Нов адрес на germany link:

Germanwings

Germanwings
Lufthansa

Германия-плацдарм на Сащ за електронен шпионаж в Европа


Германия-плацдарм на Сащ за електронен шпионаж в Европа

Скандални разкрития в Германия: местни фирми нелегално са снабдявали с оръжие режима на Кадафи !!!

https://anon.click/dulaw85

Скандални разкрития в Германия: местни фирми нелегално са снабдявали с оръжие режима на Кадафи !!!

Германската разузнавателна служба БНД е шпионирала журналисти

https://pod.disroot.org/posts/1065681


Германската разузнавателна служба БНД е шпионирала журналисти


публикувано на 24.02.17


Германската разузнавателна служба БНД е шпионирала журналисти от Би Би Си, вестник “Ню Йорк таймс”, агенция Ройтерс и други медии.

За това съобщи на интернет сайта си германското списание “Шпигел”, позовавайки се на автентични документи, получени в редакцията му. Поне 50 телефонни и факс номера и имейл адреси на журналисти и редакции били в списък за проследяване от 1999 година.

Сред шпионираните журналисти са били и кореспонденти в Афганистан.

Пълното разследване на “Шпигел” се очаква да бъде публикувано утре в печатното издание на списанието.

“Дойче банк”

https://pod.disroot.org/posts/1036743
Пералнята “Дойче Банк” извършила обстойна проверка на личните сметки на американския президент Доналд Тръмп
.
https://pod.disroot.org/posts/980879
“Дойче банк” се извини за свои измами
.
https://pod.disroot.org/posts/960632
Глобиха Дойче Банк с 630 милиона долара заради руска схема за пране на пари
Държавно устройство: федерална република. Държавен глава -президент, избиран за срок от 5 г. от специално свикано федерално събрание. Законодателен орган - парламент с две камари (Бундестаг и Бундесрат). Изпълнителен орган - правителство с федерален канцлер, който се избира от Бундестага. Министрите се назначават от президента по предложение на канцлера.
Watch 24-hour Al Jazeera English news online live broadcast right here.

неделя, 30 януари 2011 г.

Десет жертви на влакова катастрофа в Германия

Десет жертви на влакова катастрофа в Германия

30 януари 2011

Берлин,Германия

Сблъсък на два влака късно снощи в германската провинция Саксония-Анхалт отне живота на десет души и рани сериозно други 20, съобщи ДПА.
Товарен влак се е сблъскал с пътнически влак, който пътувал от Магдебург за Халберщат по линията HarzElbeExpress.

Останките от двата влака са опожарени. Катастрофата естанала късно в събота вечер в провинция Саксония-Анхалт в източната част на страната. Инцидентът е бил близо до Ошерслебен, недалеч от Магдебург.

Около 100 пожарникари, полицаи и спасители се намират на мястото на инцидента. Причините за катастрофата все още не са известни.

иаф / Germany link

вторник, 25 януари 2011 г.

Русия временно спира вноса на птиче месо от Германия

Русия временно спира вноса на птиче месо от Германия

25 януари 2011

Москва. Русия временно спира вноса на птиче месо от Германия, съобщава ИТАР-ТАСС.
Забраната влиза в сила от днес. Мярката е предприета, тъй като германските власти не са предоставили списък с фермите, засегнати от „диоксиновия скандал”.

иаф / Germany link

Робство в Германия

Професори карат таксита

Нерядко остава само едно - да чистиш  прозорци и офиси

Нерядко остава само едно - да чистиш прозорци и офиси

Който се учи, той ще сполучи - казват в България. Зависи обаче къде се учи - бихме добавили. Мястото на издаването на чуждата диплома е въпрос, който в Германия често решава съдбата на кандидатите за работа от чужбина.

Всеки втори мигрант с чуждестранна диплома работи в Германия под нивото на квалификацията си, сочат статистики на министерството на труда, цитирани от "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг". "Зюддойче Цайтунг" дори твърди, че дипломите, които са от страни извън ЕС, нямат почти никаква стойност.

Всеки четвърти дългосрочно безработен чужденец има в джоба си диплома за висше образование, показва студия на Института по проблемите на труда и квалификацията в Дуисбург-Есен. Чужденците изпитват огромни трудности да получат работа по изучената от тях специалност.

Чуждата диплома няма почти никаква  реална стойност

Чуждата диплома няма почти никаква реална стойност

Покажи си дипломата, за да ти кажа колко струваш...

"Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" цитира експерт на Института, според когото непризнатите дипломи са проблем главно за мигранти от източноевропейските държави. Това е доста странно, защото тъкмо гражданите на тази група държави, членуващи в ЕС, имат по закон право на административна проверка и приравняване на дипломите.

Проблемът обаче е в това, че процесът на признаването на чуждите дипломи до момента е силно бюрократизиран, скъпо струващ, разпръснат по най-различни институции и неподчинен на единни стандарти. Най-големи затруднения изпитват мигранти от страни извън ЕС, които често имат висока квалификация на лекари, инженери, учители, но в Германия капитулатират пред джунглата от изисквания и са принудени да стават пазачи на фирми, разпоредители в музеи или шофьори на таксита.

Помощни работници с университетска диплома

Досегашната практика е такава, че в компютърните класификатори на Германската служба по труда, всички лица, които нямат германска диплома, автоматично изпадат от графата "специалист" и попадат в категорията "помощен работник". За мнозина от тях това означава, че могат да заемат само ниско платена работа или да се примирят с живот на дълготрайно безработни.

Голяма част от имигрантите се спъват в непрозрачната процедура по признаването на чуждите дипломи. Бюрокрацията в тази област е изумително голяма. Сегашната практика е такава, че подалите молба за приравняване и признаване нерядко чакат отговор в продължение на години.

За минимално заплащане

За минимално заплащане

Германското правителство има намерение да подобри ситуацията, като ускори процеса на признаването и го направи по-прозрачен. До няколко седмици кабинетът ще приеме проектозакон в тази насока. В него е предвидено процедурата по признаването на дипломи да трае не повече от три месеца, ако са внесени всички необходими документи.

Непроницаема стена от институции и параграфи

Критици на законопроекта недоволстват обаче от това, че и за в бъдеще не е предвидена единна институция за цяла Германия, която да се занимава с този въпрос. Голяма част от правомощията в тази сфера остават в ръцете на отделните федерални провинции, които и занапред ще имат думата по признаването на дипломи за редица професии - например за учителските и инженерските.

Законопроектът на министърката на образованието Шаван ще се отрази благоприятно най-вече на работещи в сферата на лечителските професии, на болногледачи, занаятчии, както и на отделни други професии, чието упражняване е в правомощията на федерацията. Предполага се, че нововъведенията ще са от полза за около 300 000 души, които вече живеят в Германия.


