 км. от столицата Варшава е трябвало да им се извадят органите.

Медицинското заведение било финансирано от световната мафия на търговията с органи, твърди изданието. Наемани са хирурзи на заплата от по 20000 долара. Ако някой проговори каква дейност се върти е бил убиван.

До тогавашната служба НСБОП достигнала информация, че престъпниците ще опитат да закупят и български момченца и момиченца. Това щяло да стане от бедни цигански семейства в Монтана, Лом и Сливен. В тези три града се намират и най-многолюдните гета на роми.

На дете щяло да се предлага сума от 54 до 10000 долара. Покупката, според антимафиотите трябвало да бъде доброволна, като самите родители сами се разделят с децата си заради парите. Отвличането или насилствените действия не били в стила на трафикантите.

Родните ченгета се обърнали за помощ към ъндърграунда и най-вече към ромските лидери. Георги Янков, известен като Жоро Черния потвърдил за случая. "Беше към края на 1999 година. Извикаха ме в полицейската служба, имаше и хора от външното разузнаване. Казаха ми така: "Очаква се в България да дойдат трафиканти на деца. Ще ни съдействате ли?". Аз се съгласих.

Според него обаче и до ден днешен у нас действат престъпни групи, които взимат деца от сиропиталищата. Търговията с органи е бизнес за милиони. Преди два месеца слух, че тайнствена линейка обикаля Пловдив и Пазарджик и взима деца за органи, шокира хората там.

Местните изпаднали в паника и дори не пускали децата си да играят на улицата. Според мълвата медицински екип отвличал в късните часове и непълнолетни. Впоследствие се разбра, че слухът за тайнствени линейки е тръгнал от Букурещ, но зад схемата за отвличане стояла група от България.

http://www.marica.bg / Germany link

Италия разкритикува задкулисието на Саркози и Меркел

Италия разкритикува Франция и Германия заради двустранните преговори за дълговата криза в еврозоната

10 октомври 2011

Рим. Франция и Германия не трябва да продължават да се опитват да решат дълговата криза в еврозоната чрез двустранни преговори, които изключват техните партньори в ЕС. Това заяви италианският министър на външните работи Франко Фратини ден, след като германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Никола Саркози се срещнаха в Берлин, за да обсъдят рекапитализирането на банките и разширяването на европейския спасителен фонд, предаде агенция АПА.
„Не можем да разберем какъв е резултатът от вчерашната среща. Смятаме, че това е глобална ситуация, която не може да бъде решавана чрез двустранни съюзи”, каза Фратини в кулоарите на срещата на външните министри на ЕС в Люксембург.

иаф / Germany link

Роби в Германия


А уж идват за по-добро: български драми в Германия

И в Германия мамят

И в Германия мамят

Чистачки със заплати от 2,50 евро на час, строители, останали си само с обещанията за заплащане - това са само два от случаите на българи, пристигнали в Германия, за да припечелят, но станали жертва на местни тарикати.

Вестник "Тагесшпигел" разплита историята на 12 души от България, дошли в Германия с намерението да изкарат пари, с които след това да се върнат в родината си. Посредник ги наел съвсем законно за работа на един строителен обект в Берлин. Най-напред се забавили заплатите, след което българите били прогонени от квартирата, тъй като "техният човек" не плащал наема. В отчаянието си те потърсили съдействие от властите, но било твърде късно - посредникът изчезнал, а строителният предприемач бил в пълно неведение.

Унижения и безпаричие

Случаите на измамени българи в Германия стават все повече


Случаите на измамени българи в Германия стават все повече

Не е тайна, че в строителството, в селското стопанство или в социалната сфера в Германия безброй хора работят срещу минимално заплащане. Проблемът с ограбването на техния труд е известен отдавна, но властите и синдикатите почти няма какво да сторят - повечето случаи на модерно трудово робство остават неразкрити. "Тагесшпигел" признава, че броят на хората, работещи при унизителни условия срещу минимално заплащане, е неизвестен. Според Международната организация по труда към най-засегнатите браншове се числят секс-индустрията, строителството, хотелиерството и ресторантьорството.

Прието през 2005 г. споразумение на Европейския съюз класифицира ограбването на труда като престъпление в рамките на търговията с хора. Но в дирите на престъпниците се влиза доста рядко. По данни на Федералната криминална служба през 2010 г. в Германия са приключили 24 дела срещу експлоататори на човешкия труд срещу минимално или без заплащане, но много повече са тези, които са останали неразкрити.

