Нов адрес на germany link:

Germanwings

Germanwings
Lufthansa

Германия-плацдарм на Сащ за електронен шпионаж в Европа


Германия-плацдарм на Сащ за електронен шпионаж в Европа

Скандални разкрития в Германия: местни фирми нелегално са снабдявали с оръжие режима на Кадафи !!!

https://anon.click/dulaw85

Скандални разкрития в Германия: местни фирми нелегално са снабдявали с оръжие режима на Кадафи !!!

Германската разузнавателна служба БНД е шпионирала журналисти

https://pod.disroot.org/posts/1065681


Германската разузнавателна служба БНД е шпионирала журналисти


публикувано на 24.02.17


Германската разузнавателна служба БНД е шпионирала журналисти от Би Би Си, вестник “Ню Йорк таймс”, агенция Ройтерс и други медии.

За това съобщи на интернет сайта си германското списание “Шпигел”, позовавайки се на автентични документи, получени в редакцията му. Поне 50 телефонни и факс номера и имейл адреси на журналисти и редакции били в списък за проследяване от 1999 година.

Сред шпионираните журналисти са били и кореспонденти в Афганистан.

Пълното разследване на “Шпигел” се очаква да бъде публикувано утре в печатното издание на списанието.

“Дойче банк”

https://pod.disroot.org/posts/1036743
Пералнята “Дойче Банк” извършила обстойна проверка на личните сметки на американския президент Доналд Тръмп
.
https://pod.disroot.org/posts/980879
“Дойче банк” се извини за свои измами
.
https://pod.disroot.org/posts/960632
Глобиха Дойче Банк с 630 милиона долара заради руска схема за пране на пари
Държавно устройство: федерална република. Държавен глава -президент, избиран за срок от 5 г. от специално свикано федерално събрание. Законодателен орган - парламент с две камари (Бундестаг и Бундесрат). Изпълнителен орган - правителство с федерален канцлер, който се избира от Бундестага. Министрите се назначават от президента по предложение на канцлера.
Watch 24-hour Al Jazeera English news online live broadcast right here.

четвъртък, 30 септември 2010 г.

"дойче веле " пак манипулират аудиторията си

Продължават подигравките с Исляма

Кой е Флеминг Роуз ?

Смелостта на боклука Флеминг Роуз има граници все пак !

На 8 февруари 2006 г., Флеминг Роуз казва в интервю за Си Ен Ен и ТВ 2,че вестникът Jyllands-Posten "планира да отпечата сатирични карикатури за Холокоста, който иранският вестник" Hamshahri планира да публикува.
Той заяви пред Си Ен Ен "Моят вестник се опитва да установи контакт с този ирански вестник Hamshahri, и ние ще публикуваме карикатурите в същия ден, в който те ги публикуват". По-късно същия ден главният редактор
на вестника каза, че Jyllands-Posten в никакъв случай не е съгласен да публикува Холокост карикатури [1] и Флеминг Роуз по-късно заяви, че "той е направил грешка". [2] [3] На следващия ден Карстен Juste,главен редактор, началник на Jyllands-Posten ", заяви, че Флеминг Роуз е в безсрочен отпуск, защото има нужда от почивка. [4] След няколко месеца Роуз се връща в Jyllands-Posten".

Holocaust cartoons

On 8 February 2006, Flemming Rose said in interviews with CNN and TV 2 that Jyllands-Posten planned to reprint satirical cartoons depicting the HolocaustHamshahri planned to publish. He told CNN "My newspaper is trying to establish a contact with that Iranian newspaper Hamshahri, and we would run the cartoons the same day as they publish them". Later that day the paper's editor-in-chief said that Jyllands-Posten under no circumstances would publish the Holocaust cartoons[1] and Flemming Rose later said that "he had made a mistake".[2] [3] The next day Carsten Juste, the editor-in-chief of Jyllands-Posten, stated that Flemming Rose was on indefinite leave because he needed time off.[4] After some months Rose returned to Jyllands-Posten. that the Iranian newspaper.

Info



:::

Тиранията на мълчанието

Карикатурите на пророка Мохамед обиколиха света
Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Карикатурите на пророка Мохамед обиколиха света

Религиозната сатира не е престъпление, нито пък късата пола е покана за изнасилване, казва Флеминг Роуз. Като редактор на раздел "Култура" в "Юландс постен" през 2005-а той публикува 12-те карикатури на пророка Мохамед.

На когото името Флеминг Роуз му говори нещо, той със сигурност знае, че последните пет години са били трудни за него. Неведнъж той и вестникът му са окачествявани като безсъдържателни провокатори, а Гюнтер Грас дори го нарече "десен екстремист". Като редактор на раздел "Култура" в датския "Юландс постен" преди пет години Роуз публикува 12-те карикатури за Мохамед и съставя текста към тях. Днес от печат излиза неговата книга, съдържаща всички карикатури.

52-годишният Флеминг Роуз е ангажиран либерал, който прекарва дълги години в СССР, а по-късно и в Русия, и със собствените си очи вижда как едно общество потиска свободата на словото. Това е и една от причините през 2005 година той да публикува карикатурите за Мохамед и да напише текстовете към тях.

Флеминг РоузBildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Флеминг Роуз

По наклонената плоскост

"Написах, че в една светска демокрация всички индивиди трябва да приемат хумора, сатирата и иронията, дори да са насочени към тях. Това се отнася и за мюсюлманите. Те не трябва да приемат повече или по-малко критика, а точно толкова, колкото всички други. За мен това е форма на признанието, защото по този начин ние се обръщаме към тях с думите: вие не сте гости, чужденци или някаква маргинална група, вие сте пълноправен член на това общество."

Защото който започне да се съобразява с табута в един публичен дебат, се движи по наклонена плоскост. Тогава всяка обществена група може да назове свои табута и ако те се спазват накрая свободата на словото ще се превърне в карикатура на самата себе си. Ще победи тиранията на мълчанието.

Един от най-големите критици на Роуз, датският конституционен експерт Хенинг Кох, изобщо не е съгласен с това мнение: "Който допуска да се правят осмиващи и унизителни изказвания или действия, той създава опасен за обществото климат. Защото по този начин застрашава социалния мир и може да доведе до пълния разпад на това общество. Раждат се настроения, които се основават изцяло на взаимната омраза и неразбиране. Който иска да махне напълно табутата, той легализира изрази като "маймуна" за негър, "плъх" за мюсюлманин, "еврейски свине" и т.н."

Датският карикатурист Курт Вестергор, автор на карикатурите на МохамедBildunterschrift: Датският карикатурист Курт Вестергор, автор на карикатурите на Мохамед

Където свършват аргументите, започва насилието

Трябва да се прави разлика между слово и действие, отговаря Флеминг Роуз. Една демокрация трябва да преследва действия, дискриминиращи отделни индивиди, без обаче да потиска свободата на словото. Тъкмо това е и една от поуките на германската история. Не антисемитизмът на Ваймарската република доведе до Холокоста, а колапсът на държавните институции, които защитаваха престъпленията на Хитлер срещу евреите.

На думите трябва да се отговаря с думи. Защото където свършват аргументите, започва насилието. Пример за това са и реакциите след публикуването на карикатурите. "Не съжалявам, че публикувахме карикатурите. Никой от нас не смята, че една рисунка струва човешки живот. За жалост обаче има достатъчно публични личности, които мислят точно така. Който ме пита дали съжалявам за карикатурите, е все едно да попита някое момиче, станало жертва на изнасилване, дали съжалява, че е носило къса пола. Религиозната сатира не е престъпление в Дания, още по-малко покана за насилие. Както и късата пола не е покана за изнасилване. Сатирата и свободата на облеклото са две напълно легитимни действия в рамките на нашето общество."