дв / Germany link

понеделник, 24 януари 2011 г.

Черният пазар на труда в Германия е достигнал рекордно ниско ниво за последните 15 години

Черният пазар на труда в Германия е достигнал рекордно ниско ниво за последните 15 години

24 януари 2011

Берлин. Черният пазар на труда в Германия е достигнал рекордно ниско ниво за последните 15 години, съобщава радио „Дойче веле”.
По данни на Института за труда и икономиката рекордно малък брой жители на Германия са работели на черно през 2010 година. Според експерти това се дължи на възстановяването на икономиката и намаляването на безработицата.
По изчисления на института през миналата година общият размер на постъпленията в сенчестия сектор на икономиката е бил около 347,6 милиарда евро, което е 13,9% от БВП на страната.

иаф / Germany link

събота, 22 януари 2011 г.

Германското правителство се обърна срещу имигрантите,а после ... Елате да работите в Германия !

Берлин ще кани млади европейци на работа в Германия

:::



Снимка:Гърдите на Меркел по време на избори като примамка за избирателите.

Тук е мястото да си припомним приказката:

„Всички жени са к.рви, с изключение на майка ми, но да не забравяме, че и тя е жена."


:::

"Елате да работите в Германия!" – с този лозунг правителството на канцлера Ангела Меркел ще привлича млади европейци от страни в криза, за да предотврати бъдещ недостиг на работна ръка, пише сп. "Шпигел".

Представители на ХДС – партия на Меркел са създали експертна група, която да набележи начини за привличане на младежи – например от Испания и Португалия – да се установят в Германия. По-добре е да внесем европейска работна ръка, отколкото да променяме законите за имиграцията от други райони на света, смята Макс Щраубингер, един от хората, отговарящи по социалните въпроси в Християнсоциалния съюз – ХСС – баварската посестрима на партията на канцлера. Възможно е Меркел да засегне въпроса за имиграцията на младежи при предстоящите междуправителствени консултации с Испания, отбелязва "Шпигел". Сега безработни в Испания са 4,1 милиона души или близо 20% от населението. В Германия безработицата бе около 7,7% през 2010 г., а икономистите и правителството очакват нов спад на броя на безработните тази година до 2,9 милиона на фона на икономическото оживление. Проучване на Националната агенция по заетостта, публикувано в петък, показва продължаващ спад – с 6,5 милиона на активното население на Германия до 2025 г. - заради застаряването на страната, а оттам и нуждата от работна ръка. Един на всеки пет души, живеещи днес в Германия, е чужденец или потомък на чужденци, главно дошли от Турция, Източна Европа, Италия и Гърция. /АФП

Берлин / Германия

Germany link

Още:

Германското правителство се обърна срещу имигрантите !

Експлоатация в Германия !


Работа до гроб в Германия !


Меркел:мултикултурният модел абсолютно се е провалил !

Немци отново се проявиха като фашисти !

Проституцията в Германия е официално разрешена и българките са заели тази ниша !

Хиляди протестират днес в Берлин срещу индустриализацията в земеделския сектор и за екологично селско стопанство

Германците протестират с искане за екоземеделие

Автор:Татяна Минчева - кор. на БНР в Бон

Хиляди протестират днес в Берлин срещу индустриализацията в земеделския сектор и за екологично селско стопанство. Демонстрацията е отговор на скандала с открития диоксин в пилешкото, яйцата и свинското месо в Германия.

Междувременно в германската столица се провежда среща на високо равнище на аграрните министри от 50 държави. Форумът е част от Международнато изложение "Зелена седмица". На него ще бъде обсъдена структурата на земеделското производство и създаването на строги правила и закони, за да се избегне за в бъдеще използването на вредни, токсични вещества във фуража.

Повече от 120 неправителствени организации и обединения, свързани с аграрното производство, призоваха гражданите към мирни протести и демонстрации по време на цялата "Зелена седмица" за екологично чисто селско стопанство, против индустриализацията на производството на храните.

Очаква се днес няколко десетки хиляди души да изразят своето недоволство, свързано с хранителния скандал в Германия, когато в яйцата, пилешкото и свинското бяха открити много пъти по-голямо от безопасното количество токсичен диоксин. Мотото на демонсрацията-шествие, което започна в 11 ч. от Централната гара в Берлин и ще стигне до Бранденбургската врата, е: "Наситихме се на токсичен диоксин", "Не на генната техника", "Не на фабриките за животни", "Не на дъмпинговия износ".

Германците наистина се наситиха на вредни примеси в храните и настояват днес за решителна промяна в структируте на аграрния бизнес.

Germany link

петък, 21 януари 2011 г.

Според Шпигел,туркините трябва да станат пачаври,за да се интегрират в Германия

НРАВИ

Мюсюлманките в Германия живеят върху разлома на две цивилизации

Заради закостенелия морал на средата си и двойствения живот те стигат до унизителни и противоестествени състояния, включително до мисълта за самоубийство

Гюнер Балчи,сп. "Шпигел"

Плакатът на "Чарите хоспитал", който призовава младите туркини в Германия да сложат край на мълчанието си, а не на живота си.

СНИМКА: сп. "Шпигел"

22-годишната Гюлай живее в берлинския квартал "Ной Кьолн", обитаван от голяма мюсюлманска общност. На външен вид тя няма нищо общо с клишето за "момиче със забрадка". Носи тесни джинси, блузки с дълбоки деколтета, има дълга коса, която не покрива със забрадка. Тя е самоуверена и гледа хората право в очите. Смята да започне курсове за стюардеса. На пръв поглед е олицетворение на успешна интеграция.

Въпреки това Гюлай отказва да види името си в списание, както и да се срещне с журналист в един от наргиле баровете, които са толкова популярни сред турските и арабските имигранти. Тя се опасява, че някой може да подочуе какво говори за строгия морал на семейството си и за суровите порядки в своята среда, която забранява младите жени да имат сексуален живот или гаджета преди брака.

Едва ли има друг въпрос, който да е изпълнен с толкова забрани и да поражда толкова страхове сред мюсюлманките имигрантки в Германия, както въпросът за секса. Много мюсюлмански семейства се придържат към моралните ценности отпреди модерната епоха

и разделението на половете засяга

почти всички аспекти на ежедневния живот. В същото време младите мюсюлманки са привличани и изкушавани от един свободен живот, който не е ограничен от религиозни канони и културни традиции. Техният ежедневен живот е една постоянна борба между две ценностни системи и цивилизации. Много от тях страдат от това противоречие и някои не издържат на този товар. Лекари и социални работници разкриват случаи за отчаяни млади жени, които идват при тях с искания за възстановяване на девствеността им или за аборт в напреднала бременност. Засиленият риск от самоубийства дори принуди берлинският "Чарите хоспитъл" (изследователско-клиничен център - бел. ред.) да подеме инициатива за предотвратяване на самоубийствата за млади туркини от имигрантски семейства.