Социологът Норберт Кирус на свой ред изтъква, че често е трудно да се установи вината в съответния случай. Поради което е препоръчително подобряването на правилата за труд и социалната сигурност на работниците. Синдикатите и политиците пък залагат на разяснителната работа и разширяването на възможностите за консултантска помощ, без обаче да е ясно откъде ще се финансират тези мерки. В Бундестага е внесен законопроект в този смисъл, но в него не става и дума за това как ще се покрият разходите на общините.

Те са модерните роби


Те са модерните роби

Да си чистачка в луксозен хотел

Анализ на същата тема разпространява и агенция ЕПД, която посочва, че финансовите власти напразно се опитват да контролират изплащането на минималните трудови възнаграждения в браншовете, в които те са въведени. В Бавария българки и румънки работели за по 2,50 евро на час като чистачки в луксозен хотел в Мюнхен, както се разкрило при акция на властите.

Всъщност минималното им заплащане би трябвало да е поне 8,15 на час. За да ги принуди да се съгласят с това заплащане, работодателят ги накарал да се регистрират като самостоятелни предприемачки. По този начин спестил най-малко 75 хиляди евро за социални осигуровки.

И докато жените тутакси са били глобени за нарушение на трудовото законодателство, същинските виновници от фирмата за почистване и до днес, три години и половина след случая, остават ненаказани. "Различни кадрови промени" и "сложната правна материя" са причина за забавянето на процедурата, заявяват от съда в Ашафенбург. Освен това трябвало да се привикат много свидетели от чужбина, най-вече от Румъния и България.

АГ, ТШ, ЕПД, Б. Михайлова, Д. Попова-Витцел


дв / Germany link

В Германия 25 души пострадаха при катастрофа на пътнически автобус

Най-малко 27 ученици са ранени при автобусна катастрофа в Германия

10 октомври 2011

Берлин. 30 души, сред които 27 ученици, са ранени, след като автобус се е блъснал в мост в западния германски град Зинген, предаде АПА.
От полицията посочват, че автобусът се е движел с твърде висока скорост. Наложило се е девет от пострадалите да бъдат хоспитализирани. По време на инцидента в автобуса са пътували около 40 души.

иаф / Germany link

:::

В Германия 25 души пострадаха при катастрофа на пътнически автобус

10 октомври 2011

Берлин. Тази сутрин в Германия пътнически автобус излязъл от пътното платно и катастрофирал, 25 души са пострадали, съобщават местните медии. Пътният инцидент е станал в град Зиген. В автобуса е имало много ученици. Вероятната причина за инцидента е, че автобусът се движел с превишена скорост по мокрото шосе. Той се блъснал в мантинелата и паднал в канавката.
Сред пострадалите седем души са получили сериозни наранявания, но няма опасност за живота им, предаде РИА Новости.

иаф / Germany link

Почти 10% от германците: функционално неграмотни

Неграмотният германец

Почти 10% от германците: функционално неграмотни


Почти 10% от германците: функционално неграмотни

Над 7 милиона германци са функционално неграмотни. Много от засегнатите се срамуват да признаят за тази своя слабост и така остават неуки до края на живота си. Какво ли е да живееш без да можеш да пишеш и четеш?

"Беше много трудно и неприятно: не умеех много неща, трябваше да прибягвам към разни трикове, а в същото време се срамувах, опитвах да скрия проблема си, живеех винаги със страха, че мога да бъда разкрит и да се набия на очи", така Тим-Тило Фелмер, бивш неграмотен, а сега преуспяващ автор на детска литература и собственик на издателство, описва ученическите си години.

В Германия, според проучване на университета в Хамбург, има 7,5 милиона функционално неграмотни. За около 4,3 милиона от тях немският е майчин език. Следователно над 14% от трудоспособното население на Германия се състои от функционално неграмотни.

Как обаче се справят неграмотните с всекидневието в страна, където без умението да се чете, фактически никой не може да измине и няколко крачки?

Трикове и вътрешна съпротива

С течение на времето те си изработват най-различни трикове и оправдания, за да не им се налага да четат и пишат. При това с много енергия и усилия. Наложи ли се например да попълват формуляр, твърдят, че са си забравили очилата или пък са наранили ръката си. Често наизустяват необходимите им на работното място текстове, за да не се налага да ги четат.

Трудно е без буквите


Трудно е без буквите

По този начин те успявят с години наред да крият тази си тайна от приятели, членове на семействата и колеги. Страхът от социално маргинализиране очевидно им пречи да признаят за слабостта си. Посещението на курс за ограмотяване им коства преодоляването на силна вътрешна съпротива. Петер Хубертус, съосновател и управителен директор на Федералното сдружение за ограмотяване и основно образование, потвърждава това с думите:

"За съжаление в Германия ситуацията е такава, че все още няма много хора, които да са достатъчно храбри, за да посещават предлагащитe се курсове. Не повече от 20 000 пълнолетни посещават курсове по четене и писане..."