Книгата на Роуз Bildunterschrift: Книгата на Роуз


дв / Germany link

Още:


Ирански хумористичен сайт вбеси Израел

05.08.2010

news.bg

Осмиващ Холокоста ирански сайт предизвика гнева на Израел, предаде АП.

Според авторите си,http://holocartoons.com/main.php е насочен срещу ционистите, които „унищожили образа на обикновените евреи". Сайтът представлява електронна книга, илюстрирана с множество карикатури. Тя започва с посвещението „На тези, за убийствата на които претекст е бил Холокоста". Още на заглавната страница потребителите са посрещнати от изображение на приличащ на равин човек, който рисува мъртви тела на място, означено с табела „Холокост".

По-нататък се появяват червеи със звездата на Давид, които прояждат книга, наречена „Световната история"; израелски танк, зареждащ гориво на нацистка бензиностанция; израелски войник, носещ резервоар с „Циклон-Б" (газът, използван в концентрационните лагери) и други изображения, които световната общественост би счела за неприемливи. Освен това, на сайта има голямо количество свастики, често съчетани със символа на еврейската държава.

Текстовете, придружаващи карикатурите, са в съзвучие с иранската позиция по отношение на Израел. Евреите са представени в ролята на коварни злодеи, които паразитират на гърба на останалите. Според ирански източници, halocartoons е дело на неправителствена организация и местен карикатурист, въпреки че властите със сигурност е трябвало да дадат зелена светлина за пускането му онлайн.

Израел определи сайта като пореден ирански опит за отричане на Холокоста с цел манипулиране на хората със слаби исторически познания. От Тел Авив разкритикуваха „грубия и циничен" език на хумористичния сайт.

Иран неколкократно е обвинявал Израел, че манипулира фактите, свързани с Холокоста. Според Техеран, нацистките зверства от времето на Втората световна война се използват от еврейската държава, за да оправдае отношението си към палестинците.


нюз.бг / Germany link

3 милиона безработни в Германия

В края на септември без работа в страната са

3 милиона и 31 хиляди души,

което представлява 7,2 на сто.

Автор:Александър Велев - кор. на БНР в Берлин / Germany link

Angela Merkel reveals her East German food stockpiling habit

Angela Merkel reveals her East German food stockpiling habit

German chancellor admits to a deep-seated practice of stockpiling food and cleaning products from her communist past

  • guardian.co.uk, Tuesday 28 September 2010 18.07 BST
Angela Merkel Chancellor Angela Merkel has admitted to stockpiling food and cleaning products, a habit formed in the first 35 years of her life in communist East Germany. Photograph: Geert Vanden Wijngaert/AP

She may be the most powerful woman in Europe but that does not stop her from stockpiling food and cleaning products.

German chancellor Angela Merkel, who spent her first 35 years in communist East Germany, where people often queued for food, has admitted that the fear of running short of consumer goods continues to haunt her 20 years after unification.

In a magazine interview today, Merkel said that try as she might, she cannot break her hoarding habit. "I still buy something as soon as I see it, even when I don't really need it. It's a deep-seated habit stemming from the fact that in an economy where things were scarce you just used to get what you could when you could."

The leader, on an annual salary of €303,000 (£257,000), said that her diet continues to be shaped by foods with an eastern European flavour which were typical in the German Democratic Republic (GDR). "I'm particularly fond of solyanka (a meat and pickled vegetable soup), letcho (a Hungarian vegetable stew) and shashlik (a spicy kebab)," she said. Her comments came in an interview with the magazine SUPERillu – which was founded in East Germany and continues to focus on issues affecting former East Germans.

Even Merkel's vocabulary betrays her East German roots: she said that she has only just got used to the western word supermarket, preferring instead the East German term kaufhalle – literally buying hall.

"It took until the 15th or 16th year after German unification before the word supermarkt was able to pass my lips more easily," said Merkel, who was a 35-year old physicist when the wall fell.

She said she also still uses a brand of East German washing up liquid out of habit.

Merkel's candid remarks reflect just how strongly the planned economy of the GDR shaped the lives of its citizens and how hard many have found adjusting to life in a reunited country which bears little resemblance to their old lives, a theme that is fleshed out in the cult film Goodbye Lenin! .The tragicomedy tells the story of a son who tries to recreate the aesthetics of the GDR in his staunch socialist mother's bedroom after she emerges from a coma following the fall of the Berlin Wall. Doctorstell the son the shock of finding out her beloved communist state has collapsed, would almost certainly kill her.

Merkel described reunification as being "all-in-all positive", but said the experience had been alienating for many. "We saw the unravelling of everyday life as we knew it – from the world of consumption, through to bureaucracy and the labour market. Adjusting to all of that since 1990 amounts to an unbelievable achievement by East Germans."


http://www.guardian.co.uk / Germany link

Германският канцлер призна, че се запасява с продукти

Трудно е да избягаш от комунистическите навици. И с Ангела Меркел е така



Снимка:Гърдите на Меркел по време на избори като примамка за избирателите.

Германският канцлер призна, че се запасява с продукти

Германският канцлер Ангела Меркел призна, че все още се подчинява на източногерманския си навик, формиран в продължение на 35 години, да се презапасява с продукти, пише Guardian.

В интервю тя обяви: "Все още купувам неща, попаднали пред очите ми, дори съвсем да нямам нужда от тях. Това е дълбоко вкоренен навик, който идва от времето, когато в условията на дефицит можеше да си купиш само това, което е възможно и когато е възможно".

Канцлерът на Германия, чиято годишна заплата е 303 хил. евро, споделя, че все още предпочита източноевропейските ястия, характерни за ГДР.

Меркел споделя още, че й трябвали 15-16 години след обединението, за да започне да използва думата supermarket, а не типичния за Източна Германия термин kaufhalle.

днес.бг / Germany link


:::

Angela Merkel reveals her East German food stockpiling habit

German chancellor admits to a deep-seated practice of stockpiling food and cleaning products from her communist past

  • guardian.co.uk, Tuesday 28 September 2010 18.07 BST
Angela Merkel Chancellor Angela Merkel has admitted to stockpiling food and cleaning products, a habit formed in the first 35 years of her life in communist East Germany. Photograph: Geert Vanden Wijngaert/AP

She may be the most powerful woman in Europe but that does not stop her from stockpiling food and cleaning products.

German chancellor Angela Merkel, who spent her first 35 years in communist East Germany, where people often queued for food, has admitted that the fear of running short of consumer goods continues to haunt her 20 years after unification.

In a magazine interview today, Merkel said that try as she might, she cannot break her hoarding habit. "I still buy something as soon as I see it, even when I don't really need it. It's a deep-seated habit stemming from the fact that in an economy where things were scarce you just used to get what you could when you could."

The leader, on an annual salary of €303,000 (£257,000), said that her diet continues to be shaped by foods with an eastern European flavour which were typical in the German Democratic Republic (GDR). "I'm particularly fond of solyanka (a meat and pickled vegetable soup), letcho (a Hungarian vegetable stew) and shashlik (a spicy kebab)," she said. Her comments came in an interview with the magazine SUPERillu – which was founded in East Germany and continues to focus on issues affecting former East Germans.

Even Merkel's vocabulary betrays her East German roots: she said that she has only just got used to the western word supermarket, preferring instead the East German term kaufhalle – literally buying hall.