Както в самата Турция, равните права между половете са типични само за научните и артистичните среди. В останалите слоеве непреклонната традиция повелява бащите и братята да контролират живота на техните дъщери и сестри. Това обяснява защо много момичета и млади жени от турски и арабски произход са откровени за двойствения им живот, но само ако не бъдат споменавани имената им.

Едно от местата, където те са по-склонни да разкрият какво мислят, е женският берлинския клуб, който е забранен за мъже - идеалното място за Гюлай и нейните приятелки да се виждат. На други места им е забранено да ходят. За да отидат на друго място, трябва да излъжат, а ако не се върнат до осем часа вечерта, когато магазините затварят, ще трябва да представят убедително оправдание за своето закъснение. Единствените места, където момичета и младите жени се чувстват свободни и изпитват радост, са училището, шопингът или младежките клубове. "Когато се прибирам,

крия мобилния си телефон в долните си дрехи",

казва хихикащата Сибел, докато изважда телефона си изпод сутиена. "Не ми се полага мобилен телефон или разговор с момчета. Какво друго да направя?"

В кухнята на клуба неголяма група от тийнейджърки и млади жени говорят за секс и почти всяка от тях може да каже нещо по въпроса. Повечето имат гаджета, но посещението при гинеколог е немислимо - от страх да не бъдат разкрити от роднините си, които биха стигнали да извода, че отиват там заради хапчета срещу забременяване. И следователно са блудници.

Сексуалното образование в училище също е табу за повечето млади мюсюлмански момичета, твърди Гюлай. Навремето тя е била единствената от 15-те съученички в класа, които е посещавала уроци по сексуално ограмотяване. Всичките бяха от силно религиозни семейства и "ми задаваха всякакви въпроси относно използването на презерватива и как да вземат хапче срещу забременяване. Някои от тях изобщо нищо не знаеха", казва още тя. Гюлай разкрива още, че "момичетата със забрадки" правели само анален секс с гаджетата си, считайки, че това е единственият начин да запазят "честта си".

В кухнята момичетата скорострелно изстрелват местата, където се срещат с приятелите си - коридори, пейки в парковете или обществените тоалетни на площад "Бодин" в "Нойе Кьолн", където срещу 50 евроцента си купуваш лично време и пространство за 20 минути. Някои момичета улучват шестицата, ако гаджетата им си имат кола или могат да си позволят ?20 ($27) за хотелска стая.

"Папатя" е берлински кризисен център и убежище за турски момичета. Вече повече от 20 години "Папатя" защитава и приютява млади имигрантски момичета и жени, потърсили спасение от домашното насилие. Организацията не разкрива нито самоличността на потърсилите помощ, нито къде те живеят. Лицата, които искат да влязат в контакт с "Папатя", трябва да оставят телефона си при обаждането на "горещата линия". Малко след това социален работник и психолог се обажда на момичетата. Лейла от 8 години работи в центъра. Списъкът й от оплаквания варира от момичета, които насилствено са държани у дома и им е забранено да ходят на училище, до принудително омъжване и насилие, извършвано от името на родителите. Пред нея момичета или млади жени многократно са говорили за девствеността си, за това, че щастието или нещастието им може да зависи от няколко милиметра кожа. За момичетата най-лошото е да бъдат заклеймени като проститутки, каза Лейла.

"Семейната чест зависи от девствеността на дъщерите",

добавя Лейла. Понякога момичетата звънят на бащите си от центъра, за да чуят в отговор заклинателната ругатня: "Ти си безчестна".

"Край на твоето мълчание, не на твоя живот", гласят плакатите, които "Чарите хоспитал" е разлепила в кварталите с турско и арабско население. Плакатът включва номер на "гореща линия".

Инициатор на кампанията е лекарката Мириам Шулер-Очак от психиатрията на организацията, която ръководи инициатива за предотвратяване на самоубийства сред жените от турски произход. Тя е миньон с жив поглед и е дошла в Германия като младо момиче от турско село. Почти всички нейни млади пациентки твърдят, че табутата, командването и контролът са главна причината за опитите за самоубийства. Психоложката е убедена, че суровият сексуален морал и двойният живот на повечето от жените мюсюлманки водят до емоционално разстройство, а в най-лошия случай до мисълта за самоубийство.

Кампанията включва и редовни консултации, и срещи с общо практикуващи лекари, гинеколози, учители и възпитатели - все хора, които често са единствената възможност за контактуване с жени, които са напуснали семействата си. Търсенето на тези специалисти е огромно. Инициаторите на проекта се надяват да дадат на жените възможността да нарушат мълчанието, да им предоставят пряка и качествена помощ и - ако се налага - да ги препратят за възстановяване на девствеността. Шулер-Очак споделя случая за една от пациентките си, която "би си спестила много проблеми, ако бе останала девствена". Родителите на жената я омъжили в едно анадолско село, но когато било установено, че вече не е девствена, тя била върната в Берлин. "Баща й и брат й са я обиждали и малтретирали години наред", казва Шулер-Очак.

След няколко опита за самоубийство

жената се озовала в "Чарите хоспитал", за да намери в крайна сметка изход от ситуацията. "За жени като нея е трудно да водят нормален начин на живот. Годините на насилие са оставили своя отпечатък", изтъква Шулер-Очак. Тя смята, че жената трябва да има възможността да отстоява себе си с всички възможни средства в една среда, в която преобладава суровият сексуален морал.

Гюлай, която правила секс за пръв път преди 5 години, дълго и упорито е мислила да спести пари, за да възстанови девствеността си. Преди 5 години нейният приятел я зарязал, въпреки че й обещал да се омъжи за нея. Следващият мъж постъпил по сходен начин, защото тя вече била "мръсна" (както смята самата Гюлай). След година се помирили с първия й приятел и дори сключили брак, но след като Гюлай се заклела, че не е имало никой друг в нейния живот. Шест седмици след сватбата тя го напуснала, защото не могла да търпи повече подозренията и тиранията му. Сега тя живее с разведената си майка. И споделя, че ще се омъжи само за мъж, който няма да се интересува дали е девствена или не.

За неомъжените мюсюлманки е немислимо да се веселят в дискотека или нощен клуб.

СНИМКА: www.wn.com


сега / Germany link

четвъртък, 20 януари 2011 г.