Виновна е образователната система?

Тим-Тило Фелмер е един от онези, които са преодолели функционалната неграмотност. След като придобил професионална квалификация като автомонтьор, опитал и няколко други занаяти, но никъде не успял да реализира потенциалните си възможности, тъй като не можел да чете и пише. С течение на времето желанието му да се справи с проблема си ставало все по-силно. Днес той си спомня:

"Когато започнах да се ограмотявам, бях на 25 години. Първо посетих курс в читалището, след което и няколко други. Известно време имах и частен учител. В ученето ми помагаха и приятели или пък приятелката ми. Дълго време се учех и у дома. Освен това използвах и компютърни програми за ограмотяване."

Мнозина пълнолетни неграмотни търсят вината у самите себе си. Тим-Тило Фелмер обаче смята, че виновна е образователната система. Твърде многочислените паралелки не предлагат на учителите възможност за индивидуално стимулиране на учениците, което е особено важно за децата със слабости по отношение на четенето и писането.


Автор: Е. Мернош, В. Шопов/Редактор: М. Илчева


дв / Germany link

неделя, 9 октомври 2011 г.

Група от около 30 демонстранти нахлу в сирийското посолство в Берлин през нощта и влезе в сблъсък със сирийския посланик в Германия

Демонстранти нахлуха в сирийското посолство в Берлин

09 октомври 2011

Дамаск. Група от около 30 демонстранти нахлу в сирийското посолство в Берлин през нощта и влезе в сблъсък със сирийския посланик в Германия, предава АФП. Говорител на полицията съобщи, че няма ранени вследствие на демонстрацията. Преди последната проява имаше подобни протести в няколко други европейски столици.
Протестиращите в настоящата акция са извършили пробив през оградата, след което са проникнали в сградата и са открили посланика.
Говорителят не можа да определи дали протестиращите са били сирийци и колко от тях са арестувани, добавяйки, че се води разследване.
Инцидентът се проведе след масов протест в Сирия срещу режима на сирийския президент Башар Асад. 50 хиляди души на прерасналото в протест погребение на убит член на кюрдската опозиция. Най-малко шестима души загинаха при стрелба на сирийските сили за сигурност.

иаф / Germany link

събота, 8 октомври 2011 г.

Германският канцлер Ангела Меркел получи критики от президентът на Световна банка

Президентът на Световната банка разкритикува Ангела Меркел

08 Октомври 2011

/КРОСС/ Германският канцлер Ангела Меркел получи критики от президентът на Световна банка.

Робърт Зелик индиректно разкритикува Меркел за кризата в еврозоната. Той заяви, че Германия няма визия за справяне с кризата.

„Преди повече от 20 години, когато източният блок се разпадна, канцлерът Хелмут Кол показа визия как нещата биха могли да се развиват. Днес подобно нещо липсва", каза Зелик.

Germany link

Германските авиодиспечери могат да проведат обща стачка

Германските авиодиспечери могат да проведат обща стачка

08 октомври 2011

Берлин. Германските авиодиспечери в сряда могат да проведат първата в цялата следвоенна история на страната общофедерална стачка. Причина за това е недоволството на диспечерите от липсата на тарифни договори с работодателя, предаде РИА Новости.
Стачките в сряда могат да продължат няколко часа. Работодателят – службата на авиодиспечерите „Де Еф Ес” – в понеделник ще реши какви мерки да предприеме. В частност „Де Еф Ес” може отново да се обърне в съда. Вчера 12-часовите преговори с представители на синдикатите завършиха безрезултатно.
По-рано диспечерите също планираха провеждането на подобна стачка, но техният работодател се обърна в съда, който забрани провеждането на стачката.

иаф / Germany link

петък, 7 октомври 2011 г.

Сбъркана работа:"Походи на пачаврите" в Германия

"Походи на мръсниците" в Германия

:::


Безсрамницата Ангела Меркел - показа си увисналите цици,а сега и дъртата катерица ли ще си извади ?

:::

Те са част от международна кампания за правото на жените да се обличат както искат и срещу сексуалните посегателства срещу тях

Хиляди граждани се включиха днес в "походи на мръсниците" в Берлин и други германски градове като част от международна кампания за правото на жените да се обличат както искат и срещу сексуалните посегателства срещу тях, предадоха АФП и ДПА.