"It took until the 15th or 16th year after German unification before the word supermarkt was able to pass my lips more easily," said Merkel, who was a 35-year old physicist when the wall fell.

She said she also still uses a brand of East German washing up liquid out of habit.

Merkel's candid remarks reflect just how strongly the planned economy of the GDR shaped the lives of its citizens and how hard many have found adjusting to life in a reunited country which bears little resemblance to their old lives, a theme that is fleshed out in the cult film Goodbye Lenin! .The tragicomedy tells the story of a son who tries to recreate the aesthetics of the GDR in his staunch socialist mother's bedroom after she emerges from a coma following the fall of the Berlin Wall. Doctorstell the son the shock of finding out her beloved communist state has collapsed, would almost certainly kill her.

Merkel described reunification as being "all-in-all positive", but said the experience had been alienating for many. "We saw the unravelling of everyday life as we knew it – from the world of consumption, through to bureaucracy and the labour market. Adjusting to all of that since 1990 amounts to an unbelievable achievement by East Germans."


http://www.guardian.co.uk

понеделник, 27 септември 2010 г.

Рекордна посещаемост на Октоберфеста в Мюнхен от дебелотърбухи немци и немкини с космати крака




Снимки:Посетители на Октоберфест.

Рекордна посещаемост на Октоберфеста в Мюнхен

27 септември 2010

Мюнхен. Хубавото слънчево време осигури рекордна посещаемост на Октоберфеста в Мюнхен. По данни на организаторите на бирения фестивал от откриването си фестът е бил посетен от 3,5 милиона души.
През тази година Октоберфест празнува своя 200-годишен юбилей. По този случай е открит исторически павилион, на който се предлага бира по старинни рецепти.
За първи път Октоберфест се провежда през октомври 1810 година като част от пищната сватбена церемония на крал Людвиг и принцеса Тереза.
Заради юбилея биреният фест ще бъде удължен до 4 октомври.

Germany link

Немците ползват български проститутки,защото жените са им дебелогъзи крави с мустаци

България и Румъния държат и основния контингент от проститутки и сводници по улиците на Хамбург, научаваме от публикация на сайта computer-gurus.de.

Повечето български проститутки вземат по 30 евро на сеанс и обикновено не използват презерватив, твърди изданието.


Още:

Някои европейски държави, най-вече Холандия и Германия, легализират проституцията, което довежда до последици като узаконяване на сводничеството, публичните домове и «клиентите на проституцията». Първите стъпки към легализиране на проституцията в Германия са направени през осемдесетте години на XX в. До 1993г. битува масовото схващане, че 75% от жените в германската индустрия са чужденки от Уругвай, Аржентина, Парагвай и други южноамерикански държави (Altink 1993г., стр. 33). След падането на Берлинската стена, 80% от близо 10 000 незаконно трафикирани жени в Германия, вече идват от Централна и Източна Европа и страните от ОНД. (МОМ, 1998г., стра.17). През 2002г. проституцията в Германия е обявена за законна професия, години след легализирането й в някои разрешени зони. Понастоящем рекламите, свързани с проституцията, сводничеството и публичните домове са законни в Германия. Според някои неправителствени организации, истинският процент на чужденките, които проституират в Германия, е 85 % - това хвърля още повече съмнения върху факта, че е тези жени са влезли в Германия без чужда помощ. Както в Холандия, неправителствените организации съобщават, че повечето от тези жени са жертва на незаконен трафик, понеже е почти невъзможно бедни жени сами да се придвижат, да си покрият разходите по пътуването и съответните документи и да се установят в „бизнеса” без външна помощ.

Берлин също експулсира роми

„Млада фронта днес”:Германия също експулсира роми

27 септември 2010

Берлин. Берлин също експулсира роми, тихо и за Косово, пише чешкият вестник „Млада фронта днес”. Въпреки че Германия не подкрепя масовото прогонване на роми от Франция, германските власти пращат малки групи роми обратно по родните им места.
Последната група роми е била върната в Косово миналата сряда. Според дипломатически източници германският канцлер Ангела Меркел е нарекла френския президент Никола Саркози „лъжец”, след като той заяви, че Германия също се подготвя да експулсира ромите.

Germany link

неделя, 26 септември 2010 г.

Автобусна катастрофа край Берлин,10 души загинаха

11 убити и десетки ранени при ПТП в Германия

Автор:Александър Велев - кор. на БНР в Берлин

© Снимка: Ройтерс

Полски автобус с 47 пътници на борда е катастрофирал тежко край Берлин преди обяд. Най-малко 11 са загиналите, повече от 20 са ранените – от тях 15 тежко. Автобусът се е връщал от Испания и е пътувал за Полша. Той е катастрофирал на една от магистралите, разположени край Берлин, докато се е движел към Франкфурт на Одер.

Пътниците, които са се намирали в автобуса, са предимно младежи. Двеста и петдесет души от Берлин и Бранденбург са участвали в спасителните операции и все още са на мястото на катастрофата, където са издигнати палатки и където се оказва първа помощ на пострадалите. На мястото има и психолози.

Магистралата е затворена за движение, а на кръстовището, където е станало произшествието - "Шьонефелдер Кройц", са изпратени стотици служители на извънредните служби. Три хеликоптера извозват по-тежко ранените. Катастрофа от такъв мащаб в провинция Бранденбург не е имало от години, коментират от полицията.

Според говорител на полицията картината на самата катастрофа е потресаваща. Вероятната причина за нещастието е, че автомобил се е опитал да се включи в магистралата, шофьорът на автобуса се е опитал да избегне удара с колата, загубил е контрол над автобуса и се е блъснал с много висока скорост в бетонен стълб на мост.

Germany link

:::

Трагедията стана на магистрала А10


Автобусна катастрофа край Берлин, 10 души загинаха

Поне 10 полски туристи загинаха при катастрофа на автобус близо до Берлин тази сутрин, съобщи ВВС.

В автобуса е имало около 50 души, 14 от които са ранени тежко. Други 16 са с по-леки наранявания. Инцидентът е станал на магистрала А10.

Първоначалните данни сочат, че автобусът е бил засечен от кола и е излязъл от пътя.

На мястото на трагедията са пристигнали спасителни екипи от Берлин и околностите. Туристите се връщали в Полша след няколкодневна ваканция в Испания.

Germany link

ЕС е загрижен за състоянието на три германски банки

„Шпигел”:ЕС е загрижен за състоянието на три германски банки

26 септември 2010

Берлин.
Представители на Европейската комисия са загрижени за крехкото състояние на три регионални банки в Германия, съобщава в-к „Шпигел”.
В писмо от ЕК до министъра на финансите Йорг Асмусен се изразяват опасения за заплахата, която банките WestLB, BayernLB и HSH Nordbank могат да окажат за стабилността на пазара.
„За ЕК е от неотменима важност да има увереност, че спасените институции са жизнени в дългосрочен план и че не представляват постоянна заплаха за стабилността на финансовите пазари”, се посочва в документа, цитиран от изданието.
В писмото се посочва, че финансовите резултати на трите посочени банки са „разочароващи” и че „взимайки предвид добрите условия в момента, тези данни, при всички три случая, не са убедителни”.

Germany link

сряда, 22 септември 2010 г.