Германски пенсионер е получил условна шестмесечна присъда заради опит да обмени банкнота от един милион долара срещу истински пари

Германец е опитал да размени банкнота от един милион долара за истински пари

20 януари 2011

Берлин. Германски пенсионер е получил условна шестмесечна присъда заради опит да обмени банкнота от един милион долара срещу истински пари в местна банка, съобщава АФП.
65-годишният Волфганг У, чийто бизнес е изпаднал в затруднения след като е заболял, е занесъл фалшивата банкнота в банка в град Ратинген в Западна Германия, като е заявил, че я е получил в замяна на продажбата на имущество в Шри Ланка.
По-късно мъжът е заявил, че е искал само да провери дали купюрата е истинска, но служителите на банката са свидетелствали, че е искал парите да бъдат преведени към сметката му.
Американската хазна не издава банкноти от един милион долара.
Част от наказанието за неуспелия фалшификатор е да заплати 1 000 евро на благотворителна организация.

иаф / Germany link

вторник, 18 януари 2011 г.

ЕК изпраща свои експерти в Германия заради диоксиновия скандал

„Зюддойче цайтунг”:ЕК изпраща свои експерти в Германия заради диоксиновия скандал

18 януари 2011

Берлин. Европейската комисия реши да изпрати група от свои експерти в Германия във връзка с разразилия се „дионсинов скандал”, съобщава германският вестник „Зюддойче цайтунг”.
Експертите трябва да се запознаят на място със ситуацията и ще проведат инспекции на компании, занимаващи се с производство на храни за животни.
След скандала с диоксина ЕК обмисля затягане на правилата при производството на храни.
По-рано германският земеделски министър Илзе Айгнер представи план за действие за предотвратяване на повтаряне на случая с диоксин в яйца и свинско месо.

иаф / Germany link

понеделник, 17 януари 2011 г.

Отровни чушки се появиха по рафтовете на хранителна верига в Германия

Отровни чушки се появиха по рафтовете на хранителна верига в Германия

Автор:Татяна Минчева - кор. на БНР в Бон

В Германия близо хиляда стопанства остават под карантина заради открития диоксин в редица хранителни продукти. Същевременно се появи друга опасност - ръководителят на известна германска верига нареди да бъдат изтеглени от рафтовете партида червени чушки, внос от Испания, която съдържа опасно високо ниво на химически елемент, регулиращ растежа.

От германската компания предупредиха, че появилата се продукция от испанската фабрика по рафтовете на веригата между 10 и 13 януари е направо отровна и посъветваха онези, които са си купили от отровните чушки да ги изхвърлят.

Министърът на здравеопазването Илзе Айгнер обвини министър председателя на провинция Долна Саксония Дейвид Макалистър, че я е информирал късно за открития диоксин във фуража за животни. Спорът между двамата политици се разрасна до такава степен, че се наложи канцлерът Ангела Меркел да се намеси.

Новият скандал с опасните партиди червени чушки засилва натиска върху Айгнер да подаде оставка, тъй като именно министерството, което тя оглавява, трябва да защитава правата на потребителите.

бнр / BgTimes.Net

„Лидове новини”:Чешките власти са бесни на Германия заради месото с диоксин

„Лидове новини”:Чешките власти са бесни на Германия заради месото с диоксин

17 януари 2011

Прага. Чешките власти са бесни след признанието на здравните власти в германската провинция Саксония-Анхалт за това, че в началото на януари месо, заразено с диоксин, е било изнесено за Чехия и Полша, съобщава чешкият вестник „Лидове новини”.
Освен това Прага и Варшава са недоволни от факта, че Германия не е използвала системата за предупреждение за храните, която действа в ЕС.
От Берлин посочват, че провинцията първо трябва да информира Федералната агенция по храните, като този процес е продължителен. Междувременно в Чехия продължават изследванията на германски продукти. Ефектът от германския „диоксинов скандал” е, че чехите започват да купуват все повече продукти местно производство.

иаф / Germany link

събота, 15 януари 2011 г.

Над 900 германски предприятия са затворени заради риск от заразяване с диоксин

Над 900 германски предприятия са затворени заради риск от заразяване с диоксин

15 януари 2011

Берлин. Общо 934 предприятия за отглеждане на прасета, пилета и кокошки-носачки са били затворени в Германия заради риска от заразяване с диоксин, предаде АФП, позовавайки се на германското министерство на земеделието.
Фермите са били затворени, след като властите са открили, че производител на животинска храна в провинция Долна Саксония не е представил пълен списък на стопанствата, на които доставя фураж. Местните власти са предупредили прокуратурата относно съмненията си за сериозна небрежност и преднамерени действия от страна на производителя.

иаф / Germany link

Бизнесът в Германия губи 120 млн. евро заради открития диоксин

Бизнесът в Германия губи 120 млн. евро заради открития диоксин

Автор:Татяна Минчева - кор. на БНР в Бон

Скандалът с токсичния диоксин в яйцата, пилетата и свинското месо в Германия не стихва. Финансовите загуби възлизат на над 120 милиона евро, изклани са десетки хиляди птици, унищожени са десетки хиляди яйца и тонове свинско месо.

Министърът на прехраната, селското стопанско и защитата на потребителите Илзе Айгнер представи извънреден план с по-строги изисквания при производството и доставката на храни и фуражи.

Доверието на потребителите обаче е загубено. Масово хората не купуват яйца и свинско след като се оказа, че отговорни за използването на масла за технически цели при производството на фураж са цяла верига безскрупулни дистрибутори, наречени фуражната мафия, които дори използвали транспортни спедиторски фирми за разбъркване и доставяне на фермите на излизащите по-евтино отровни хранителни смески, от които животните наддават бързо, но пък са отровни за консуматорите.

Майките се питат вече дали няма диоксин и в млякото. Твърди се, че в храната за животните били открити дори остатъци от препарати за растителна защита.

Germany link

Чехия иззе от търговската мрежа германски яйца

Чехия иззе от търговската мрежа германски яйца

15 януари 2011

Прага. В Чехия от търговската мрежа са иззети 200 хиляди яйца, закупени от Германия. Главното санитарно-ветеринарно управление на страната въведе забрана за продажба на яйца с германски произход заради заплахата от отравяне на чешките потребители с диоксин, предаде ИТАР-ТАСС.
Доставките на иззетите яйца са направени от птицеферми, където в птичето месо бе открито аномално съдържание на опасния за човешкото здраве канцероген, съобщи ръководителят на санитарно-ветеринарното ведомство на Чехия Йозеф Дубен.

иаф / Germany link

четвъртък, 13 януари 2011 г.