(Малка бележка:Еми да си извадят мъжете оная работа в поход да си показват,каквото искат,ааа!)

Само в Берлин в похода участваха около 1000 души, по данни на полицията.

Повечето от участниците бяха жени, облечени с къси поли, мрежести чорапи и с високи токчета, но имаше и много мъже.

В Хановер участниците бяха по-малко от очакваното, около 250, също толкова се включиха в парада и във Франкфурт.

Те носеха плакати с надпис "Да кажем не на насилието срещу жени" и "Моята пола не ви влиза в работата".

Международните протести бяха предизвикани от канадски полицай, посъветвал жените да не се обличат като уличници, ако не искат срещу тях да има сексуални посегателства.

"Походи на мръсниците" бяха организирани в цял свят, включително в Делхи и Буенос Айрес.

По-късно днес такъв поход ще се състои във Вашингтон.

http://www.vesti.bg / Germany link

Адолф Хитлер и канцлерът на Германия Ангела Меркел се хванаха за ръка по улиците в Атина





Хитлер в Атина

07.10.2011




Атина. Адолф Хитлер и канцлерът на Германия Ангела Меркел се хванаха за ръка по улиците в Атина. Разбира се, това беше просто постановка, част от уличните протести, които заливат гръцката столица. Германия е трън в окото на комшиите, които чакат поредния транш от Евросъюза като спасителна сламка в кризата. Мъж, преоблечен като нацисткия лидер Хитлер и жена с маска на Меркел станаха хит и вдъхновиха протестите, имаше и "редови нацисти" с автомати, които дефилираха между хората. В това време парламентът прокара законопроект за "ножица" на заплатите в бюджетния сектор. Служителите от така наречения "трудов резерв" ще взимат 60 процента от възнагражденията си, ще има и масови съкращения.

асн / Germany link

Около 11 хиляди германски работници от „Еърбъс” излязоха на стачка

Около 11 хиляди германски работници от „Еърбъс” излязоха на стачка

07 октомври 2011

Берлин. Около 11 хиляди работници на самолетния производител „Еърбъс” преустановиха работа, след като началници и работници се провалиха в изработването на споразумение за заплатите. Това предава АФП, позовавайки се на профсъюз. Преговорите се провалиха миналия месец след продължили година и половина усилия за постигане на споразумение по редица въпроси.
„Само заедно можем да осигурим бъдещето на „Еърбъс”, заяви Майнхард Гайкен, представител на профсъюза, в изявление.
Той същевременно призова управлението да се завърне на масата за преговори.

иаф / Germany link

В германската индустрия се наблюдават отрицателни тенденции през август

АФП: Германската индустрия удря спирачки заради дълговата криза е еврозоната

07 октомври 2011

Берлин. В германската индустрия се наблюдават отрицателни тенденции през август, предава АФП. Официални данни сочат нарастване на индикациите, че дълговата криза в еврозоната започва да влияе на най-голямата икономика на европейския континент.
Промишленото производство през август се е свило с 1 % в сравнение с предишния месец, съобщи икономическото министерство.
„Въпреки скорошното отслабване промишленото производство продължава да нараства”, гласи изявление на министерството.

иаф / Germany link

„Ди Велт”: 75% от германците не са доволни от правителството

„Ди Велт”: 75% от германците не са доволни от правителството


Безсрамницата Ангела Меркел - показа си увисналите цици,а сега и дъртата катерица ли ще си извади ?

07 октомври 2011

Берлин. 75% от германските избирателите не са доволни от правителството на канцлера Ангела Меркел, сочат данните от проучване на общественото мнение, проведено в страната, съобщава вестник „Ди Велт”.
58% от анкетираните смятат, че правителството не се справя с решаването на кризата. 37% от респодентите посочват, че до момента федералните власти са взели правилните решения за намиране на изход от дълговата криза в еврозоната.
От политиците с най-висок рейтинг е министърът на финансите Волфганг Шойбле с 57%. След него се нареждат Пеер Щайнбрюк и Франк-Валтер Щайнмайер с 55%. След тях е канцлерът Ангела Меркел с 48%.

иаф / Germany link

сряда, 5 октомври 2011 г.

Качински: Ангела Меркел дойде на власт с окултни сили


Качински: Ангела Меркел дойде на власт с окултни сили


Безсрамницата Ангела Меркел - показа си увисналите цици,а сега и дъртата катерица ли ще си извади ?

05 Октомври 2011

Един ден можем да осъмнем с по-малка Полша, отбелязва Ярослав Качински

Варшава, Полша /КРОСС/ Бившият полски премиер Ярослав Качински, лидер на опозиционната партия "Право и справедливост", се ядоса на Германия и на нейната канцлерка Ангела Меркел, твърди в днешния си брой македонския ежедневник "Вест".