Присъдата на всеки втори човек в Германия, който е осъден за сексуална злоупотреба с деца обаче,се оказва спряна

"Франфуртер алгемайне цайтунг": Присъдата на всеки втори човек в Германия за сексуална злоупотреба се оказва спряна

22 септември 2010

Берлин.
Под общото наименование на сексуалните престъпления т.нар. сексуална злоупотреба спрямо деца и младежи има специална позиция, пише "Франкфуртер алгемайне цайтунг". Както при всяко друго престъпление, и в случая беззащитни лица са оказали обект на посегателство, в случая - на възрастни. Травмите и раните от това престъпление могат да останат за цял живот.
Присъдата на всеки втори човек в Германия, който е осъден за сексуална злоупотреба с деца обаче, се оказва спряна. И днес е по-скоро изключение, отколкото правило педофил, който идва от семейната среда на детето, да поеме наказателна отговорност по случая.
На този фон е добре политици да заемат позиция, ътй като стената на мълчанието, която обгръща този въпрос е голяма. А въпросът за обезщетението на жертвите на сексуални престъпления предстои да бъде разгледан.
Добре е и правителството да разбере, че последователното овладяване на ширещата се порнография в интернет чрез блокиране на сайтове в интернет за защита на децата, както и осигуряването на защита на личните данни не са маловажни, завършва изданието.

иаф / Germany link

"Берлинер цайтунг": Германски министър предложи основаване на фондове за жертвите на сексуална злоупотреба

22 септември 2010

Берлин.
Германският министър на семейството, възрастните хора, жените и младежта Кристине Бергман издигна идеята жертвите на сексуални злоупотреби да бъдат по-добре обезщетявани финансово, пише "Берлинер цайтунг". Институции като домове за сираци и църкви, в които се случат подобни престъпления, могат да обезщетяват жертвите, заяви тя. Основаването на нови фондове според нея също може да бъде разрешение на съществуващите проблеми.
Бергман изисква също така давността на делата за обезщетение, която в момента е до около три години, да бъде удължена, пише изданието.
Под мотото „Проговори за да ти се помогне” стартира правителствена кампания в Берлин във вторник срещу сексуалната злоупотреба спрямо деца, напомня изданието.
"Когато мълчанието на жертвите расте, расте и силата на престъплението", гласеше 30-секундното послание на кампанията, което филмовият режисьор Вим Вендерс и Бергман представиха по време на кампанията.

иаф / Germany link

Германските металургични служители започват няколко дни предупредителни стачки преди да организират голям протест

Германските служители в металургичната индустрия започнаха предупредителна стачка

22 септември 2010

Берлин. Германските металургични служители започват няколко дни предупредителни стачки преди да организират голям протест, като част от натиска на профсъюзите за 6 % увеличаване на заплатите, съобщава АФП. Предложението за увеличаването на заплатите преди това беше отхвърлено от работодателите като прекалено голямо.
Около 1300 работници протестират в централната част на Германия. Искането на търговския металургичен профсъюз е за увеличаване на заплатите на 85 хиляди служители от района на Северен Рейн–Вестфалия, от Долна Саксония и Бремен.
Сред исканията на служителите са и по-големи права за новопостъпилите на работа служители, както и за по-добро заплащане на обучаващите служители.

иаф / Germany link

Германското правителство одобри непопулярна реформа за разклатената система на здравеопазване в страната

Германското правителство одобри непопулярна здравна реформа

22 септември 2010

Берлин.
Германското правителство одобри непопулярна реформа за разклатената система на здравеопазване в страната, съгласно която финансовата тежест върху пациентите се увеличава, съобщава АФП. На фона на голямото напрежение, под което се намира здравната система поради застаряването на населението и повишаващите се цени на лечението в Германия, коалиционото правителство на Ангела Меркел одобри проектозакон, който цели да компенсира съществуващите дефицити.
„Имаме най-добрата здравна система в света, но остаряваме все повече и повече”, заяви германският здравен министър Филип Рьослер пред германска медия. „Някой трябва да плати за това”, добави той.иаф

Germany link

вторник, 21 септември 2010 г.

До една германска грозотия наречена Алис Шварцер,написала някаква си книга и "Дойче веле" ни я сервира като нещо много велико

Снимка на Алис,на която един мъж би и обърнал внимание,ако си е намразил оная работа,както се казва.

До една германска грозотия наречена Алис Шварцер,,т.нар.феминистка,може би бръснеща си и мустаците и плюеща Исляма.

Драга Алис,едно време и бай Тошо,нашият диктатор обичаше феминистките-трактористки,стругарки,кранистки,краварки и тем подобни.

Българската жената беше феминистка,майка,домакиня и обшественичка.

Голям смях !


Всъщност нищо от това не беше,а една нещастна и изнурена социалистическа жена.

Алис щом си такава феминистка що не ходиш да се ч.каш за пари?

То и без това в Германия е разрешена официално проституцията.


Така ще станеш още по-голяма феминистка.


То какво да се очаква от такава псевдожена,на която мъжките хормони са много повече от женски,освен да ходи да си мери бицепсите с мъжете?

Алис не си и никога няма да бъдеш нежна и любяща майка и жена,а цял живот ще се бориш с вятърните мелници,защото,както би казал Фройд -нещо куца в детството и семейството ти,никаквице.

Мина времето,когато слушахме затаено радио "Свободна Европа" и си мислехме,че всичко,което идва от Запада е най,най-най.


На буклука трябва директно да се каже,че е боклук.


Алис,няма ли за какво друго да пишеш,че се упражняваш на гърба на Исляма?

Исляма ще продължи да си съществува,колкото и ти,и такива като тебе да го плюете.

Ама що не вземеш скапаната си книга и да си я завреш отзад,а ти да се скриеш там,където слънце не изгрява?


18:17 hrs,Бг Таймс


А ето и пасквила на Алис:

Днес забрадка, утре - нашийник и девствен пояс


Забрадката отваря вратата за всякакви други посегателства

Забрадката отваря вратата за всякакви други посегателства

Забрадката е нещо безобидно? В никакъв случай - казва легендарната германска феминистка Алис Шварцер и добавя: Всички, които вярват, че без забрадка жената е нечиста, да си го вярват и занапред, само че у дома!

На 23 септември излиза сборникът „Голямото забулване - за интеграция, против ислямизма” на Алис Шварцер, която е авторка и съставителка. Германската феминистка и нейните съавтори категорично отхвърлят всякаква толерантност към забрадките и изнасят потресаващи факти за съдбата на жените в ислямския свят:

За Алис Шварцер носенето на забрадка в никакъв случай не е просто въпрос на личен вкус. Тя твърди, че момичето, което носи забрадка, не може току-тъй да се сравнява с момичето, носещо примерно многобройни плитчици. "Целта е забрадката да се въздигне в ранга на символ върху бойните знамена на онези, които са тръгнали на поход срещу правата на жените" - казва Алис Шварцер пред Дойче Веле.

Бурката като символ на презрението към човека

Бурката като символ на презрението към човека

Бурката е варварска дреха!

В книгата си германската феминистка разяснява, че забрадката и бурката са политически и религиозен символ. И двете са отражение на една представа за света, според която жените са „нечисти” и по определение подчинени на мъжете. Покриването на главата има една-единствена цел: да възстанови априорно липсващото достойнство на жената. Ето защо незабулената жена винаги е жена без достойнство.

Настъплението на бурките и забрадките не само в мюсюлманските държави, но и в Европа, предизвиква основателни тревоги. Та как ще бъдат жените равноправни и уважавани, след като единствено под булото те имат достойнство и са имунизирани срещу морални подхлъзвания - каквото е посланието на забрадката или бурката.