2000 тона сярна киселина в р. Рейн

Танкер с киселина се преобърна в р. Рейн

Танкер, превозващ 2000 тона сярна киселина, се преобърна тази сутрин в р. Рейн между германските градове Кобленц и Майнц и двама членове на екипажа му са в неизвестност, съобщиха пред АФП от речната полиция.

Причините за инцидента засега не са известни. За него е било сигнализирано към 04.00 ч. по Гринуич. Двама души от екипажа са били спасени, но други двама са в неизвестност, заяви говорителят на речната полиция Пол-Хайнц Мойриш. Издирват ги хеликоптери с инфрачервени камери, а навигацията по реката е спряна. Танкерът с дължина около 100 м се е преобърнал напълно и килът му е във въздуха. Засега няма признаци за изтичане на киселина в реката. Националността на кораба още не е известна, но ако се съди по името му - "Валдхоф", той най-вероятно е германски. Инцидентът станал при известната "Скала на Лорелай", нимфа от германската митология, която според преданието омайвала моряците със своите песни и те претърпявали корабокрушение. /АФП

Берлин / Германия

бгнес / Germany link

сряда, 12 януари 2011 г.

Заразена с диоксин продукция от Германия не била достигнала до европейските пазари

Заразена с диоксин продукция от Германия не е достигнала до европейските пазари, обяви Еврокомисията

12 януари 2011

Брюксел. Заразени с диоксин продукти от животновъдството на Германия не са достигнали до пазарите на други страни-членки на ЕС. Това съобщи говорителят на еврокомисаря по въпросите на здравеопазването Фредерик Вансан, предаде ИТАР-ТАСС. По думите му, изпратените през декември за Холандия партиди с яйца нивото на диоксин е било под средното за европейските норми. Същото се отнася и за продукцията на животновъдството, доставена във Великобритания.
„Заразяването с диоксин не е преминавало границите на Германия”, каза той.

иаф / Germany link

Има ли заразени с диоксин хранителни продукти,внесни от Германия ?

В България няма заразени с диоксин хранителни продукти от Германия

:::

Малка бележка:

А защо ли една от големите,немски хранителни вериги продаваше на промоция само по едно пиле.

Може би,за да не си купите повече и да се изтровите.

:::

Автор:БНР

Генералният директор на Националната ветеринарно-медицинска служба Йордан Войнов увери в интервю за "Хоризонт", че в България няма заразена с диоксин храна и хранителни продукти от Германия.

"Предимно свинско и пилешко месо има на територията на страната. Понеже ние имаме информация за това месо от кои немски кланици пристига, съответно сме направили официално запитване до колегите от германската служба да ни кажат дали от злополучните ферми има животни в тези кланици и оттам вече да излиза месо за България. Отговорът е, че до момента няма meso от злополучните ферми, които са блокирани", посочи Йордан Войнов.

По повод кризата с шапа в странджанското село Кости, Войнов заяви, че има категорични лабораторни данни, че става дума за азиатски вирус, който циркулира в Близкия Изток.

Germany link

Диоксиновият скандал в Германия продължава

„Франкфуртер рундшау”:Диоксин бе открит и в свинско месо

12 януари 2011

Берлин. Диоксиновият скандал в Германия продължава. Вчера опасно високи нива на диоксин бяха открити в продукцията на свинеферма в провинция Долна Саксония. По-рано опасното вещество бе открито в яйца и птиче месо в Германия, съобщава вестник „Франкфуртер рундшау”.
Междувременно Европейската комисия обмисля въвеждането на по-строги правила при производството на храни за животните, както и задължителното поставяне на етикети за произхода на месото.иаф

Germany link

Китай забрани вноса на продукти от свинско месо и яйца от Германия

Китай забрани вноса на продукти от свинско месо и яйца от Германия

12 януари 2011

Пекин. Китай обяви, че е спрял вноса от Германия на продукти от свинско месо и яйца, след като германските власти оповестиха, че някои съдържат високи нива на диоксин, предаде АФП. Китай забранява вноса на „произведени в Германия продукти от свинско и яйца”, съобщава на своя уебсайт държавната агенция за безопасност на храните. В съобщението се отбелязва, че забраната влиза в сила незабавно.

иаф / Germany link

вторник, 11 януари 2011 г.

Диоксинът,открит в германски яйца в Холандия бил в допустимите нива

Диоксинът, открит в германски яйца в Холандия, е бил в допустими нива

11 януари 2011

Брюксел. Партидата германски яйца, изтеглена от холандския пазар, не е съдържала недопустими нива на потенциално канцерогенното вещество диоксин, съобщава агенция АПА.
„Резултатите са готови и те са негативни. Съдържанието на диоксин е по-ниско от очакваното”, заяви Фредерик Винсен, говорител на еврокомисаря по здравеопазването Джон Дали.
Смята се, че яйцата, изнесени за Великобритания, също са безопасни за потребителите.

иаф / Germany link

Немската диоксинова зараза

ЕК:558 ферми в Германия остават затворени

11 януари 2011

Брюксел, Белгия /КРОСС/ Получихме резултатите от изследванията на партидата яйца, замърсени с диоксин, изнесена за Холандия и съдържанието на диоксин е 0,3 пиктограма на грам, което е под допустимата стойност 3,6 пиктограма на грам, заяви Фредерик Венсан на редовната пресконференция на говорителите на Европейската комисия. „Вероятно партидата, заминала за Великобритания, е със същото съдържание", каза той. По думите му все още 558 животновъдни ферми в Германия остават затворени. „Очаква се и умъртвяването на животни, хранени със замърсени с диоксин фуражи. Тези мерки ще бъдат взети през следващите няколко седмици. Едно от прасетата във фермите е с диоксин над пределно допустимите нива и тя няма да изнася и поизвежда продукти, а в друга съдържанието е било около 1 пиктограм на грам", уточни говорителят.

Вчера Ви казахме, че проведохме среща с представители на индустрията, особено с производителите на фуражи, припомни той. „Донякъде бяхме разочаровани от липсата на предложение от страна на представителите за справяне с предложението. Ще се опитаме да подобрим системата за наблюдение, но същевременно може да въведем собствена система, особено за разделяне на производство на продукти за промишлеността от тези за хранителната индустрия. Трябва да се спазват отделните стъпки по време на преработвателния процес. Смятаме, че става въпрос за грешка при една от стъпките. Тази сутрин Белгия представи своята система, в която има точно това отделяне на производствата", посочи Венсан. През следващата седмица ще има среща за обсъждане на този проблем, както и в края на месеца, добави той. На въпрос дали германските власти са споменали коя е причината за замърсяването говорителят отвърна, че подробности не са били дадени. „Истина е, че все още има въпроси, които не получиха отговор", констатира той.