В своята нова книга Качински твърди, че зад нейния избор стоят "окултни сили".

"Мисля, че изборът на Меркел на мястото на канцлера съвсем не е случаен, пише Качински в книгата си "Полша - нашите мечти", публикувана преди провеждането на изборите в Полша.

"Това, което е важно е, че Меркел иска подчинение от Полша, може би малко, но все пак подчинение. Тя е част от онази генерация немски политици, които искат да реконструират имперската сила на Германия. Стратегическата ос с Москва е важен елемент и Полша не трябва да представлява пречка. Нашата страна трябва да бъде подчинена по един или по друг начин", заявява Качински.

На журналистическа молба да доизясни тези си мисли, Качински отговаря, че "тя знае какво искам да кажа".

На въпрос дали това означава, че съществува връзка между Меркел и разузнавателната служба на някогашната Демократична република Германия, той нито отрича, нито потвърждава. Качински обаче избухва, когато го запитват за отношението му към самата Германия подчертавайки, че той е убеден, че истинската цел на Ангела Меркел е чрез полския премиер Доналд Туск да доминират с Полша.

Той изрази загриженост и за германските инвестиции в западната част на Полша, добавяйки, че това са германски територии, които страната е получила след Втората световна война след решение на съюзниците, в замяна на тези, които е загубила за сметка на Съветския съюз.

"Един ден може да се събудим в една по-малка Полша", предупреждава Качински.

Germany link

вторник, 4 октомври 2011 г.

Немски свине:7,5 млн литра изпита бира и 188 изядени вола на Октоберфест

7,5 млн литра изпита бира и 188 изядени вола на Октоберфест


Октоберфест 2011

В Германия приключи празникът на бирата Октоберфест. По време на традиционното мюнхенско събитие са били изпити 7,5 милиона литра бира, което е с половин милион литра повече от 2010 г., и са били изядени 118 вола.

Празникът е бил посетен от 6,9 милиона души. Сбиванията с традиционните огромни халби са били само 58, спрямо 62 миналата година.

Организаторите на фестивала изразиха задоволство от посещаемостта, особено след страховете от евентуален бойкот заради новата рекордна цена от 9 евро за литър бира. Посещаемостта все пак не подобри рекорда от 7,1 милиона души през 1985 г.

бнр / Germany link

неделя, 2 октомври 2011 г.

Въпросът за израелското застрояване в Ерусалим е станал причина за дипломатическа криза между Израел и Германия

„Аарец”: Бенямин Нетаняху опроверга информацията за дипломатическа криза с Германия

02 октомври 2011

Ерусалим. Израелският премиер Бенямин Нетаняху отрече въпросът за израелското застрояване в Ерусалим да е станал причина за дипломатическа криза между Израел и Германия и обвини медиите в погрешно представяне на фактите, пише израелският вестник „Аарец”.
В петък беше разпространена информацията, че германският канцлер Ангела Меркел е отправила забележка към Нетаняху заради одобрението за построяване на 1100 къщи в оспорвания ерусалимски квартал Гило само няколко дни, след като Близкоизточната четворка представи плана си за подновяване на преговорите между израелците и палестинците.
Нетаняху увери, че отношенията на Израел с германското правителство и с германския канцлер Меркел са „добри и близки” и обвини медиите в манипулиране на фактите.

иаф / Germany link

събота, 1 октомври 2011 г.

Западна Германия е била готова да плати на СССР милиарди марки през 60-те години на миналия век, за да откупи обединението си с Изтока

„Шпигел”: Западна Германия е планирала да откупи обединението си с Изтока от СССР през 60-те години

01 октомври 2011

Берлин. Западна Германия е била готова да плати на СССР милиарди марки през 60-те години на миналия век, за да откупи обединението си с Изтока, пише в-к „Шпигел”.
Тогавашният канцлер, християн-демократът Людвик Ерхард (управлявал в периода 1963-1966 г.) се е надявал да получи обединението на Германия в замяна на „два милиарда долара годишно за срок от 10 години”, или 100 млрд. дойче марки, е разказал пред изданието тогавашен член на кабинета.
„Планът Ерхард” е трябвало да бъде предложен на СССР, тогава воден от Никита Хрушчов (1953-1964), от САЩ, става ясно от разсекретени документи на ЦРУ.
Оценен като „незрял и нереалистичен” от тогавашните американски дипломати, които са определили шансовете му за успех като минимални, планът никога не е бил приет официално

иаф / Germany link