В книгата четем разтърсващи лични истории на млади жени, които са нахлузили забрадката под силния натиск на религиозни свекъри или съученички. Няколко учителки разказват за свои ученички, които след ваканцията си у дома неочаквано се завръщат в Германия със забрадки и с дълги палта. Мнозина защитават тази тенденция, като се позовават на религиозната свобода. В обществената дискусия те пледират за религиозно многообразие вместо насилствена еманципация.

Идеята, че забрадката е нещо безобидно, възмущава дълбоко Алис Шварцер. Тя е безкомпромисна: жените не могат да бъдат толерантни тогава, когато правата на други жени се орязват. Едно от елементарните права в тукашното общество е равноправието между половете. То не бива да се жертва в полза на никаква толерантност. Тъй че онези, които вярват, че жената е нечиста и трябва да се подчинява на мъжа, нека си го вярват и занапред, само че у дома. Алис Шварцер смята, че не е достатъчно забрадките в германските училища да се забранят само за учителките - не бива да ги носят дори ученичките. Защото забрадката отваря вратата за всякакви други посегателства върху правата на момичетата-мюсюлманки.

Например, както припомня Алис Шварцер - изискването да не участват в часове по плуване заедно с момчета, да не се включват в общите излети на класа и да не присъстват в часовете по биология или история, в които се преподава материал, несъзвучен с исляма. Допуснем ли в училище забрадките, смята авторката, после ще трябва да допуснем и ученички с бурка. А може би и с белезници, с кучешки нашийник и с девствен пояс?

В държави, където правата на жената са под закрила, бурката няма място, категорична е Шварцер, за която бурката е варварска дреха и символ на презрението към човека. Авторката разказва историите на многобройни жени от мюсюлмански държави, заплатили отказа да покриват главата си с бичуване, изтезания и дори със смърт.

Алис Шварцер

Алис Шварцер

Забрадката - преден пост на насилието

Посланието гласи: груба грешка е да се изважда въпросът за забрадките и бурките от културния контекст на онези държави, където жените биват заливани с киселина, само защото забрадката им се е поразхлабила, или пък момичета стават жертва на атаки с отровен газ, защото искат да ходят на училище. В Афганистан например само през тази година вече имаше 11 такива случая.

Забрадката не е моден аксесоар, тя е предният пост на световното насилие срещу жените. Друг пример са убийствата на момичета, обикновено новородени, само заради това, че са момичета. През последните 50 години техният брой в световен мащаб е по-голям от броя на мъжете, убити през всички войни на ХХ-ти век! А за жените на възраст между 15 и 45 години в Третия свят вероятността да бъдат осакатени или пребити до смърт от собствените си мъже е по-голяма, отколкото да умрат от болест, злополука или война.

Алис Шварцер поставя и няколко много важни изисквания. Например: нотариусите в Германия не бива повече да затварят очи и безропотно да подписват завещания, в които жените незаконно биват обезнаследявани. И още: здравните каси да не признават полигамните бракове, а съдиите да не се съобразяват с т. нар. „културни различия” и строго да наказват мъжете, които малтретират съпругите си.

Alice Schwarzer: "Die große Verschleierung: Für Integration, gegen Islamismus", 272 Seiten, € 9,95, ISBN 978-3462042634, Verlag: Kiepenheuer & Witsch


Радио "Дойче веле" / Бг Таймс

Българин е задържан с голямо количество анаболи в Германия

Българин е задържан с голямо количество анаболи в Германия

21 септември 2010

Нюрнберг. Българин е бил задържан в понеделник от полицията в германския град Нюрнберг с около 1000 таблетки и 100 ампули с анаболни стимуланти, съобщава германското електронно издание „Т-онлайн” . Анаболите са открити при проверка на автомобила на българина на магистрала 3. Според полицията 27-годишният български гражданин, чието име не се съобщава, е внесъл стимулантите нелегално в Германия и е планирал да ги продаде на черния пазар.

иаф / Germany link

понеделник, 20 септември 2010 г.

„Билд”: Германският външен министър се омъжи

„Билд”: Германският външен министър се омъжи за гей партньора си

17 септември 2010

Берлин. Външният министър на Германия Гидо Вестервеле се „ожени” за дългогодишния си партньор бизнесмена Михаел Мронц в Бон, пише вестник „Билд”.
Бракът е бил обявен от кмета на Бон Юрген Нимпч. Само най-близките са присъствали, около 20 души.
В Германия еднополовите бракове не са признати от държавата, но от 2001 г. е разрешено „регистрирано партньорство”, което дава някои, но не всички предимства на брака.

иаф / Germany link

Символ на какво са дъртите ц.и.ц.и на Меркел сложени на тезгяха ?

С две гърди напред:)

Винаги съм се възхищавала на жените в голямата политика.

Да загърбиш дом и семейство и да се отдадеш на обществена дейност, не е лесно за една дама.

Още по-трудно е да се наложиш в една такава типично мъжка среда и да задържиш уважението на народа и доверието върху себе си.


Днес обаче почти хлъцнах от "смелия ", да не кажа направо скандален ход на германската канцлерка Ангела Меркел.

Недоразумение, недомислица или направо грандиозен гаф е това, но тя и нейна сподвижничка лъснали на предизборните плакати за предстоящия парламентарен вот с доста предизвикателни пазви- като две направо отблъскващи цицести лелки.

Двете ще събират народната любов с не по-малко озадачаващото и направо двусмислено послание: "Можем да предложим много повече".


Вижте сами...

http://miralyub.blog.bg / Germany link

P.S.Баба Меркел си показа вече гърдите,остава на следващите избори да си покаже и оная работа !

Жена уби 4 души при безразборна стрелба в Германия

Жена уби 4 души при безразборна стрелба в Германия

Автор:Александър Велев - кор. на БНР в Берлин

© Снимка: БГНЕС

Все още причините за разигралата се драма в германския град Льорах в провинция Баден Вюртемберг, при която жена застреля трима души и рани други трима, са неизвестни. Жената открила безразборна стрелба в болница в града. Тя е била убита при престрелка с дошли на местопрестъплението полициаи.

Малко след 18 часа снощи въоръжена жена влязла в болницата "Света Екатерина" в Льорах, в Баден Вюртемберг и застреляла санитар в отделението по гинекология. Жената простреляла и ранила тежко и намиращ се случайно в болницата полицай. Още двама души са били по-леко ранени.

Пристигналите на местопроизшествието полицаи били посрещнати със стрелба. При завързалата се престрелка служителите на реда успели да застрелят жената.

Минути преди началото на стрелбата експлозия избухнала в съседна жилищна сграда. Пристигналите на мястото пожарникари открили труповете на застрелян мъж и момиче. Свидетел разказал на полицията, че видял жената с оръжие в ръка да излиза от сградата и да влиза в близката болница.

Засега официално не се съобщава нищо за самоличността на извършителката и на жертвите, както и за мотивите. Сред версиите, розпространени от медите тук, най-вероятна е тази за семейна драма, според която жената първоначално застреляла мъжа, с когото живеела и общото им дете, след което влязла в болницата и открила стрелба.

Germany link

:::

Four killed as woman goes on gun rampage in German town

By Tony Paterson in Berlin

Monday, 20 September 2010


Police guard the entrance of the St Elisabethen hospital after the gun battle yesterday

AP

Police guard the entrance of the St Elisabethen hospital after the gun battle yesterday

Four people were killed after an armed woman went on the rampage in a German town, which ended in a shoot-out at a hospital.

The woman was killed in a gun battle with police after she entered the St Elisabethen-Krankenhaus hospital in Loerrach, southern Germany, and started shooting. She had been seen running from a burning apartment building near by, in which firemen later discovered the bodies of a man and a child.