Относно липсата на предложения от индустрията за по-добър контрол и евентуални мерки от страна на ЕК Венсан се съгласи, че може да се приеме законодателство в тази посока, но изтъкна, че целта е да се постигне споразумение, изгодно за всички страни. „Може да се направят още тестове, но в момента не мога да отговаря на Вашия въпрос. Основният проблем е смесването на мазнини. Трябва да намерим начин за разрешаване на проблема, защото именно заинтересованите страни губят", убеден е говорителят. Той припомни, че ЕК е предприела редица действия от 2000 г. насам. „Приети са редица директиви, но те трябва да бъдат включени в националното законодателство. Германия го е приложила, затова бе разкрит случаят. Винаги се опитваме да постигнем напредък в борбата с подобни замърсявания и Германия прави необходимото по въпроса", посочи Венсан. На въпрос защо прасетата се убиват, а птиците - не той заяви, че яйцата трябва да бъдат анализирани за замърсяване с диоксин или не. „Затова не се умъртвяват птиците и продуктите, произведени във ферми със замърсяване. Продуктите там обаче няма да бъдат пуснати на пазара", категоричен бе говорителят.

Според колегата му Оливие Байи грижата за потребителите е на отделните държави-членки. „В Германия бе създаден уебсайт, отговарящ на често задавани въпроси", посочи той. Във връзка с въпрос дали ще има компенсации за фермерите за умъртвените животни той обясни, че по принцип много често се осигурява компенсация на фермерите, като нивото зависи от страните-членки", посочи той.

Germany link

И свинското в Германия отровено с диоксин

Завишени нива на диоксин и в свинското месо в Германия

Автор:Франс прес

Германските санитарни власти са открили високи нива на отровния химикал диоксин и в свинско месо, съобщиха от министерството за защита на потребителите в провинция Долна Саксония. Пробите са взети от свинеферма, която беше затворена след като се разрази скандала с токсичното вещество.

Следващата мярка е умъртвяване и изгаряне на животните, уточняват властите.

бнр / BgTimes.Net

http://germanylink.blogspot.com


:::

Ненормално високо равнище на диоксин в свинско месо в Германия

Ненормално високо равнище на диоксин е отчетено в свинско месо в северната част на Германия след скандала със заразените яйца, съобщиха днес местните власти, цитирани от Франс прес.

"Изследване на месо (свинско) установи високо равнище на диоксин" в едно от стопанствата, затворени от края на миналата седмица като превантивна мярка заради откритите компоненти за фураж, заразени с диоксин", посочи пред АФП говорител на
министерството на потреблението в Долна Саксония.

"Месото не е пуснато в търговската мрежа, животните ще трябва да бъдат изклани, а след това - изгорени", допълни същият източник. Той обаче не уточни равнището на открития
диоксин, нито дори в каква степен е превишен таванът му.

бтв / BgTimes.Net

http://germanylink.blogspot.com

понеделник, 10 януари 2011 г.

Германците спряха да ядат диоксинови яйца

Над 20% от жителите на Германия са престанали да ядат яйца след диоксиновия скандал

10 януари 2011

Берлин. Над 20% от жителите на Германия са престанали да ядат яйца след диоксиновия скандал, който продължава в страната вече няколко седмици, съобщава радио „Ехото на Москва”.
Редица германци се опасяват сериозно за здравето си, след като диоксин бе открит в храна за животни в хиляди германски ферми. Опасното вещество може да предизвика различни заболявания, в това число рак и безплодие.
Въпреки че много германци са спрели да ядат яйца, те продължават да купуват бисквити, макарони и други изделия, за чието производство се използват яйца.

иаф / Germany link

В Белгия уж нямало диоксин във внесените от Германия продукти

Белгийски експерти не са открили диоксин в яйца и птиче месо, внесени от Германия

10 януари 2011

Брюксел. Белгийски експерти не са открили диоксин в яйца и птиче месо, внесени от Германия в периода от 16 ноември до края на декември 2010 година, съобщава РИА Новости.
В Белгия бе направена проверка на германската продукция, въпреки уверенията на германските власти, че в страната не са били доставяни заразени с диоксин яйца и месо. Има възможност опасни продукти да са били изнесени за Холандия и Великобритания.
Британските власти вече започнаха да изземат от магазините продукти, произведени с германски яйца.

иаф / Germany link

Според Германия,износът на отровени с диоксин продукти не представлявал риск за здравето на хората

Германия заяви, че няма риск от износа на фермерска продукция

10 януари 2011

Берлин. Германските власти заявиха, че износът на фермерска продукция не представлява здравен риск, предава АФП.
„Вече съобщихме това на Европейската комисия.”, е заявил говорителят на здравното министерство на Германия Холгер Айхеле.
”Комисията похвали предприетите мерки в Германия и потвърди ефективността им.”, е добавил той.
В изявлението се добавя, че страната се опитва да отмени забраните на вноса, наложени от Словакия и Южна Корея заради опасенията от замърсяване с диоксин. В него решението на Словакия да спре продажбата на птиче месо и яйца е наречено „неоснователно...и напълно неприемливо.”. Германските власти са добавили, че провеждат преговори с Южна Корея, за да убедят властите в ефективността на взетите мерки.

иаф / Germany link

Налагането на забрана за внос на продукти от Германия щяло да бъде пресилено

ЕК:Налагането на забрана за внос на продукти от Германия ще бъде пресилено

10 януари 2011

Брюксел. Страните ще реагират пресилено, ако забранят вноса на германски продукти след диоксиновия скандал в Германия, смятат от Европейската комисия, предаде агенция АПА.
По-рано този месец бе съобщено, че високи нива на диоксин, вещество, което може да предизвика рак, са открити в яйца, произведени в Германия. Оказа се, че е била заразена храната за животните.
Според ЕК ситуацията в Германия е такава, че не се налага забрана на продуктите, произведени в страната. От Комисията отрекоха Словакия да е наложила подобна забрана и посочиха, че Русия е засилила контрола при вноса.

иаф / Germany link

Немския диоксин стигна и до Франция

Франция е внесла от Германия фураж с ниски нива на диоксин

10 януари 2011


Брюксел. Франция е внесла от Германия заразен с диоксин фураж за животни, въпреки че нивата на веществото в храната са по-ниски от разрешения праг, предаде АФП, позовавайки се на информация от Европейската комисия.


Внесеният фураж е послужил за храна на кокошки-носачки, които не са предназначени за пазара.


В случая с Франция изглежда, че количеството на диоксин в животинската храна е по-ниско от разрешеното от закона ниво що се отнася до храненето на животни.

Установеното количество диоксин е около 0,75 нанограма на килограм.


В неделя датските власти бяха алармирани за възможността в страната да е внесена заразена с диоксин животинска храна от Германия.

В момента се правят анализи за установяване на наличие на диоксин във внесения фураж в Дания.


иаф / Germany link

Диоксиновият скандал намали консумацията на яйца в Германия

Диоксиновият скандал намали консумацията на яйца в Германия

10 януари 2011

Берлин,Германия /КРОСС/ Повече от 20% от германците престанаха да ядат яйца, заради т.нар. диоксинов скандал, който не утихва вече няколко дни. Много германци сериозно се опасяват за здравето си, тъй като диоксинът може да предизвика много сериозни заболявания, в това число рак и безплодие. От яйца на трапезата се отказаха предимно жителите в западната част на Германия. В източната, внимателните граждани са по - малко. Това е станало ясно при социологическо допитване, цитирано от Дойче веле. В същото време, дори и най - внимателните германски жители продължават да купуват продукти, в чийто състав има яйца. Информационна агенция КРОСС припомня, че „диоксиновият скандал" избухна на 5 януари, когато стана известно, че един от немските производители на храна за животни е добавял към продукцията си остатъци от мастни киселини.

Germany link

ЕК за скандала с диоксин в Германия

ЕК за скандала с диоксин в Германия

Европейската комисия днес ще проведе съвместно съвещание с европейските производители на фураж. Тема на съвещанието ще бъде диоксиновият скандал в Германия. За утре са насрочени консултации на профилираната комисия на ЕК с германски представители. В същото време от Брюксел успокояват потребителите и призовават правителствата на страните да не се отказват от вноса на германски продукти.

Междувременно регионалното министерство на земеделието на Долна Саксония издаде разрешение на около 3 000 германски ферми от общо 4 700-те, затворени поради опасения за токсична храна, да възобновят дейността си. Повечето ферми се намират в северната част на провинцията, където тестове върху образци от местната компания, Харлес и Йенч показаха, че 9 от 20 имат потенциално карценогенни нива на диоксин - по-високи или много по-високи от допустимото, като една от пробите е съдържала количество, 78 пъти над законово разрешената граница.
Автор:А. Николов

Germany link

неделя, 9 януари 2011 г.

Диоксин в чинията





Диоксин в чинията


Радина Колева

В 4700 германски ферми дейността беше прекратена и хиляди кокошки бяха унищожени |

Reuters

Скандалът със замърсения фураж показа пропуски в контрола и разби илюзията за добри храни на ниски цени

Животновъдството и земеделието в Германия отдавна няма нищо общо със зелени поляни и щастливи крави. В разгара на последния скандал с фуража, замърсен с високотоксичния диоксин, за пореден път стана ясно, че има необходимост от по-добър контрол в производството на месо и други животински продукти, пише германското сп. "Шпигел".

Пътят на диоксина

Малко преди Коледа фирмата - производител на мастни киселини, "Харлс и Йенч" в провинция Шлезвиг-Холщайн съобщава, че нивата на диоксин в продуктите й са значително завишени.

Компанията произвежда мастни киселини както за индустрията, така и за фуражи за животни. Все още не е ясно как толкова високи нива на токсичното вещество са попаднали в киселините за фуража.

Според Службата за защита на потребителите и сигурността на хранителните продукти "технически мастни киселини, предназначени за производството на хартия, са попаднали в сместа за фураж". Компанията твърди, че е станала "човешка грешка".

Според говорител на министъра на защитата на потребителите Илзе Айгнер в случая има наличие на "криминална енергия", за да стане процесът по-евтин. Прокуратура е започнала разследване срещу "Харлс и Йенч" по подозрения за измами и укриване на данъци.

Замърсените с диоксин мастни киселини достигат до 25 производителя на фуражи в пет провинции. След това храните попадат в хиляди земеделци и търговци, а оттам - в супермаркетите и в чиниите на германците. Предполага се, че замърсения фураж е около 3000 тона.

Заради това беше прекратена дейността на 4700 германски ферми, хиляди кокошки бяха унищожени. Земеделците изчисляват загубите си на до 30 хил. евро на седмица заради затворените ферми и пробите, които трябва да се направят на животните.

Проблемът излезе и извън граница - властите съобщиха, че яйца от някои от затворените ферми са били изнесени за преработка във Великобритания и Холандия. На този етап никой не може да каже в какви и колко крайни продукти, основно на германската сладкарска индустрия, са попаднали заразени яйца. А най-вероятно, ако е имало такива, те вече са изкупени и изядени.

Пробиви в контрола

ЕС отправи критика към Берлин, настоя контролът в държавите членки да бъде преразгледан и евентуални пропуски в законодателството да бъдат поправени. "Има ясни пропуски при транспорта и производството на фуражи. Имаме нужда от ясно разграничение между производството на храна за животни и на вещества за индустрията", твърди Йо Лайнен, председател на комисията по околна среда в Европарламента. "В днешно време в земеделските предприятия на едно и също място се произвеждат хранителни продукти и индустриални вещества, различните силози стоят недалеч един от друг", допълва германският социалдемократ пред агенция ДПА.

Според неправителствената организация за защита на потребителите Foodwatch производителите трябва да бъдат задължени да подлагат всяка партида фуражи на изследвания за диоксин, преди токсичните вещества да попаднат нататък по веригата. Според Кристияне Грос от Foodwatch само така могат да бъдат избегнати подобни случаи в бъдеще.

Кой е виновен

"Виновните са сред тези, които злуопотребяват при производството на фуражи с цел по-висока печалба, както и в провинциите, където се пестят пари от по-добър контрол", пише "Берлинер цайтунг". "Потребителите обаче също споделят отговорността - наивно е да допускаш, че килограм месо на цена 2.89 евро е произведено както трябва", допълва всекидневникът.

"Очевидно е, че евтините яйца са от кокошки, които са гледани в тесни клетки и са хранени с възможно най-евтиния фураж. Просто не е възможно да купуваш евтин продукт и да очакваш високо качество", пише и "Дойче веле".

Никой не оспорва, че употребата на замърсен с диоксин фураж трябва да бъде наказана, както и че контролът в хранителната промишленост трябва да бъде подобрен, единодушни са медиите във Федералната република. Но повтаряемостта на скандалите с хранителни продукти показва със сигурност, че производството на яйца, мляко и вурст отдавна се е превърнало във високо индустриален процес.

В съвременния фураж освен допълнителни вещества като витамини и минерали има и аромати, овкусители за усилване на апетита, вещества за стимулиране на растежа, както и синтетични оцветители. Т.е. това, с което се хранят животните, е минало през много нива – производители, доставчици, търговци, дистрибутори и т.н.