The woman shot dead one person in the hospital, thought to be a member of staff, and badly injured a police officer. She was killed after she started shooting at police.

Investigators said they were relieved that no one else was hurt during the shoot-out in the hospital. "There was a very heavy exchange of gunfire in the hospital that had the potential to be very dangerous, but based on what we know right now ... no one else was injured," said a state prosecutor, Dieter Inhofer.

The alarm was raised at about 6pm local time when shots were heard after an explosion in the apartment block where the bodies were later discovered. The gunwoman was seen running into the hospital from the apartment block and it is thought that the third person to die was known to her.

What the motive for the shootings were, however, remained unclear last night as the authorities began investigating the tragedy. Mr Inhofer said it was believed the deaths were all linked but he was unable to say what the relationships were between the killer and the victims.

The injured police officer, who was last night critically ill, is understood to have been at the hospital when the woman entered brandishing a gun, rather than being part of the armed response team who shot her dead.

It was unclear what the relationship was between the gunwoman and the man and child who were killed in the apartment. They are believed to have been shot but investigators are awaiting confirmation from a post-mortem examination.

A spokesman for the fire brigade said: "Firefighters were called out to an explosion at an apartment in a street near the hospital. Soon afterwards, firefighters found two bodies in the apartment."

Police said two people were killed inside the hospital and that a police officer was seriously wounded. They added that the bodies of a man and a child were found in the apartment block, having previously said a woman and a girl were found dead there.

Germany has been debating tougher controls on gun ownership since a teenager went on the rampage in March 2009 in the southern town of Winnenden near Stuttgart, killing 15 people at his old school before shooting himself. The boy's father went on trial on Thursday charged with failing to secure his gun properly. Both Winnenden and Loerrach are in the state of Baden-Wuerttemberg.

Germany's worst school shooting was in April 2002, when a gunman killed 17 people, including himself, at a high school in the eastern city of Erfurt.


http://www.independent.co.uk / Germany link

неделя, 19 септември 2010 г.

Два самолета,изпълняващи фигури от висшия пилотаж по време на авиошоу в германската провинция Бавария,са се сблъскали

Пилот загина на авиошоу в Германия

19.09.2010

Два самолета, изпълняващи фигури от висшия пилотаж по време на авиошоу в германската провинция Бавария, са се сблъскали, в резултат на което е загинал единия пилот.

Това съобщава АФП.

Инцидентът е станал в близост до град Варнгау, разположен на 40 км. южно от Мюнхен.

Сблъсъкът е бил на 400 м. височина. Вследствие на удара единият от самолетите е паднал на земята, неговият пилот е загинал.

Другата машина се е запалила във въздуха, но пилотът е успял да извърши аварийно кацане. По предварителня информация той не е пострадал.

Авиошоуто с участието на 82 витлови самолета трябваше да се състои на 18 и 19 септември, но след инцидента беше прекратено.

Преди две седмици, отново по време на авиошоу, близо до баварския град Нюрнберг малък самолет се вряза в група зрители. Загина 46- годишна жена, а 33 души бяха ранени.

нюз.бг / Germany link

събота, 18 септември 2010 г.

„Шпигел”:„Хипо риъл истейт” е раздала бонуси за 25 милиона евро

„Шпигел”:„Хипо риъл истейт” е раздала бонуси за 25 милиона евро

18 септември 2010

Берлин. Германската банка „Хипо риъл истейт”, която беше национализирана през 2009 година, за да избегне фалит, и получи 142 милиарда евро обществени гаранции, е раздала бонуси на служителите си в размер на 25 милиона евро, пише вестник „Шпигел” в броя, който ще излезе на 20 септември.
Бонусите са изплатени за финансовата 2009 година, която банката завърши със загуба от 2,2 милиарда евро.
„Хипо риъл истейт” изпита силни затруднения през есента на 2008 година заради финансовата криза и сериозните грешки, които беше допуснала германско-ирландската й дъщерна фирма.

иаф / Germany link

Десетки хиляди германци протестираха срещу ядрените планове на правителството

Десетки хиляди германци протестираха срещу ядрените планове на правителството

18 септември 2010

Берлин. Десетки хиляди германци се събраха в Берлин днес, за да протестират срещу плановете на правителството да удължи срока на експлоатация на ядрените електроцентрали на територията на страната с десетилетие или повече, съобщава АФП.
Носейки плакати и балони с призиви за отказване от ядрената енергия, активистите се събраха пред сградата на канцеларията на канцлера Ангела Меркел.
Организаторите – екологични организации, подкрепяни от леви опозиционни партии, обявиха, че броят на протестиращите е бил 100 000 души, докато по данни на германската полиция участниците са били 37 000 души.

иаф / Germany link

петък, 17 септември 2010 г.

Пирова победа за германската икономика

Снимка:Гърдите на Меркел по време на избори като примамка за избирателите.

Пирова победа за германската икономика

четвъртък 16ти септември 2010,от Тил Ван Трек

Повишаване на растежа, намаляване на безработицата – германската индустрия се съживява. Този резултат изглежда утвърждава един икономически модел, основаващ се на износа, застоя на заплатите и дерегулацията на труда. Но каква е перспективата в дългосрочен план? Прилагането на тази стратегия намалява опасно равновесието в европейски мащаб.

ГЕРМАНСКИТЕ управляващи, били те социалдемократи или консерватори, демонстрират непоклатима увереност в устойчивостта на своята икономика. Те изразяват задоволство от проведените през последните десет години структурни реформи, превърнали страната в „световен шампион по износ“ – титла, която през 2009 г. Китай ѝ отне, тъй като вече е най-големият световен износител в парично изражение.

Германската икономика обаче бе ударена силно от финансовата криза през 2008 г. и последвалия срив на световната търговия. Брутният вътрешен продукт (БВП) се понижи с 5% през 2009 г., докато в останалите европейски страни спадна „ едва“ с 3,7%. Независимо от това Германия продължава да бъде смятана за модел на стабилност в Европейския съюз, най-вече в сравнение с периферните страни (Португалия, Италия, Гърция, Испания, Ирландия). За пример се дава умереният ѝ бюджетен дефицит – под 3% от БВП през 2009 г. (през 2010 г. ще бъде навярно около 5%) срещу 8% в Португалия, близо 14% в Гърция и 8% във Франция. Заради усилията и дисциплината си Германия била спечелила – и то заслужено – „доверието на пазарите“. А другите трябвало да ѝ подражават.

Този прочит на кризата, наложил се отвъд Рейн, не издържа проверката. Макар най-голямата европейска икономика (една четвърт от БВП на еврозоната) да продължава стратегията си за растеж, основана на износа, търговският дисбаланс ще се засилва. Той ще принуди останалите страни членки да правят икономии от бюджета и заплатите, за да възстановят конкурентоспособността си спрямо Германия. Ако се приемат едновременно, тези мерки рискуват да породят негативна спирала, съчетаваща повишаване на безработицата, дефлация* (звездичките отпращат към речника по-долу) и социални напрежения. Тази прогноза съвпада с позицията на Джон Мейнард Кейнс в критиката на меркантилизма – доктрина, развита през XVI век, според която всяка нация трябва да подобрява търговския си баланс за сметка на съседите си. Това води неизбежно до понижаване на глобалното търсене до твърде ниско ниво, което не позволява да се поддържа целостта на системата. Новият германски меркантилизъм разклаща европейския паричен съюз. Въпреки това беше обект на всеобщо одобрение, поне до 2009 г.