"Тук става въпрос за това кой има изгода от този начин на производство – хранителната индустрия, за която този процес излиза все по-евтин, политиците, които не искат да се сблъскат с мощното аграрно лоби, и не на последно място потребителите, които не искат да се откажат от илюзията за добра храна за малко пари. Докато обществото не се интересува какво яде и при какви условия е приготвена тази храна, нищо няма да се промени", пише "Шпигел".

вд / Germany link

Още разкрития за диоксина в Германия

Още разкрития за диоксина в Германия

Германия посрещна Новата година със скандал за отровена животинска храна с диоксин. Голяма е опасността токсичното вещество, което предизвиква рак, да достигне до хората по хранителната верига. По случая всеки ден се появяват нови и ужасяващи разкрития. Сега става ясно, че замърсяването е премълчавано в продължение на цели 10 месеца. И, максимално допустимите стойности на диоксин са превишени 77 пъти.

Че храната за неговите животни е чиста, това е надеждата на всеки германски фермер в момента. Повече от 4700 стопанства във Федералната република временно са затворени. Те чакат резултатите от изследванията на фуража, който са купили.

Резултати обаче вече има от фирмената централа на "Харлес и Йенч" - производителят на отровената животинска храна. Близо 80 пъти повече диоксин от позволеното са открили експертите и то в 9 от общо 10 проби. Освен това още през март частна лаборатория е засякла наличието на диоксин, но производителят го премълчава.

Засега никой не може да каже, какво означава това за стоките в магазина. Дали и кога точно хранителните продукти са били заразени, месеци преди да гръмне скандала.

Валтер Бабе, животновъд: "В крайна сметка, всички са засегнати. Най-вече ние, които сме купили животинската храна. Проблемът обаче е и за всички останали."

Диоксиновата мазнина е наполовина по-евтина от незаразената съставка. Затова властите в Германия предполагат, че тази афера е предизвикана умишлено.

По пазарите в страната безгрижието вече е изчезнало. Купувачите са внимателни и предпазливи.

Мъж: "Наша си е грешката, като искаме всичко да ни е евтино. Да, сега имаме проблем."

Въпреки че различни институции успокояват, че конкретна опасност за хората няма, неспокойство има. Затова се препоръчва да се купува екологично чиста продукция. При нея е задължително животните да не са хранени с изкуствени мазнини.

В понеделник правителството на канцлера Меркел се събира на кризисно заседание по диоксиновия скандал.
Автор:Мария Стоянова,кореспондент на БНТ в Берлин

Germany link

Германия отрови цяла Европа със заразени с диоксин храни

Искат крути мерки срещу виновните за скандала с диоксин

Автор:Билд ам зонтаг

Германският министър на прехраната, селското стопанство и защитата на потребителите Илзе Айгнер призова за строги санкции срещу виновниците за скандала с диоксин в Германия.

"Натрапва се подозрението, че в аферата са замесени престъпни действия и ужасна липса на скрупули", посочва земеделският министър.

Прокуратурата е започнала следствие за нарушаване на санитарните закони срещу шефа на компанията "Харлес унд Йентцш", която е доставила през ноември и декември промишлени мазнини за добавка към фуража, които са били заразени
с диоксин.

Южна Корея, Русия и Словакия спряха вноса на месо от Германия.

Germany link

ГЕРМАНИЯ:Заразата с диоксин вероятно е умишлена


ЕПА

ГЕРМАНИЯ

Заразата с диоксин вероятно е умишлена

Потребителите могат да познаят по този код дали яйцата, които купуват, са произведени в Германия.

08.01.2011

Германското министерство на прехраната, селското стопанство и защитата на потребителите обяви, че има някои данни, навеждащи на мисълта за престъпни действия при заразяването с диоксин на ферми в голяма част от страната, предаде Франс прес.

Мазнини за промишлена употреба са били смесвани с мазнини за храна на животни и птици, при което са заразени яйца и свине с диоксин, който е канцерогенен. Говорител на министерството изтъкна, че все още не е известно колко животновъди и птицевъди са засегнати, но по мнение на министърката на селското стопанство Илзе Айгнер земеделците са жертва на ситуация, предизвикана от престъпни деяния.

Мазнините за промишле
на употреба са по-евтини от производството на хранителни мазнини. "В такива количества не може да става дума за грешка", изтъкна Конрад Шолц, представител на местните власти в провинция Долна Саксония. Около 4700 ферми и земеделски стопанства са временно затворени заради риск от заразяване с диоксин, обяви министерството на селското стопанство.

вмо / Germany link

Dioxin scare:German feed fat 'contains 77 times limit'

Tests from the Harles und Jentzsch plant in northern Germany found excessive levels of dioxin

Newly released test results have revealed much more of a toxic chemical in tainted animal feed than previously thought.

The tests at the plant in northern Germany where the contamination happened revealed levels of dioxin at 77 times the permitted level.

The plant produces fats to be used in industrial processes like paper-making as well as to enrich feeds for animals.

The dioxin-laden industrial substance went into the animal feed ingredient.

Initially the scare was confined to Germany, but then it emerged that a batch of affected eggs had been exported to the Netherlands for processing and from there to Britain. The processed eggs were destined for use in the production of a variety of foodstuffs including mayonnaise, cakes and quiches.

Some 4,700 German farms have been banned from making deliveries after tests at the Harles und Jentzsch plant in the state of Schleswig-Holstein.

The firm was found to have supplied 25 animal feed makers with 3,000 tonnes of contaminated fat. German officials say the farm measures are only a precaution.

Authorities believe some 150,000 tons of feed for poultry and swine containing the fat have been fed to livestock across the country.

South Korea has reacted by blocking imports of German pork and poultry products.

According to Schleswig-Holstein's agriculture ministry, the contaminated fats contained 58 nanograms of dioxin per kilogram. The acceptable limit is 0.75 nanograms of dioxin per kilogram.

The ministry has confirmed that tests as far back as March last year showed high levels of dioxins, but it was unaware of the results until late December.

Those results have now been seized as evidence by prosecutors.

"The first indications point to a high level of illegal activity," said a spokesman for German Agriculture Minister Ilse Aigner on Friday.

"There are indications that the company was not even officially registered, in order not to expose itself to official controls," he added.

A doctor from the town of Havixbeck, near Munster, has lodged a criminal complaint of attempted murder and severe injury against Harles und Jentzsch, saying the company had acted out of greed.

German agriculture officials will brief their European Union counterparts next week and the incident could lead to new rules on animal feed.

Dioxins are toxins formed by industrial processes and waste burning.

They have been shown to contribute to higher cancer rates and to affect pregnant women.

More on This Story

Related stories

http://www.bbc.co.uk / Germany link