И това не е случайно, тъй като самата Германска социалдемократическа партия (ГСДП) управляваше страната от 1998 до 2005 г., преди канцлерът Герхард Шрьодер да отстъпи мястото си на Ангела Меркел, която застана начело на коалиционно правителство, доминирано от консерваторите. Трудно е за ГСДП да приеме, че именно „структурните реформи“, започнати през 2002 г. в рамките на обширна програма, наречена „Agenda 2010“ (Програма 2010), допринесоха за понижаването на германското вътрешно потребление и за нарушения в равновесието. В своя „План за Германия“, разгласен по повод федералните избори през 2009 г., кандидатът на ГСДП Франк-Валтер Щайнмайер изтъква успеха на въпросната програма: От 1998 г. ние, социалдемократите, модернизирахме Германия и възстановихме международната ѝ конкурентоспособност. Благодарение на усилията за налагане на умерени трудови възнаграждения съумяхме в сътрудничество със социалните партньори да изведем отново предприятията и продуктите си на челно място на световния пазар. Страната, която международните медии преди десет години наричаха „болния на Европа“, се превърна в локомотив на Съюза.

Т. нар. модернизация, дискретно наименование на дерегулацията на пазара на труда, започва всъщност през 90-те години на XX век и се ускорява под действието на „Програма 2010“. Тя се състои в намаляване дела на заплатите в националното богатство и увеличаване на неравенството. В реч, произнесена пред Световния икономически форум в Давос през 2005 г., канцлерът Шрьодер обобщи: Създадохме цял сектор на пазара на труда с ниски заплати и променихме системата за обезщетения за безработните, с цел да насърчим търсенето на работа. Съобразно препоръките на Германския съвет за икономически анализи и на повечето експерти, правителството продължава да е против въвеждането на законоустановена минимална заплата, от страх да не се намали натискът върху заплатите. Тези решения, в съчетание с отказа колективните трудови договори да се сключват и на браншово равнище освен в предприятията, целят да се разтури системата за договаряне в областта на наемния труд, установена след войната. В това отношение германското правителство изглежда споделя убеждението на Ханс-Вернер Зин, влиятелен съветник, който през 2009 г. изрази мнението, че развитието на сектор с ниски и много ниски заплати доказва не провала, а успеха на „Програма 2010“ [1].

Неравенство, бедност, оттегляне на държавата закрилница – обратната страна на рейнското „чудо”

ЗА онзи, който разглежда отблизо постиженията на германската икономика през последните десет години, става ясно, че оптимизмът почива повече на идеологически убеждения, отколкото на конкретни данни. Италия и Германия отбелязват най-слаб растеж в еврозоната между 1999 г., когато е въведена единната валута, и 2007 г. , предхождаща сегашната криза. Германската икономика е създала по-малко работни места, отколкото икономиките на Франция, Испания и Италия ( и това изоставане продължава да е налице, ако се вземат предвид разликите в БВП). Дори през периода на благоденствие 2005-2008 г. , наречен от някои политици „новото германско икономическо чудо“, бяха създадени по-малко работни места, отколкото във Франция през същите години или в самото начало на хилядолетието (вследствие на въвеждането на тридесет и петчасовата работна седмица).

В същото време пропастта между богатите и бедните се е увеличила толкова бързо, че Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) изразява безпокойството си. В един неин доклад се констатира, че между 2000 и 2005 г. бедността и неравенствата в областта на наемния труд са се развили по-бързо в Германия, отколкото в която и да е друга страна от ОИСР [2]. Дори по време на съвземането през 2005–2008 г. „коефициентът на Джини“, нарастващ паралелно с неравенството, скача с четири пункта в Германия. Това развитие се обяснява отчасти с дерегулацията на пазара на труда, довела до застой и понижение на заплатите. То произтича също от оттеглянето на държавата закрилница и свиването на публичните разходи като цяло. Така по данни на Европейската комисия Германия е единствената страна (заедно с Япония), в която публичните разходи след приспадане на инфлацията са намалели в периода 1998–2007 г. А в еврозоната като цяло те са се увеличили с 14% за същия период... Оттеглянето на държавата се дължи на значителното понижение на данъците в полза на предприятията и заможните данъкоплатци, както и на твърдата воля за „уравновесяване на бюджета“ и ограничаване на държавния дълг.

Резкият контраст между вялата вътрешна икономика и динамичния сектор на износа произтича до голяма степен от тази политика. Между 1999 и 2007 г. Германия е единствената страна в еврозоната, където износът е допринесъл повече за ръста на БВП, отколкото вътрешната икономическа дейност. Потреблението на домакинствата е слабо поради понижението на реалните заплати и усещането за несигурност, породено от реформите на пазара на труда и на системата за социална закрила. И поради най-слабия принос на публичните разходи за растежа в сравнение с всички останали държави членки.

„Умерените заплати“ насърчават конкурентоспособността на германския износ, но на каква цена за Европа? В рамките на един паричен съюз разликите в конкурентоспособността на държавите членки вече не могат да бъдат компенсирани с номинални девалвации. Следователно, когато развитието на разходите за труд на единица продукция* (тясно обвързани с равнището на инфлацията в национален мащаб) е различно в отделните страните, някои от тях механично увеличават конкурентоспособността си спрямо другите. За периода 1999–2007 г. разходите за труд на единица продукция са нараснали с по-малко от 2% в Германия, докато в Гърция, Ирландия, Португалия и Испания са се увеличили от 28% до 31%. Това означава, че всички останали страни са загубили част от конкурентоспособността си спрямо Германия.

„Шампионът по износ” просперира, но търговските му партньори увеличават дефицитите си

ДОРИ във Франция, където разходите за труд на единица продукция са се увеличили само със 17% между 1999 и 2007 г. (което отговаря приблизително на инфлацията, определена от Европейската централна банка), положителният търговският баланс от 1999 до 2003 г. постепенно става отрицателен.

Спекулативните атаки от тази пролет към определени европейските страни бяха свързани в много по-голяма степен с нарушеното равновесие в търговския им баланс, отколкото с бюджетния им дефицит. Между 1999 и 2007 г. държавният дефицит на Испания не е превишавал границата от 3%, наложена от Договора от Маастрихт и Европейския пакт за стабилност и растеж (за сравнение Германия не спази този критерий от 2002 до 2005 г.). И това не е всичко – за същия период държавният дълг, изразен в проценти от БВП, намалява от 62% на 36% (докато в Германия нараства от 61% на 65%), като държавата дори натрупва излишъци между 2005 и 2007 г. За сметка на това, в частния сектор (домакинства и предприятия) разходите системно надвишават приходите, най-вече заради надутия балон в сектора на недвижимите имоти. Това води до неизменен дефицит, достигащ през някои години 12% от БВП. Балансът между държавния и частния сектор е подчертано негативен, затова общият дълг се е увеличил значително. И когато балонът на задлъжняването в частния сектор се спука и безработицата скочи, от 2008 г. насам испанската държава трябваше да поеме за своя сметка неизплатимите кредити, което я принуди да сключи огромни заеми. Така пазарите внезапно поставиха под съмнение платежоспособността на Испания.

Аналогична е ситуацията в Ирландия, където държавният дълг намаля от 49% на 25% между 1999 и 2007 г., докато частните дефицити се увеличиха. (В Гърция и Португалия държавата дълго време е на дефицит, но в по-малка степен от частния сектор.) Следователно именно търговските дефицити, генериращи външен дълг, много повече отколкото бюджетния дефицит на държавата, накърняват платежоспособността на страната и я излагат на финансовата спекулация.

Ето защо германските управляващи напразно се радват на „структурните реформи“, които били направили държавата „по-солидна“ и „по-сигурна“ в очите на инвеститорите. Привидната сила на Германия е само една пирова победа. Ако вярваме на думите на Плутарх, кралят на Епир, когато получавал поздравления за победата си над римляните, заявил: Още една такава победа, и сме загубени. Той губи в битката повечето от своите войски, офицери и съюзници.

Ситуацията в Германия не е по-различна. Победата ѝ във войната на глобализацията беше изтръгната на висока цена. Най-напред в социалната област – с резкия скок на неравенствата и бедността и понижението на реалните заплати, включително на средната класа. В политическата област, в европейски мащаб – също, понеже най-добрите ѝ съюзници търпят последиците от новия германски меркантилизъм и все по-открито се съмняват в европейската солидарност на Меркел. И наистина, германската стратегия, насочена към износа, може да функционира само ако всичките ѝ партньори продължат да увеличават търговските си дефицити, отговорни, както видяхме, за сегашната криза. Дори от гледна точка на националния интерес е абсурдно да бъдеш „шампион по износ“, а после да се оплакваш от спасителните мерки, станали неизбежни заради непосилното задлъжняване на вносителите (над 40% от германския износ е предназначен за страните от еврозоната). Паричният съюз не може да просъществува дълго, ако най-мощната му икономика допринася толкова малко за общото търсене. Това е една от поуките, които могат да се извлекат от направения от Кейнс анализ на търговските войни, разтърсили Европа през първата половина на миналия век.

Социалдемократите започнаха да преразглеждат доктрината си. В Плана за Германия за 2009 г. ГСДП признава с половин уста, че в замяна на германското господство на терена на конкурентоспособността се наблюдава слабо потребление. (...) Нужно е разпределението на доходите да стане по-справедливо и да се развиват държавните инвестиции. От своя страна консерваторите, водени от Меркел, не проявяват никакво намерение за промяна на настоящата политика.

LE MONDE DIPLOMATIQUE

- Превод Павлина Колева



Речник

Крах на облигациите: бързо покачване на дългосрочните лихвени проценти на облигациите, т. е. на ценните книжа по дълга на дадена страна или фирма. Лихвените проценти се повишават, когато дългът се увеличава и кредиторите изразяват съмнение (със или без основание) в способността на длъжниците да се издължат. През пролетта на 2010 г. лихвените проценти за десет години по гръцкия дълг превишиха 11% (срещу по-малко от 3% за германския дълг). Така обслужването на дълга (плащането на лихвите) става непосилно.
Вътрешно търсене:
количеството стоки и услуги, придобити от пребиваващите в страната икономически агенти. Това включва разходите за потребление на домакинствата, разходите за инвестиции на предприятията и публичните разходи. Кейнсианската политика има за цел да насърчи тези компоненти на търсенето.
Дефлация:
общо понижение на цените и заплатите. Резкият спад на икономическата дейност може да доведе до дефлация, да накара предприятията да намалят цените (за да ограничат непродадената стока) и да принуди работниците да приемат по-ниски заплати (поради покачването на безработицата, което засилва конкуренцията между тях). Понижаването на цените и заплатите оскъпява реалната стойност на дълговете и подтиква икономическите агенти да отлагат разходите си (за да се възползват от намалението на цените). Това на свой ред ограничава търсенето, дейността, заетостта…
Разходи за труд на единица продукция:
средна цена на работната ръка на единица продукция. Изчислява се като общите разходи за работна ръка се разделят на обема продукция. Тази цена може да нарасне по-бързо в дадена страна, отколкото при търговските ѝ партньори, по две причини – или заплатите се увеличават по-бързо (инфлация на възнагражденията), или производителността на труда нараства по-бавно. В Европа неравномерният ритъм, с който се увеличават разходите за труд на единица продукция в отделните страни се дължи основно на нееднаквото развитие на заплатите (а не на разликите в ръста на производителността).


Бележки под линия

[1] Hans-Werner Sinn, Nido Geis, Christian Holzner, „Die Agenda 2010 und die Armutsgefährdung“, Ifo Schnelldienst, № 17, Мюнхен, 2009.

[2] OCDE (ОИСР), „Growing unequal? Income distribution and poverty in OECD countries. Country note: Germany“ (Растеж и неравенство? Разпределение на доходите и бедност в страните от ОИСР. Оценка за Германия), Париж, 2008.


"Монд дипломатик" / Germany link

четвъртък, 16 септември 2010 г.

„Франкфуртер алгемайне цайтунг”:Германците са скептични по отношение на еврото

„Франкфуртер алгемайне цайтунг”:Германците са скептични по отношение на еврото

16 септември 2010

Берлин. Германците са скептични по отношение на еврото, сочи проучване, проведено в страната, съобщава вестник „Франкфуртер алгемайне цайтунг”.
53% от анкетираните смятат, че еврото влияе зле на германската икономика. В същото време 69% от германците посочват, че членството в ЕС се е отразило положително на икономиката.иаф

Бг Таймс

вторник, 14 септември 2010 г.

Немски разврат:ТВ синоптикът Йорг Кахелман на съд за изнасилване

Йорг Кахелман

Похожденията на синоптик предизвикаха буря в Германия

14.09.2010

Любовният живот на популярен германски ТВ синоптик, който в момента е на съд за изнасилване, привлече вниманието на Джон Гришам

Обвинение в изнасилване срещу едно от популярните телевизионни лица в Германия подлуди местните медии, които се надпреварват да изравят всевъзможни подробности за любовния му живот.

Процесът за изнасилване срещу популярния синоптик Йорг Кахелман започна в Манхайм, съобщи Ройтерс.

Делото дори привлече вниманието на американския писател Джон Гришам, който каза, че замисля да напише роман по случая.

"Кога и как една жена казва "не"? Кога в една връзка се стига до изнасилване?" са въпросите, заинтригували автора на бестселъри.

52-годишният швейцарец, работещ за обществената телевизия А Ер Де, се превърна в любимец на немскоезичните зрители със забавните си прогнози на времето, небръснатото си лице и крещящите си вратовръзки.

Но обвиненията на негова бивша приятелка, че я е изнасилил, могат да сложат зрелищен край на кариерата му.

Прокуратурата твърди, че Кахелман е насилил жената, заплашвайки я с нож, след като двамата вечеряли в нейния апартамент. 37-годишната радиоводеща тъкмо била научила, че той има връзка с друга жена и искала да сложи край на отношенията им.

Не съм заплашвал приятелката си с нож и не съм я изнасилвал, заяви Кахелман в декларация, прочетена пред съда. Неговият адвокат заяви, че клиентът му отказва да дава показания по делото.

Веднага, след като Кахелман бе арестуван на летището във Франкфурт във февруари на връщане от Ванкувър, където следеше метеорологичната обстановка на Олимпийските игри, заваляха истории за любовните му похождения.

Според списание "Бунте" Кахелман се е срещал едновременно с до 14 жени, никоя от които не подозирала за съществуването на останалите.

На всичките си любовници той казвал галено "Лошо момиче" ("Lausemaedchen"), за да може да им праща есемеси, без да се обърка и да бъде разкрит.

Кахелман, който вече е прекарал четири месеца в затвора, е собственик на Метеомедия, най-голямата частна агенция за синоптични прогнози в Германия

Ако бъде признат за виновен, той може да получи поне една година затвор ефективно, отбелязва радио Дойче веле.вести.бг

Germany link